Otužování sazenic a přechod ,, z in do outdooru,, .

Ptejte se na dotazy ohledně rostlin a plodů
Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159
Obrázky: 0

Otužování sazenic a přechod ,, z in do outdooru,, .

Příspěvekod Dr.Pedr » 06 bře 2017 10:03

Nazdar chilli maniaci ! Blíží se nám doba , kdy musíme rostlinky tzv.. otužit a připravit je na ostré sluníčko a závany větru .Každým rokem jsem se snažil tento přechod od zářivky (indoor) až po stanoviště pod širým nebem ( outdoor) pečlivě naplánovat a přesto polovina rostlinek byla popálená a to dost dramaticky....Rostlinky se z toho nakonec zpamatovali ... pravda.....ale doba potřebná na zotavení byla poměrně dlouhá a pohled na skomírající rostlinky byl skutečně nervy drásající.

Postup otužování jsem začínal při venkovních deních teplotách nad 15 C a zatažené obloze... cca po týdnu jsem rostlinky vystavoval za slunečného počasí ale pořád jsem je měl v polostínu...do třetice ...když díky počasí ....bylo možno nechat rostliny venku i přes noc jsem je chránil v provizorním foliovníku krytém netkanou světlou fólií... Výsledek po tří týdením otužování ?...Jak jsem již psal po vystavení na přímé slunce cca polovina ..byla popálená.....MÁTE NĚKDO LEPŠÍ POSTUP (ZKUŠENOST) ?? :dunno: :dunno:

Kendy
Moderátor
Reputace: 759

Re: Otužování sazenic a přechod ,, z in do outdooru,, .

Příspěvekod Kendy » 06 bře 2017 10:31

Mám takovou zajímavou zkušenost, nicméně nevím, nakolik je přenositelná.

Minulý rok jsem měl kytky jenom pod umělým sluncem. Tornáda, která nemají ultrafialovou složku. V jedné chvíli (když byly kytky moc velké a nevešly se do boxu), šly na okno. Pár týdnů před finálním přesazením. Na okně, k mému velkému překvapení, došlo k malému popálení listů. Stačilo jim i to málo, co prošlo přes sklo.

Jenže když jsem je pak přesadil na venkovní stanoviště, tak k dalšímu popálení už nedošlo. Domnívám se, že jim stačil ten šok z minimálního popálení za sklem a vytvořily si ochranu proti UV.

Nechci z toho dělat nějakou všeobecnou pravdu. Jenom jedno pozorování u jednoho pěstitele. Ale mě to takhle zafungovalo a přesazení ven proběhlo naprosto bez problémů a bez dalších škod.

OMO
Stálý člen
Reputace: 3123
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 06 bře 2017 10:39

Musel bys při předpěstu přidat UV lampu. Tuším, že to Oskar testuje na vybarvení perel. Já pěstuju za oknem a kytky jsou na slunce zvyklé. Když jdou ven, tak nemají problém. Hold to popálení je daň za předpěst pod umělým světlem. Otužovat ve stínu na odraženém světle pro sichr pod netkanou textílií. Nové listy už problém mít nebudou.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

petr.polasek
Stálý člen
Reputace: 2977
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod petr.polasek » 06 bře 2017 10:41

Já jsem první aklimatizaci provedl teď v sobotu (bylo u nás 18°C a jasno). Pro jistotu jen na 30 minut. Takto pojedu dál s tím, že intervaly budu prodlužovat. Zatím listy poškozené nejsou, ale nevím, jaký čas stačí na přímém slunci na poškození listů rostlin předpěstovávaných pod lampou. Jsem zvědav, co doporučí zkušenější kolegové. Taky v tom ještě trochu plavu :-)

JurassicChilli
Stálý člen
Reputace: 583

Příspěvekod JurassicChilli » 06 bře 2017 10:42

Ja začínam papriky otužovať koncom marca až začiatkom apríla. Teraz sa mi zdá, že je ešte zavčasu. Otužujem zhruba týždeň až 10 dní na balkóne pri zábradlí cez ktoré prehodím deku aby boli v tieni. Na noc dávam papriky dnu. Po tom týždni postupne privykám rastliny na slnko. Najskôr pár minút, ďalší deň pol hodinky a tak postupne každý deň pridávam. Keď to takto robím, tak papriky nie sú vôbec popálené.

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 06 bře 2017 10:47

Díky Všem !!!

hudobnik
Stálý člen
Reputace: 35

Příspěvekod hudobnik » 06 bře 2017 10:52

Ja mam male sadenicky na parapete, okno na vychod. Prisvetlujem im vzdy od obeda Tornadom, lebo teraz mam slnko este velmi kratko. Ma niekto skusenost s kombinaciou slnko/ziarivka? Niekde som cital, ze nie je dobre to kombinovat, ale nedavalo mi to zmysel.

matoha
Stálý člen
Reputace: 564
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Příspěvekod matoha » 06 bře 2017 11:05

tak na toto prenášanie sa nesmierne teším aj ja..normálne sa ho neviem dočkať..
tiež som to robil spôsobom že som ich umiestnil tak aby mali zo začiatku slnko iba chvíľu a postupne pridával.a v pohode to zvládli bez popálenia.akurát som ich mal trošku menej ale teraz.budem to prenášať ako kočka mladé.. :-D som zvedavý koľko toho povysypujem lebo cestovať s tým budem krížom cez celý byt
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Zpět na „Otázky týkající se rostlin a plodů“