díky za odpovědi
Moje první papričky
Moje první papričky
Ahoj, letos jsem poprvé vyzkoušel pěstovat pod světlem a je to i moje premiéra v pěstování, použil jsem LED 18W ktera má 6400K. Protože pěstuji poprvé chtěl bych se zeptat jestli to, že se my na povrchu substrátu tvoří taková plíseň je normální nebo v čem je problém ( viz. foto ), případně jak tomu zabránit? A potom jetsli je normální když listy jsou takhle zkroucené dolů.
díky za odpovědi

díky za odpovědi
Re: Moje první papričky
Čau kolego pliseň odeber z povrchu a nezalivej nech substrát proschnout a vytrhej ten plevel dookola a hlavně větréj a deložní lístký směrem dolu neřeš
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Pleseň na povrchu substrátu nie je normálna. Je to známka toho, že pôda má veľa organických zložiek (kompost, hnoj, rašelina) a je trvale mokrá. U suchších pôd chudobnejších na organické súčasti k plesni tak často nedochádza. Keď sa plesne rozmnožia do neúnosnej miery môžu rastlinky zahubiť. Nazýva sa to padanie klíčnych rastlín. Plesne sa zbavíš, keď budeš substrát menej zalievať, častejšie rozrušovať a prevzdušňovať jeho povrch, alebo pomocou chemického prípravku Previcur. Ale ja som tento rok napríklad kúpil Previcur a rastliny som ním polial a pleseň mám aj tak, takže ani chemická ochrana nie je 100%-tná. Lepšia je prevencia a nedovoliť plesni aby sa na substráte rozširovala.
-
rak102
- Stálý člen
- Reputace: 178
Striknout slabym roztokem Hypermanganu a je po plisni.
diky za rady
este se jen zeptam je vhodne uz pri takove velikosti zacit hnojit ? mam chili focus....papiricky jsou cca 2-3 tyden v kelimkach se zahradnim substratem promichanym v hlinou...diky za odpoved 
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
Hoj ...HNOJ ! 1x14 dní...
.... jinak tu plíseň seškrábni s vrchní částí substrátu a doplň novým ...méně zalévat !!
K té plísni na povrchu substrátu. Doporučuji Ecacin. Mám v malém bytě velkou botanickou zahradu a tak se v zimních měsících plísni občas neubráním. V případě výskytu postříkám rozprašovačem na povrch substrátu a je po problému. Je to spolehlivé, jedlé, čistá práce, okamžitý výsledek
))
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Je ten EcaCin bezpečný pre rastliny? Ak je taký dobrý, tak by som si ho určite kúpil. Tá moja pleseň mi už začala ignorovať aj hypermangán. Ešte som EcaCin v obchodoch nevidel. Ani neviem, či ho u nás vôbec majú. Našiel som si ale o ňom niečo na internete a tam píšu, že je to dezinfekčný prípravok na podlahy, WC, detské hračky a podobne. O rastlinách sa tam nepíše. Preto sa pýtam, či je bezpečný pre rastliny, lebo ak im má uškodiť, tak to ich môžem rovno zaliať Savom.