květy - plody, opadávání

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Jambooo
Nováček
Reputace: 0
Obrázky: 0

květy - plody, opadávání

Příspěvekod Jambooo » 24 čer 2013 15:11

Ahoj, mám problém, se kterým si nevím rady. Jsem úplný začátečník v pěstování chilli. Mám dvě rostlinky, koupila jsem je někde na trzích a vlastně ani nevím, co je to za odrůdu, jen vím, že jedna má být žlutá úzká a dlouhá a druhá červená kulatá :). Obě dvě mám doma za oknem a obě dvě byly nasazené do stejné půdy. Nádherně vyrostly a obě dvě nahodily fakt hodně květů. Ale pak přišel ten zlom. Jedna, ta žlutá začala z květů hned plodit papričky a fakt krásně rychle rostou, ale ta druhá je na to úplně jinak, každý květ hned odpadne, zežloutne jí ten stonek a prostě odpadne. napadlo mě jestli třeba to nemůže být opýlením, tak sem podle návodů opylovala ručně, ale nějak to nejde. Ta co má v pohodě plody má i hodně pylu, když do květu strčím malíček, mám ho celý od pylu, ale ta co jí květy odpadávají nemá pyl žádný. Nevím, co mám dělat, jen dodávám, že sem nijak nehnojila, jen zalívám, cca jednou za dva dny, někdy každý den. Ale hlavně, o obě dvě se starám úplně stejně. Budu moc ráda, když mi někdo poradíte, co dělat.

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Re: květy - plody, opadávání

Příspěvekod proki73 » 24 čer 2013 16:55

tak kteto otázce se rád přidám taky se mi to už jednou stalo a nepřišel jsem na to čím to je moje teorie byla že má moc květu a proto to trošku opadalo ale asi vtom bude něco jiného :rn:

Martthos
Nový člen

Příspěvekod Martthos » 24 čer 2013 18:58

na to sem se ptal už v tady viewtopic.php?f=74&t=2505" onclick="window.open(this.href);return false;

-- 24 čer 2013 18:59 --
Martthos píše:na to sem se ptal už v tady viewtopic.php?f=74&t=2505" onclick="window.open(this.href);return false;

stalker251 píše:draslík , a mikroprvky, a možno máš prebytek dusíka

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 24 čer 2013 19:26

Ja mel treba loni nejake noname chinense zacaly plodit, uz tam byly pidi papricky, pak jsem je jednou zalil s hnojivem okolo poledne v byte ve stinu a 20min na to je soupnul na balkon, kde prazilo letni slunce... kytky (3 v jednom kvetinaci) povadly, proste zazily sok, po par dnech vsechno zaclo opadavat, papricky i plody a predevcirem mi s nimi uz dosla trpelivost a vyhazel jsem je bez milosti... ted tam misto nich rostou opozdena rajcata.

A k tvoji otazce... myslim, ze duvodu muze byt spousta.. mozna fakt ten dusik, mozna mikroprvky, mozna nejaky jiny stres.. myslim, ze ti nikdo poradne neodpovi, snad po case zacne udrzovat nejake kvety..

Jambooo
Nováček

Příspěvekod Jambooo » 24 čer 2013 19:30

Jo, taky to vidím tak, že zkusím přihnojit a uvidím, jestli se to nějak vzchopí. Ptám se na to hlavně proto, že obě dvě jsou ve stejných podmínkách a jedna rodí jako šílená a druhá se jen zbavuje květů. Jinak moc dík, vyzkouším, co se dá.

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 24 čer 2013 19:32

Ja zas myslel spis to hnojivo omezit na nejaky cas...
treba moje draha polovicka pestovala lonsky rok z tech samych seminek co ja jednu rostlinku a ani jednou ji nepohnojila a kvety drzela v poho az do cervenych plodu...

Jambooo
Nováček

Příspěvekod Jambooo » 25 čer 2013 00:45

Já jsem je zatím nehnojila vůbec ničím, tak jsem se první chtěla zeptat, čím to tak může být, ale konkrétní odpověď sem nedostala...:)

Wiking
Stálý člen

Příspěvekod Wiking » 25 čer 2013 08:01

Ahoj Jamboo.
Kdybych vedel o jakou odrudu se jedna, bylo by to mnohem jednodussi. Takhle muzu jen hadat.

Takze mas 2 kytky, jsou to ruzne odrudy, obe 2 rostou na okne pri stejnych podminkach, ano? (oprav me kdyz tak)
Jak jiste vis, kazda odruda vyzaduje neco jineho, jedna prime slunicko, druha spise polostin.
Je znamo, ze nektere chilli shazuji kvety, kdyz maji malo vody a moc slunicka.
Zkus ty kytku PREMITIT jinam, kde neprazi slunicko, proste na jine stanoviste. Kde treba sviti slunicko jen dopoledne a od 12:00 hod uz ne.. Proste jen 2-3-4 hod denne.
Zkus rosit listy, ale ne kdyz na ne sviti slunko, spis jen rano a vecer.
Osobne si myslim ze i nevhodne hnojivo muze byt problem, jak jiz kolega rekl, ano, prebytek dusiku zpusobuje taky padani kvetu. Cim a jak casto hnojis? Jake ma slozeni NPK to hnojivo? Pomer? Na kvetouci kytky potrebujes hnojivo na plodovou fazi, kde je vice drasliku nez dusiku.
Nekteri "pestitele" maji na cely rok jen 1 druh hnojiva a divi se ze jim nic neroste..
Jak vidis, je toho vice faktoru.. zkus dodat foto kytky a stanoviste.. to je vzdy lepsi.
[glow=red]A Chili a Day keeps the Doctor away!!![/glow]

Zpět na „Začátečnický koutek“