Padání klíčků u paprik

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Wr!ter
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Padání klíčků u paprik

Příspěvekod Wr!ter » 15 bře 2013 08:27

Zdravím všechny chillipriznivce a zoufale prosím o radu :wave: :dunno:
mám nasazene papricky v jiffech, v miniparniku. Parnik je umisteny za oknem na jizni strane, vyklicilo 9/10 TS Moruga a zbytek ještě klici (Habanero Magnum Orange). Zalévám je obden, nerad bych je prelil, ale uz 3 rostlinky se ohly a uhynuly a jedna další uz se naklání. Jsou tak 3-4 cm velke, docela se vytáhly za svetlem, nevím jestli bych je raději neměl presadit do kelimku se substrátem, ale zase se bojím aby nedostaly šok :rn:
Hnojivo jsem zadne nepouzil, substrát mam nachystany tento: http://substraty-hnojiva.heureka.cz/sub ... l/galerie/" onclick="window.open(this.href);return false; - Supresivní pro výsadbu a množení rostlin s latkou zabraňující padání klicku, který by snad mohl pomoci. Teplota je 21 stupnu. Ještě me napadlo, jestli není chyba v tom, ze nemaji dostatečnou ventilaci. Víko na parniku nemá ventilacni otvory a resil jsem to tak, ze jsem to viko nikdy nepriklopil uplne, nechal jsem tam vždy mezeru. Nevíte, co delam spatne? Diky za kazdou radu a at se daří :thanx: :tiphat:

mruuh
Stálý člen
Reputace: 23

Re: Padání klíčků

Příspěvekod mruuh » 15 bře 2013 09:16

Mne sa zda ta teplota trochu nizka, ale moje skusenosti su hodne obmedzene: Mne takto takmer umrelo jedno Habanero, tiez malo 3-4cm, jiff som premiestnil mimo parniku (cca 27 stupnov) pod lampu (cca 23 stupnov), a rastlinka bola po par hodinach lahnuta. Premiestnenie naspat do parniku pomohlo, zodvihla sa, a o par dni neskor (listky uz uplne otvorene a tmavozelene) uz tento presun zvladla s hrdo zdvihnutou hlavou. :)

Wr!ter
Nový člen

Příspěvekod Wr!ter » 15 bře 2013 10:16

Rad bych to taky tak provedl, nicmene sklenicek s lampou mam u pritelkyne a to je jednak daleko a jednak je plný :( Ale zkusim to dat na teplejsi misto, bohuzel zase na úkor svetla :( Zbyva tedy jeste 5 Scorpionu, snad aspon ty prezijou, nerad bych se rozloucil se vsema :( Nebo sem to pokazil zaléváním, respketive rosením...? "Jak moc" má být Jiffy tableta vlhka?

Napriklad v tom skleníčku je teplota 25°C, a svetlo umistene cca 20cm nad klíčními rostlinami a Jiffy pekelne rychle vysychaji, sotva je orosím uz jsou zase uplne suche, svetle a kdyz vezmu Jiffy do ruky, jsou opravdu hodne tvrde - jak šutr :dunno: Tri rostlinky byly tak tenké, ze se sotva udrzely vzprimene, pritom zasazeny byly 1-2mm pod povrch. Hned jak budu moct, dam sem foto. Budu vdecny za kazdou radu, diky moc :chilli11:

queenas
Stálý člen
Reputace: 78

Příspěvekod queenas » 15 bře 2013 13:32

Mně přijde, že když někomu padaj vyklíčené kytky, hraje v tom vždycky roli nějaké to mini pařeniště. Tak jsem si říkal, jestli ty kytky nesnáší špatně třeba šok z poklesu vlhkosti vzduchu. Jestli se ti kytky táhnou, tak máš nejspíš něco špatně s osvětlením (slabé nebo daleko nebo špatné spektrum). Já rád klíčím na vatových tamponech a jakmile se objeví klíček (jakože třeba 1mm), hned to házím do kelímku se substrátem (+perlit) a zakryju semínko cca 3mm substrátu. Kytka pak vyleze a žádný šok už ji nečeká, při dalším přesazování je už hezky silná a prostředí se moc nemění.
teplota 21 stupňů je možná nízká na klíčení, ale jakmile to jednou vyhodí klíček, tak rozhodně nízká není. Mně rostou při těchhle teplotách všechny kytky na jedničku, netáhne se ani jedna i při špatném počasí. Je ale pravda, že v prvních dvou týdnech trochu přisvěcuju lampičkou po večerech.

stankar
Stálý člen
Reputace: 1311

Příspěvekod stankar » 15 bře 2013 20:08

presne jak pise queenas, moc to rozmazlujeme a pritom jsem loni nemel vubec zadny problem, normalne jsem seminka na chvilku ponoril do teple vody, po 5min jsem je soupl rovnou do hliny a jemne porosil, po par dnech vylezl klicek a pak uz to jelo samo bez problemu, jen to pak trpi na neodpadly obal seminka, ktery nekdy odpadne a nekdy bohuzel ne a je mu treba opatrne pomoct (ja to vetsinou urvu i s listkama :D ), takze se s tim neser a jen jim doprej teplo, zadne vlhko nebo extra svetlo ;)

franta599
Stálý člen
Reputace: 1

Příspěvekod franta599 » 16 bře 2013 11:27

TS morugu mám a vyklíčili me při teplote 19 noc 22-23den u okna 10 z 10ti takže 100% navic maji silné stonky takže se jim daří => 19°c je pro ne ješte dobré přez noc alespon podle mé zkušenosti :thanx:

11574

Wr!ter
Nový člen

Příspěvekod Wr!ter » 18 bře 2013 09:40

No tak mam novinky, TS Moruga uz je jen jedna :( Vylozene jim to místo neprospivalo, coz me zarazi, jelikoz jsem tam pestoval Habanero predtim a to krasne prosperovalo :dunno: Ale je fakt, ze Habanero nebylo v pařníku, neco s ním bude spatne, nejspis opravdu ta vlhkost... Nedá se, vezmu posledního scorpiona a zkusim ho zachranit, presunu jej na nejake teplejsi a svetlem vice obdarene misto, presadim ho do substratu a uvidime no :) Dam ho trosku niz, aby byl stabilni a poradne zakorenil a pak dej se vule pane :clock: Pridam aspon veselejsi foto z naseho sklenicku u pritelkyne (je to foceno mobilem, priste vezmu zrcadlo) :wave:

Spodni rada Zimbabwe bird a zbytek Thanksgiving chilli :foods:
11599

Detailnější pohled
11592

11597

Uhynulá Black Pearl
11595

Co říkáte na tento samozavlažovací truhlík ("Florabest - Flowe Box"), který mám nachystaný až budou papricky větší a silnější? Máte s tím někdo nějaké zkusenosti? Rozměry 80x20x18 :thanx:
11600

11601

11602

Ať se daří, chilli zdar! :tiphat:

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 18 bře 2013 19:31

Wr!ter píše:
Uhynulá Black Pearl
11595
Pokud dobře vidím rašelinové tablety JIFFY jsou úplně vysušené, lze se tedy domnívat, že jsi je v uzavřeném pařníku usušil? Na stonku není viditelné zúžení stonku a tak se o pádání klíčků paprik říci nedá.

Zpět na „Začátečnický koutek“