Nejdříve provedu „pravidelný“ update. Není nad to, když vám v průběhu přesazování dojde substrát

Takže dneska šup pro další pytel (raději větší

). Na druhou stranu vše špatné je k něčemu dobré, takže v případě případného maléru mám ještě půlku kytek. Zatím to vypadá, že transfer do půdy zvládly dobře. Z Jiffů jsem opatrně odstranil obal, kořeny tabletu pěkně prolezly. Přesazování bylo časově provedeno 4 týdny od výsevu. Dnes provedu ošetření lignohumátem a přesadím zbytek rostlin (Chinensky). Tím se vyhřívaný skleníček uvolní pro již vyseté Anuumky a Baccatum, které byly vysety opět do tablet. Semena z vlastních výpěstků (Ring of fire, Rawit chilli a zatím neznámá odrůda z Maďarska), byla vyseta do substrátu. Sazeničkám z izraelských papriček již žloutnou a opadávají děložní lístky, rostilnky zatím nebyly hnojeny, jsou pouze na lignohumátu. Foto bude, jakmile dám vše do kupy, aby to nějak vypadalo.
Zatím přidám pár poznatků, které jsem v mých podmínkách vypozoroval:
- vyhřívaný skleníček je pro výsev super záležitost, v mém případě nutnost vzhledem k nízkým a hlavně kolísavým teplotám, vývoj mladých rostlinek se dobře rozjíždí
-teploměr mající v kabelovém čidlu sondu na vlhkost je pro měření nejvhodnější zejména kvůli manipulaci a velikosti skleníčku
-kořenový systém rostlin se lépe vyvíjí v Jiffech než v substrátu. Po 4 týdnech tableta komplet proroste, zatímco v substrátu za zhruba stejné časové období jsou kořínky kratší a jemnější. Je ale možné, že tento fakt je způsoben rozdílnými druhy paprik (po přepikýrování Anuumek tento bod zpřesním).
-larvy smutnic se do substrátu i tablet dostanou z již pěstovaných domácích rostlin. Lze je ale posbírat pinzetou a dle mého názoru se jedná o okrajovou záležitost (nevytvoří se populace, která by ohrožovala rostlinky na životě, po jejich vybrání se nové larvy neobjevují).
-pořízený světelný zdroj se velmi osvědčil, rostliny se příliš nevytahují ani nenatáčejí
A teď nějaké mé chyby a poučení pro tuto a příští sezónu(y):
-vysel jsem toho zbytečně moc (ve smyslu počtu semen na jednu odrůdu). Na jednu stranu to bylo z obav, kolik semen vyklíčí, v této vlně to bylo 27 z 29. Na stranu druhou jsem zvolil dobré dodavatele osiva. Přebytek kytek samozřejmě vyměním nebo rozdám, ale mám (zatím) menší problém s místem.
-se sousedem jsem měl jeho pěstitelskou problematiku začít řešit dřív, je možné že jsem provedl výsev jeho „vražd“ moc pozdě
-minulou sezonu jsem hnojil jen koňským hnojem, u některých odrůd byla menší úroda v porovnání s Vašimi galeriemi
-zralé plody jsem nechal dlouho na rostlinách, což určitě přispělo k výše uvedenému
-substrát použitý v loňské sezoně nebyl nadlehčený perlitem, jestli to mělo vliv na růst/plození zjistím tuto sezónu
Postupně přikupuji hnojiva a další náležitosti:
-lignohumát na kořeny, jsem s ním spokojený jako většina z Vás tady
-Chillifocus jako doplňkové hnojivo při růstu
-Hoštické na rajčata a papriky + tekuté slepičince na květ a plod
-Mospilan na mšice, osvědčil se mi již minulou sezonu
-Symbivit – použiji při přesazení do finálních nádob a na záhony
-ledek vápenatý na doplnění vápníku (nevím ale, zda je to dobrá volba)
Netuším, jestli použít při přesazení do finálních nádob koňský nebo kravský hnůj. Každopádně pořídím květináče 10 a 15l. Všechny letošní odrůdy s výjimkou Chinensek a okrasek otestuji na záhoně i v květináči za účelem zjištění vhodnějších podmínek. V loňské sezóně jsem u Anuumek nezjistil zásadnější rozdíly, možná rostliny v květníku byly hezčí, ale výnos prakticky stejný. Chinensky můžu pěstovat jedině v květináčích u jižní stěny, na záhoně se jejich vývoj opozdí až o měsíc. Pro aklimatizaci a dopěstování finálních sazenic mám koupený fóliovník, předpoklad první aklimatizace rostlin bude asi za měsíc (záleží na počasí a výsledcích sledování teploty). Víc postřehů mě v tomto momentě nenapadá. Jak jsem již psal výše, fotky pověsím, až to dám všechno do kupy, zároveň už začnu pořizovat snímky v ještě větší kvalitě (mobil už nestačí).
Rád uvítám Vaše postřehy, rady i kritiku zejména ohledně použitých prostředků.
brzy doplním pokračování