
čo sa týka prvého portfolia tak všetko je viac menej racionálne zvolené na úžitok, nič extra zaujímavé, takže ak tu hľadáte nejaké nové crossnute odrody alebo profi growing tak ste na zlej adrese


tu je zoznam prvej sezony:
Tabasco
Cayane
Habanero mix - pomiešali sa mi semienka z habanero orange, red, giant yellow.
jolokia - yellow
jolokia - red
jolokia - white
moruga klasická červená.
(atzeko - na okrasu)
prečo som zvolil takéto porfolio?
Tabasco:
keď som skúsil čerstvú papričku tabasco tak ma očarila a perekvapila jej chuť chuť, respektíve ten jedinečný, originálny a výrazný aftertaste ktorý mi hneď pripomenul typickú chuť tabasco omáčky // do vtedy som myslel že špecifickú chuť tabasco omáčky robí fermentácia a ďalšie prísady, až po ochutnaní čerstvej som zistil že zásadná esencia chuti tabasco omáčky pochádza práve zo samotnej papričky, čo na tak obyčajne a nenápadne vyzerajúcu papričku typuje málokto. Palivosť Tabasca nie je príliš slabá ako napríklad u jalapena, a ani moc silná. kvôli svojej after-taste je výborná za čerstva , hlavne keď nemáš chuť na tropické chinesse papričky. výborná na fermentovanú omáčku tabasco, vhodná aj sušená na klasické obyčajné čili korenie ktoré dodá do jedla klasickú príkemnú pikantnú chuť podobne ako klasické cayane.
Cayane: Asi najviac klasická odroda, konkrétne capsicum annum. nepáli moc, plody sú celkom dlhé a plné betakarotenu a stopových prvkov, rád ich konzumujem za čerstva keďže pália príjemne konzistentne okolo tých 30,40k , ideálne na chleba, výborné na klasické korenie s ktorým nič nepokazím, klúdne k jedlu na zakusovanie. beriem túto odrodu ako za povinnosť + je to jednoducho pestovateľná odroda. keď som vytrenovaný z jolokii a morúg, toto dokážem jesť dajme tomu namiesto sladkej papriky

Habanero: Toto je prvé chinesse ktoré som spomenul na zozname, už je to zase o niečom inom ako predchádzajúce dve prapričky. habanero = tropická chiesse chuť, typ palu habanera moc neoblubujem ale vďaka tropickej chuti do chutných omáčok, a na zaváraniny ktoré zvládnu konzumovať aj menej skúsený čilisti ideálna odroda, keďže dosť pôvodného palu sa vylúhuje do octového nálevu a potom sú habanera vhodné pre každého.. + je to taká slabšia, klasická chinesse odroda, ktorá nie je úplne zabijacka, vstupná brána do sveta chinesse.
Jolokia: Jolokia je fantastická chineska, aj keď je silnejšia ako habo, pal jolokie mám radšej ako pal habanera, výborná paprika na konzumáciu za čerstva, výborná aj do silnejších chutných omáčok, zavaranín, čo sa týka pestovania tak dokážu byt údajne veľmi vďačné. zdravotné použite je tiež fajn, skrz jolokiu dokážem totiž jednoducho prijať najväčšie množstvo kapsaicínu, keďže je na kapsaicín bohatá,pal je príjemný a dá sa na neho zvyknúť a natrénovať tak aby nebolel žalúdok, paprika ktorá je na trénovanie odolnosti voči vysokému množstvu kapsaicínu pre mňa najlepšia.
Moruga: To je kaliber sám o sebe. Pre mňa osobne to je najväčší stupeň pálivosti čo sa paprík týka, milujem koncentrovanosť toho kapsaicínu.. niekto hovorí: jeden jeden milion či 2 miliony shu je jedno lebo nepoznáš rozdieľ..Ja si to nemyslím, medzi jolokiu a morugou je znateľný a značný skok pálivosti. aj keď sa človek dostane na úroveň že je schopný dať 1 polovicu alebo celú jolokiu bez palu žalúdka tak, aj tak morugy dáva z rešpektom len po menších kúskoch, aspoň ja to tak mám. Pal je tak koncentrovaný že má výborné terapeurické účinky na psychiku už pri menších dávkach aktivuje značnú biochemickú zmenu.. výrazná tropická, trpká, kvetová chuť morugy je tiež super, je stále dostatočne silná a aromatická aj pri akomkoľvek type spracovaní. príde mi nezmysel používať chinesse typu habanero,jolokia na korenie ale to neplatí u morugy, keďže keď chceš mať silné napríklad korenie tak použiješ morgu, to je jediná odroda ktorá mi dáva zmysel použiť na všetko čo chceš aby pálilo

.
Uvidím či sa mi to všetko podarí dopestovať, držte palce. keď to bude nejako vyzerať budem dávať občasné aktualizácie. koho to náhodou zaujíma môže sledovať cestu growerského diletanta
