Hlavně každý máme své zkušenosti, nelze paušalizovat, ani shazovat zkušenosti někoho jiného. Ono je jednoduché citovat odborné publikace a sem tam něco prohodit. Ale pokud člověk nemá odpovídající podmínky, a to skutečně nikdo nemá, tak každému funguje něco jiného. (dle lokace, podmínek, atd)michalsiegel píše: ↑05 zář 2022 16:48Určitě nějaké fotky nahodím, jak bude chvilka. Kdyby se to dalo hned do příspěvku bez nutnosti zakládat všemožná alba a ještě externě upravovat fotky, které mám zpravidla v JPEGu okolo 25 MB, bylo by to fajn. Prostě starověké fórum, co si budem.Tea Racer píše: ↑04 zář 2022 21:39No právě, já mluvím z praxe a polopravdy a mýty také neuznávám. ;-) Právě já neopakuji polopravdy a vse aplikuji v praxi a právě to má oporu v té empirické zkusenosti.
Jen jsem reagoval na to, že jsi psal nechat přirozeně a pak jsi hned psal opak... jak moc zalévat atd... bud tedy ano, nechat přirozeně a nebo ne. Jak říkám, nejlepší je vlastní zkusenost a netradovat blbiny, v tom se shodneme, i když asi každý máme jiné zkusenosti, podmínky, možná i rostliny. Jen mi prosím nevkládej do ust, co jsem nerekl, viz výše. Mozná by bylo fajn, kdybys něco z toho co píses, doložil nejakou fotkou, bylo by to přínosné pro všechny.Hele v pohodě, ve finále to stejně nejde jinak, než že si každý udělá obrázek podle vlastní zkušenosti. Černobílé vidění, že přirozený růst musí být doprovázen přístupem "neprší, tak zdechni", kde asi fakt mimo mě, ale hlavně jsem si v tom prostě nikde neodporoval. Sám píšeš, že jsem psal "nechat rostliny přirozeně růst", takže skutečně nevidím, kde se to vztahuje na zálivku, hnojení nebo prostě cokoli jiného kromě toho nezasahovat do růstu těch kytek. Řeč byla pouze o tom, že nemá smysl zasahovat do růstu rostliny, protože to nemá žádný výsledek a mnohdy naopak. Zejména v rukou začátečníků, kteří se snaží pěstování plevele jako je paprika zbytečně komplikovat (a kolikrát mi posílají fotky, kde mám zakroužkovat, které listy přesně by měli dát pryč a udělat čárky tam, kde se má zastřihnout větev) to ve finále vede ke snížení úrody.
Zasahovat do přirozeného růstu rostliny ve stylu perma kultury je jedna věc a druhá věc je rostlině nějak pomoci, nebo ji ulehčit. Jelikož jsou tu zcela jiné podmínky, ať už světelné, teplotní a jiné, je na konci sezony zásah nutný. To že zásah dle tebe do přirozeného růstu rostliny (což fakt nemůže být, pokud to pěstuješ v nádobě a jiných podmíkach), je více než nutný, aspon v jistých fázích růstu, tu potrvrzují mnozí uživatelé. Mnohdy už na počátku při výsadbě, přesazování, přes mnohdy opylování až ke sklizni a odstranění ať již nedorzrálých plodů, či květů. Mnohokrát ověřeno, kdy jsem stejné rostliny nechal být a jiné sestříhal a nechal vetší plody. Tam kde byly rostliny ostříhané, plody dozrály rychleji než u rostlin, které nebyly ostřihány a zbaveny nedozrálých plodů a květů, kde mnohdy plody nedozrály vůbec, nebo dozrály mnohem pomaleji a často to nestihly kvůli mrazu.
Myslím, že pěstování chilli, je koníček a nelze paušalizovat či odsuzovat. Hlavně pokud to není nějak seriozně doloženo, aspon fotkami. Což lze i snadno, odkazem na externí galerii, či hromadnou úpravou fotek. Už markatní rozdíly v pěstování tak malé zemi, jako je ta naše, si žádá jiné postupy, než jen to, co je někde napsáno a nelze to považovat jako etalon pro všechny lokace, druhy a koneckonců pěstitele.