Už toho bylo napsáno dost a navíc je to trochu spící vlákno

ale stejně mi to nedá ... tedy ještě můj závěr:
Nikdo tu moc hlavně neoperoval s barvou povrchu a světelnýho spektra. Barva není nic jiného než to, že vidíme spektrum světla, jaké ten daný povrch odráží. Viděl jsem na internetu chlapa, který pracoval v noci se sklípkany, ale nechtěl je rušit. jelikož pavouk nevidí červené spektrum, vytapetoval místnost lesklou červenou fólií. V noci si tam potom rozsvítil, stěny pohltily všechna spektra, kromě červeného, takže on na pavouky viděl a oni jeho ne. Totéž by se zřejmě dalo aplikovat u papriček. Ty nevnímají zelené spektrum, takže vytapetovat zeleně, vy můžete pracovat a rostlinkám dopřát noc

Alobal odráží dlouhé vlnové délky, které nevnímáme my, ani rostliny, ale dá se použít na odraz IR záření a udržet tak v chladu potraviny/auto/mrtvoly u nehody apod. My potřebujeme odrazit a rozptýlit světlo o určité barvě - např. máme trubici o teplotě 5500 K - logicky bychom tedy měli této teplotě přiřadit barvu o určité vlnové délce a tato fólie potom ZŘEJMĚ bude naši zářivku odrážet nejlépe - tj. pohltí minimum (optimálně žádné) světlo o teplotě 5500 K a pohltí více ostatních spekter, nejlépe to zelené, které nepotřebujeme vůbec. Vychází mi z toho tedy nějaký druh bílé (čisté bílé je myslím 5000 K - je tak?), možná s lehkým nádechem do modra (barva mojí BIOvitalky).
Hlavně to není jen o barvě - do výpočtu odrazivosti vstupuje sposta dalších faktorů - materiál (nanostruktura), drsnost, úhel dopadu! Nejlépe to popsal asi Erben61 - zrcadlo a hladký rovný alobal světlo odráží a velmi málo rozptylují (tzn. zachovají původní svazek paprsku s minimální ztrátou energie a odrazí tento svazek podle zákona lomu pod stejným úhlem - proto se v hladké hliníkové fólii uvidíme) - všechny paprsky, které dopadnou kolmo, se odrazí zpět do trubice

a to je v glow-boxu naprd. Bílá fólie má rovněž vysokou odrazivost, ale zároveň vysoký rozptyl do nahodilých směrů a některá spektra taky pohltí (proto se v bílé fólii neuvidíte) - přesně tenhle efekt potřebujeme v glow-boxu. TeaRacerem zmiňované světlomety vyžadují pravý opak - mají mít směrový efekt a rozptyl je nežádoucí. Kytka před nimi sice nevyroste, a dosvítí daleko s vysokou intenzitou.
Zrcadla nebo dokonale hladký alobal odrazí všechna spektra, ale je to vyšší dívčí a málokdo by to asi uměl sestrojit - ale kdyby si podle mě zkušený optik pohrál s úmístěním LED zdroje o správných Kelvinech a použil soustavu zrcadel, do jejichž ohnisek by umístil rostlinky, tak bezpochyby dosáhne drtivě lepšího úspěchu, než s bílou fólií. Jakmile ale rostlinkou pohne, nebude mít nic. Proto je podle mě pro nás lepší hladká bílá fólie, protože odrazí velkou část pro nás užitečného bílého spektra a dokonale ho rozptálí po glow-boxu a papričky si tam můžeme umisťovat, kde se nám zlíbí.