na listech mojí sazenice se objevily černo hnědé fleky a nevím co to je. Kolem těch fleků listy blednou. Je to nějaká choroba? Hnojím 1x za 14 dnů hoštickým hnojimvem na papriky. Jinak mám rostlinu umístěnou za oknem a přes slunečné dny ji dám na balkon. Přes noc zase schovám. Díky za případnou radu.
Fleky nalistech Scorpion Moruga
Fleky nalistech Scorpion Moruga
Zdravím,
na listech mojí sazenice se objevily černo hnědé fleky a nevím co to je. Kolem těch fleků listy blednou. Je to nějaká choroba? Hnojím 1x za 14 dnů hoštickým hnojimvem na papriky. Jinak mám rostlinu umístěnou za oknem a přes slunečné dny ji dám na balkon. Přes noc zase schovám. Díky za případnou radu.

Re: Fleky nalistech Scorpion Moruga
Tipl bych si nějakou bakteriální, nebo spíš plísňovou infekci. Neřekl bych, že je to škůdce, i když jsme chvíli uvažoval o třásněnce.
Zkusil bych nějaký postřik na bázi mědi, nebo (pokud to jde) jenom napadené listy odstranil.
Edit: doplním. Vidím správně, že je to po obou stranách listu na okraji?
Zkusil bych nějaký postřik na bázi mědi, nebo (pokud to jde) jenom napadené listy odstranil.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9583
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Nestríkal si necím na list?
To černé je nekróza. Není to jenom změna barvy, ale pletivo je poškozené.
Chvíli jsme taky přemýšlel o tom, že když je to na okraji, tak by to mohlo mít nějakou spojitost s něčím, co se nashromáždilo skanutím.. voda, nebo hnojivo. Ale nepřipadá mi to jako spálené. Ta barva by byla jiná. A jestli ej to z obou stran, tak je to nepravděpodobné. Od vody, nebo hnojiva by to bylo poškozené hlavně na horní straně. Nebo jenom na horní straně.
Chvíli jsme taky přemýšlel o tom, že když je to na okraji, tak by to mohlo mít nějakou spojitost s něčím, co se nashromáždilo skanutím.. voda, nebo hnojivo. Ale nepřipadá mi to jako spálené. Ta barva by byla jiná. A jestli ej to z obou stran, tak je to nepravděpodobné. Od vody, nebo hnojiva by to bylo poškozené hlavně na horní straně. Nebo jenom na horní straně.
Kendy píše: ↑10 kvě 2017 11:49Tipl bych si nějakou bakteriální, nebo spíš plísňovou infekci. Neřekl bych, že je to škůdce, i když jsme chvíli uvažoval o třásněnce.
Ano vidíte správně, tvoří se to od okraje a jak kdyby se to postupně rozlézá. Udělal jsem zatím takové opatření, že jsem ty "napadlé" listy odstranil a počkám jestli se to objeví znovu.
Na to rosení bych se vykašlal. Vysoká vlhkost na listech může být důvodem k nějaké infekci. Zvlášť když to nestihne rychle uschnout.
Dobře, díky za radu. Na rosení teda kašlu. Napadlo mne ještě, jestli se tam ty fleky neudělali z pilu. Když je totiž dám na balkon a tady u baráku všechno kvete, tak jsou listy žluté od pilu. Pak je večer orosím, ten "bordel" zteče na okraje a problém je možná na světě.