zdravím všechny chillinadšence ,
jsem právě čerstvě zaregistrovaná, ale papričky pěstuju už čtvrtým rokem a to kde se dá, ve skleníku, volně venku na zahradě i na balkoně. Moje zkušenosti s nima. . . ? NIKDY SE NEVZDÁVAJÍ a to je to co mi imponuje, protože já málokdy.
MANZANO ROCOTO RED jsem si zamilovala pro její zvláštnost a jedinečnost , ale i chuť . Je velká masitá šťavnatá a sladká , ale potom to přijde, žádný zabijácký pal, kdy už nic necítíš a myslíš jenom na to jak dlouho to bude trvat a jestli to přežiješ, jako u DORSET NAGA, ale pal, který je dost silný na to, aby zaměstnal Tvou mysl a řekneš si krucifix to je ale dobrota a v ruce máš ještě skoro půlku jabka.....
Moje zkušenosti s pěstováním: Letos jsem pěstovala MRR. prvním rokem, V 5 a 6,5 litrovém kontejneru. Jednu na panelákovém balkoně a jednu na zahradě, stejně zasazené, stejně hnojené a zalévané, obě stejně pozdě nasadily na květ (půlka srpna) a stejně pozdě utvořily plody (začátek září) ale pak to jelo skoro před očima se zvětšovaly. Ta na balkoně v paneláku ( je situovaný na jihovýchod) byla taková rozjívená a rozmáchlá, musela jsem ji svázat. Ta na zahradě(slunce k dispozici od rána do večera) byla poslušná a v mezích. (obě jsem stejně vylamovala a formovala) . Začátkem října začalo dozrávání. Balkonovka dozrávala skoro ze dne na den, zahradní byla pořád krásně tvarovaná se stálezelenými plody. Na balkoně jsem co čtyři dny utrhla červenou Rocotku a na zahradě byla pořád zelená jablíčka.Pak přišel první říjnový mrazík a ZAHRADNÍ rocotka nevydržela a odešla do nebe. Balkonovka vydržela a červenala se dál - sklidila jsem 10 kusů červených jak rubín a zbytek papriky jsem zazimovala.
Myslím, že i přes andský původ, potřebuje v noci trochu víc tepla než si myslíme a to asi vyzařovalo z panelů na balkoně.
Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
- BigVD
- Stálý člen
- Příspěvky: 334
- Registrován: 29 led 2015 13:54
- Reputace: 626
- Obrázky: 0
- Bydliště: Most
Re: Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
Tak první rok mi po přesunu dovnitř barevně dozrálo 7 plodů, ale chuťově jsou nevalné, nahořklé a pal nezajímavý.. U jednoho plodu jsem narazil, že polovina plodu nebyla nahořklá a příjemně pálila, ale chuťově nic moc.. Nevím jestli to je prvním rokem, nebo tím, že se plody nasadili pozdě a přesun dovnitř rostlina snášela blbě tak, že komplet listy opadaly a pak nasadila nové.. Mezitím plody zčervenaly.. Zbylé plody ještě tak týden nechám ležet a pak je ochutnám..
".....A tak jako při kousnutí do Nagy, jsem při prvních pokusech o pěst chilli zažíval blaženost, jakési uspokojení, které žádná jiná činnost nepřináší. Záhy na to mne chytla ona závislost, která neustále stoupá, tak jako pal Nagy....."
Sezóna 2019, 2018, 2017, 2016
Sezóna 2019, 2018, 2017, 2016
Re: Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
BigVD píše:Tak první rok mi po přesunu dovnitř barevně dozrálo 7 plodů, ale chuťově jsou nevalné, nahořklé a pal nezajímavý.. U jednoho plodu jsem narazil, že polovina plodu nebyla nahořklá a příjemně pálila, ale chuťově nic moc.. Nevím jestli to je prvním rokem, nebo tím, že se plody nasadili pozdě a přesun dovnitř rostlina snášela blbě tak, že komplet listy opadaly a pak nasadila nové.. Mezitím plody zčervenaly.. Zbylé plody ještě tak týden nechám ležet a pak je ochutnám..
Máš pravdu Rocota jsou chuťově velmi specifická. Už vlastně i listy rostliny tak jakože smrdí jako nějaký hořký parfém. Rocota nejsou úplně ideální na přímý konzum za čerstva. Mnohem více ale hodí jako ingedience do vařených pokrmů. V jížní Amreice v pdostatě neexistuje dobrý recept dke by nefigurovalo Rocoto. Nejslavnější recept je asi Rocoto Releno, na youtube se dají sehnat desítky kuchařských videíí a různých verzí na tento pokrm. Pro Evropana je ale obtížnější ho zrealizovat jelikož použité ingredience v receptech se dají u nás těžko sehnat.
Ale i Takové Rocoto naplněné nějakým výborbným zrajícím sýrem je taky exkluziv.
Naposledy upravil 1 dne Kendy; celkem upraveno 13x.
Důvod: Opraveno formátování citace
Důvod: Opraveno formátování citace
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
čau příznivci chlupáčů.
Nevlastní někdo semínka těchto velkých Rocot ? Na barvě nezáleží (Objem dělá dojem) Mám jen ty menší a prubnul bych je. díkes
Nevlastní někdo semínka těchto velkých Rocot ? Na barvě nezáleží (Objem dělá dojem) Mám jen ty menší a prubnul bych je. díkes
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
Krása nesmírná. Pokud budeš mít semínka na víc, tak se nějak domluvíme. díkes
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Rocoto Manzano (Red Manzano) chilli paprička
No problem ...pošli SZ...OMO píše:Krása nesmírná. Pokud budeš mít semínka na víc, tak se nějak domluvíme. díkes
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů