Ahoj. Díky všem za přízeň a za reakce. Díky i Koniashovi za to, že mě sprdnul za škarohlídství. Ano, mám to asi trochu v povaze a taky jak člověk stárne dost těžko se brání staromilství, k tomu taky někdy sklouzávám, i když Hyňo přečti si dnes tohle: https://tn.nova.cz/clanek/lovecke-salam ... ehled.html
To tě jako uctívače uzenářských dobrot možná bude zajímat a to jsou třeba věci který mě k tomuto vedou.
Jinak samozřejmě, že je každý rock trochu jiný vlivem počasí a taky jsou další faktory.
Některý příspěvky píšu dost impulzivně, někdy se zamýšlím nad tím, proč to sem vlastně tlačíme a tedy aby si z toho třeba vzali něco ostatní. Nemám to tedy jenom o tom poklepávání si na levý rameno levou rukou a tím se se chci vrátit k těm dalším faktorům. A tím jedním je substrát. Jak známo všem zkušenějším, není značka vždycky zárukou kvality, je to vždycky napříč výrobci sázka do loterie, každá sezona jinak. Navzdory proklamacím o co všechno jsou substráty obohacený a další bla bla nemusí vždycky být vše v okáčku.
A tím jsem se dostal k tomu, že většina z nás se snaží používat i loňský ošetřený substrát, všelijak to mícháme s novým atd atd. Moc vědecky to neberu, ale vycházím ze selskýho rozumu a taky z možností, třeba skladovacích. Takže....starý substrát na podzim prohodím trochou kravských granulí a trochou mletého vápence, dám do pytlů a přezimuju.
A teď další zajímavý a možná dost důležitý moment. Vloni jsem starý namíchal s novým a vysazoval přímo do této směsi. Letos jsem dal dospodu starý trochu granulí, zase vrstva starýho pak jsem obsypal sazenice novým a případně doplnil ještě starým navrchu. Trocha harpagonie.....
Předesílám, že sazenicím se snažím vždycky dopřát dobrý start v podobě co nejkvalitnějšího substrátu ( zase loterka ) a tak se mi jeví, že naše milé kytičky jsou veliký osobnosti, jak se dnes říká a přes moderní všeobjímající korektnost a genderovou vyváženost, jsou některý zatracený slečinky a fajnofky.
A o tom tom to celý je. Jak říkala moje babička: ,,hlad je nejlepší kuchař" a dědeček říkal: ,, Nerejpej se v tom jídle, prdel si to přebere" je to o tom, že nakonec nezbyde těm vymazlenkám nic jinýho, než ten substrát zkousnout, pokud nechtějí zahynout. Otázkou je jak dlouho vydrží dělat Bohdalku nebo jestli velmi moderně nechcípnou na anorexii.
No možná trochu moc slov o zřejmých věcech, trochu jsem se vykecal ........ ať nám to roste ke kýženému cíli a dnes navečer bacha na bouřky a přívalové Ať to ve zdraví vaše modelíny přežijí a vy taky chillenci. Končím s literaturou a jdu si klohnit oběd.
Erbovo totální chillenství 2019
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1465
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1963
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Když by nebylo pondělí, nazval bych tvůj příspěvek "Nedělní chvilka poezie", kterou Erbe, určitě pamatuješ. Substrát je a bude věčný problém, i když zaplatit si a mít po problémech také jde. À propos, co tvé Naganero, jak ti frčí? U mě nějak zamrzlo a roste dosti pomalu.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Rychlá odpověď Quentine.....jsou to holt osobnosti u mě v poměru 2:1 ta jedna je nic moc.... dvě naopak, jedno už nasazuje plody druhé kvete. Plody ani květy neštípu i když rostliny nejsou úplně velké, ze zkušenosti bych řekl, že genetika Naganera utáhne budovat kytku i plody.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1465
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1963
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Už když mi od tebe dorazilo, tak mělo pěkně nasazeno na květy, ale do konce května jsem je vyštipoval, teď se uvidí. Každopádně s ním neházím flintu do žita a letos ho zkusím přezimovat, jak se příští rok ukáže. U mojí nagabrainky se zatím přezimování, jak sleduju, bude slušně rentovat.Erben61 píše: ↑10 čer 2019 12:23Rychlá odpověď Quentine.....jsou to holt osobnosti u mě v poměru 2:1 ta jedna je nic moc.... dvě naopak, jedno už nasazuje plody druhé kvete. Plody ani květy neštípu i když rostliny nejsou úplně velké, ze zkušenosti bych řekl, že genetika Naganera utáhne budovat kytku i plody.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Všechno se to pěkně rozjelo, annumky nasazujou jak o život,včera kroupy vypadaly zle, naštěstí jen pár děr.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Zdravím po pár dnech. Jo šlehy, šlehy jede hlavně počasí, lépe řečeno skoky a šlehy. Skočilo nám to chladném Máji rovnou do pořádných pařáků, kytkám to však šmakuje, u mě je to slabší v mojem věku by nebylo nic divnýho kdyby mě šlehlo, tak se snažím se těm temperaturám moc nevystavovat. Přežil jsem naštěstí i nepopulární ranní směny o víkendu, nemám jich moc do měsíce, ale je to vysilující, vzhledem k tomu, že většinou mám noční je najednou všechno naopak a fakt o život. Ale abych se vrátil ke kytkám, tedy kytkám doma, což je kumpanie cca 60 rostlin. Podnikl jsem začátkem minulého týdne pár kroků, které byly třeba. Boj proti mravencům zavlékajícím mšice,dále napůl preventivní, ale i už záchytný postřik emulzí s nimbovým olejem, čemuž předcházel stříkanec Wuxalem na list. A jsem spokojen, výživa zafungovala, barva listů zjevně daleko lepší, Mšice vcelku nejsou, ale nevzdávají to mravenci a sem tam najdou místečko nezasažené nimbem a hned mají snahu si tam ty svoje dojný krávy nasadit. Dnes jsem objevil dvě kytky s čerstvou násadou mšic, tak jsem to hned stříkl, takže zatím dobrýýý. Dokonce se mi rozjeli dvě zabržděnky-Kukunity Mustard a Mystery Wine a to mě těší zvláště u prvně jmenované, kterou pěstuji premierově. Taky jsem dnes po ránu musel píchnou dvě tyčky k výhonům Aji Fantasy Orange, které rozhodilo obrovský véčko a výhony rostou před očima a potřebují oporu. Ajiny už nasazují i plody, jsou to poctivě plodící průběžnice. Takže jsem při datlování příspěvku vychladnul a půjdu si ohřát králíka na divoko se zakysanou smetanou, kterýžto pokrm jsem si okořenil vlastnoručně namíchanou a semletou směsí divokýho koření a trochu jsem to přehnal, takže to má grády. Je to paradox , když i pěstitel chilli otupuje chuťový buňky černým pepřem zakoupeným v Tesku.
No co capsaicin nebo piperin, apropó napadlo mě už dávno, zkusit vypěstovat pepř, co na to říkáte pardi ???? Pěstuje se údajně jako indoorovka a jelikož je víceletý byl by to oříšek pro přezimovače. Takže dnes navečer jestli nebude bouřka, stříknu kytky ještě znovu Wuxalem a to už je poslení info tohoto blábolu. Chilli zdar a buďte v pohodě.
No co capsaicin nebo piperin, apropó napadlo mě už dávno, zkusit vypěstovat pepř, co na to říkáte pardi ???? Pěstuje se údajně jako indoorovka a jelikož je víceletý byl by to oříšek pro přezimovače. Takže dnes navečer jestli nebude bouřka, stříknu kytky ještě znovu Wuxalem a to už je poslení info tohoto blábolu. Chilli zdar a buďte v pohodě.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1727
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2904
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Erbovo totální chillenství 2019
Pepř taky chci zkusit, ale má to pár úskalí. Prvním je sehnat kvalitní osivo; semena ztrácí rychle klíčivost. Dále je to skutečně indoor záležitost; pepř je liánovitá rostlina, tudíž se musí vymyslet úpony a tím i "trasu" liány. Kdysi jsme měli s kolegou od hasičů chuť to zkusit, ale nějak to zapadlo. Teď jsi mě zase probudil, proberu to s kolegou, jestli do toho ještě chce jít. Každopádně pepř je rostlina nádherná a užitečná.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů