přikládám pár informací převzato a upraveno z netu: o pěstování odrůdy Habanero Maya RED. Tato odrůda je původem z Mexika, oblast Yucatan a tam se používá ve velkém Je 30-40x pálivější, než klasické jalapeňos.
Patří mezi papričky, které mají úzké, středně velké tenkostěnné plody. Od klasického habanera se plody liší velikosti, tvarem i chutí, keř je kompaktnější. Je taktéž poměrně odolná, lze ji pěstovat venku za teplého léta nebo slunit na balkónu či terase, ale v našich podmínkách lze nejlepších výsledků dosáhnout při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku (dostatek tepla a světla a prostoru) nebo doma, na okně. Doporučujeme při skleníkové výsadbě střední spon, aby měla dostatek prostoru – keřík může mít 50-70 cm výšku a 40-50 cm šířku.
Lusky jsou kolem 6 cm dlouhé a 2 cm široké, mají tenčí stěnu a podlouhlý tvar. Barva zralých plodů je sytě červená. Plody rostou a jsou na silných stopkách a svěšují se. Chuť dozrálých plodů je pikantní, ale zároveň nasládlá s typickou příjemnou chutí. Vhodná je tato odrůda k nasušení i k přípravě pálivých omáček, ideální pro zavařování. Jako přísada vhodná k masu nebo do guláše, ale v malém množství. Pokud chcete silně pikantní okurky, tak přiložte jeden lusk do sklenice okurek při nakládání.
Habanero Maya RED má střední, 90-100 dnů období dozrávání a patří mezi dost teplomilné papričky. Rostlina dorůstá do výšky kolem 50-70 cm a 40-50 cm šířku, keřík je užší a pro jeho stabilitu je důležité, aby měl dostatečně velký kořenový systém. Doporučujeme pěstovat s podporou. Zralé plody jsou červené barvy. Rostlinu lze tvarovat a zmlazovat.
Tato odrůda se dobře suší a tak máte jedinečnou možnost mít skvělé koření vhodné do každého jídla, kde potřebujete středně pikantní chuť. Velmi vhodná do všech pikantních mexických a asijských jídel a barbecue omáček. Dbejte na opatrné dávkování.
Chilli papričky jsou bohaté na vitamin C a karoten ("provitamin A"), obsahují řadu vitaminů skupiny B, vitamin B6 a jsou také velmi bohaté na železo, hořčík a draslík.
Pěstování:
Rostlina patří mezi velmi dobře pěstovatelné, stačí dodržet pár jednoduchých zásad.
Doba klíčení je delší, může trvat i 30 dnů. Semena namočíme ve vodě. Semena nutno vysévat do kypré a stále vlhké půdy. Ideální jsou rašelinové květináčky, které také nabízíme, nebo kokosové vlákno. Doporučujeme klíčit pod sklem, pravidelně rosit, aby substrát byl stále vlhký. Při klíčení nutno dodržet teplotu 25 - 30 °C, při pěstování by teplota neměla klesnout pod 22 °C. Údaj je důležitý zejména pro teplotu půdy, proto květináč umístíme poblíž otopného tělesa, třeba radiátoru. Po vyklíčení zajistíme rostlinkám dostatek světla (je vhodné dosvětlovat), které je nutné pro dobrý rozvoj rostliny. Dbáme také na to, aby teplota substrátu a vzduchu neklesla pod 22 °C. Vlhká půda a pravidelné rosení je nutné pouze pro první růstovou fázi, po přesazení ven nebo do většího květináče zálivku omezíme na běžný režim. V pozdějším období, zejména když po období kvetení začnou vznikat papričky, nesmí být půda převlhčená, protože může dojít k zahnití kořenů. V době zrání plodů omezíme zálivku na občasné rosení. Pravidelně přihnojujeme. U této odrůdy doporučujeme pěstování ve skleníku nebo fóliovníku. Tím se podstatně zvýší výnos papriček. Při zálivce sazenic nepolívejte vodou listy, omezí se tak vznik chorob a plísní. Případná strupovitost nevadí, kazí pouze esteticky dojem. Lze je pěstovat po celý rok. Vyžaduji slunné (světlé) stanoviště, dobrou zálivku a kyprou půdu
Habanero Maya red
Přejít na
- Obecné informace o chilli fóru
- FAQ - Všeobecné pokyny chilli fóra
- Představte se v chilli fóru
- Události, schůzky a akce, novinky
- Soutěže
- Pěstování chilli paprik - Vše o chilli papričkách
- Začátečnický koutek
- Otázky ohledně setí a sazenic
- Otázky týkající se rostlin a plodů
- Hnojení chilli paprik
- Choroby a škůdci chilli paprik
- Virové, bakteriální a houbové choroby paprik
- Pokročilé techniky pěstování chilli
- Hydroponie
- Použití osvětlení
- Galerie chilli paprik
- Venkovní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Vnitřní galerie pěstování chilli
- Co jsme vypěstovali v letech 2010-2015
- Co jsme vypěstovali v roce 2010
- Co jsme vypěstovali v roce 2011
- Co jsme vypěstovali v roce 2012
- Co jsme vypěstovali v roce 2013
- Co jsme vypěstovali v roce 2014
- Co jsme vypěstovali v roce 2015
- Co jsme vypěstovali v létech 2016 - 2020
- Co jsme vypěstovali v roce 2016
- Co jsme vypěstovali v roce 2017
- Co jsme vypěstovali v roce 2018
- Co jsme pěstovali v roce 2019
- Co jsme pěstovali v roce 2020
- Co jsme pěstovali v roce 2021
- Co jsme vypěstovali v roce 2022
- Co jsme vypěstovali v roce 2023
- Ostatní
- Domestikované druhy chilli paprik
- Databáze odrůd chilli papriček
- Capsicum Annuum
- Capsicum Baccatum
- Capsicum Chinenses
- Capsicum Frutescenses
- Capsicum Pubescenses
- Volně žijící druhy chilli papriček
- Identifikace odrůd chilli
- Recepty na chilli pokrmy
- Marinády na nakládání masa
- Recepty na pikantní chilli pokrmy
- Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce
- Ostatní chilli recepty
- Pálivé chilli omáčky
- Pálivé omáčky a ostatní ohnivé pochutiny
- Videa testování chilli omáček
- Ostatní
- Pokec o chilli
- Všeobecné informace o chilli papričkách
- Vaše videa s chilli
- Chilli papričky v lékařství
- Sušení chilli papriček - koření
- Ostatní stránky zaměřené na chilli papričky
- Videa s chilli papričkama
- Chilli fórum na Facebooku
- www.seminka-chilli.cz
- www.seminka-chilli.cz
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů