Chilli pasta

Ostatní recepty s chilli
Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 760
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Chilli pasta

Příspěvekod honzek86 » 30 črc 2018 08:32

Dílo zkázy dokončeno. Zrobil jsem maďara, ve druhém dějství se pokusím o chunana. Ingredience na maďara: cca 500g kápie, cca 80g chilli (Ghenghis Khan's Brain), cca 250g himalájské soli. Semínka šla všecka pryč, nemám je rád. Kazí mi to čistou chuť paprik a špatně se mi tráví. Výsledek uspokojivý. Je to řidší, než pasta z Maďarska - ale tak to prostě vyšlo. Nezahušťoval jsem ničím, ani nesléval šťávu. Přišlo mi to škoda. Postup viz fotky:
5083550836508375083850839508405084150842
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4937
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7524
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli pasta

Příspěvekod Tea Racer » 30 črc 2018 08:45

V Chunan paste ty semínka nech, jelikož jsou dobře stravitelná vlivem kvašení a dodají tomu autentickou chut a vzhled. :-)

Uživatelský avatar
honzek86
Stálý člen
Příspěvky: 918
Registrován: 21 zář 2017 12:13
Reputace: 760
Obrázky: 0
Bydliště: Újezd u Uničova

Re: Chilli pasta

Příspěvekod honzek86 » 30 črc 2018 09:03

Ok :D v chunanovi dám semínkům šanci. Je možné, že absence semínek mi v maďarovi způsobila řidší konzistenci. Maďaři je tam totiž dávají. Jenže ti to dělají z cayennů a jalapenos a né takové vraždy, jako já. Např. v citrusových semínkách je jakási přírodní želírovací látka. Pokud je tomu tak i u chilli, tak by možná pár rozšmelcovaných semínek pastu trochu zahustilo.
"Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently." (Henry Ford)
honzek86 2018 - první sezóna
honzek86 2019 - druhá sezóna
https://www.chilli-forum.cz/vnitrni-galerie-pestovani-chilli/honzek86-2019-druha-sezona-t7683-40.html

Uživatelský avatar
diabolus
Nový člen
Příspěvky: 36
Registrován: 16 led 2020 19:43
Reputace: 57
Obrázky: 0
Bydliště: Hodonín

Re: Chilli pasta

Příspěvekod diabolus » 18 srp 2020 09:54

honzek86 píše:
30 črc 2018 09:03
Ok :D v chunanovi dám semínkům šanci. Je možné, že absence semínek mi v maďarovi způsobila řidší konzistenci. Maďaři je tam totiž dávají. Jenže ti to dělají z cayennů a jalapenos a né takové vraždy, jako já. Např. v citrusových semínkách je jakási přírodní želírovací látka. Pokud je tomu tak i u chilli, tak by možná pár rozšmelcovaných semínek pastu trochu zahustilo.
Sice reaguju na starý post, ale ta řidší konzistence je důsledkem toho, že paprika obsahuje hafo vody a sůl ji vytahuje z paprik...Taky se pokouším experimentovat s Pištou a existuje několik způsobů jak zajistit hustší konzistenci...buď to můžeš na pánvi/kastrolu zahřát a "podusit" čímž to zahustíš, bohužel se ztratí čás palu a výtečných chuťových látek nebo to slej a vyhoď. Já z toho dělám ještě něco na způsob sriratchi - zahřívám to na plotně a přidám do toho rozmíchaný škrob ve vodě - tím to zahustíš, ale už to není tak přírodní produkt...i když škrob sám o sobě je. Naposled jsem to dělal z rawitek, habaněr a cayenek a ta slitá tekutina byla úžasná- :firychil: jak čert, ale tak ňák příjemně...a "sriratcha" z toho byla taky hned pryč :rofl: .
Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první :nuke: sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 909
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 571
Obrázky: 0

Re: Chilli pasta

Příspěvekod JurassicChilli » 18 srp 2020 12:05

Chilli pastu nevarte. Je to veľká škoda. Zničí sa tým chuť, vitamíny a rôzne prospešné baktérie a enzýmy. Ja robím chilli pastu tak, že rozmixujem najemno chilli bez semien a zmiešam s 20% soli, takže na 1000 gramov chilli ide 200 gramov soli. Dám do čistej flaše a do chladničky. Vydrží to minimálne rok. Možno by vydržala aj dlhšie, ale dávam ju skoro do všetkých jedál, takže sa rýchlo minie. Chilli pastu robím väčšinou z červených cayenne, alebo serenád. Už som ju raz robil aj z habaner a tá bola tiež luxusná. Kápiu nedávam, pretože je moc vodnatá. Je dobré robiť chilli pastu z menej šťavnatých odrôd. Ako píšem, ideálne sú cayenne a je dobré ich pred výrobou pasty nechať ešte zo dva týždne odpočinúť, aby stratili trochu vody. Pasta sa ešte sama zahustí po naliatí do fľaše tým, že pevná dužina chilli stúpa vo fľaši hore a voda smerom dole, takže za pár týždňov sa vám v 0,7 litrovej zaváraninovej fľaši urobí na dne asi tak 2 až 3 centimetrová vrstva chilli šťavy a nad ňou je prírodne zahustená chilli pasta.

zuzkama
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 08 srp 2021 08:19
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Chilli pasta

Příspěvekod zuzkama » 08 srp 2021 08:40

Zdravím, zkusila bych také oživit po nějaké době debatu a ráda bych se zeptala, jak dopadl pokus o uchování na maďarský způsob. Také jsme několikrát přivezli z Maďarska, je fajn, v lednici vydrží rozjedená i rok, ale je tam konzervant. 75636 Chtěla bych se o to pokusit. Stačí tedy papričky, sůl a event. olej? Jsem úplný začátečník, prosím o zkušenost a recept. Moc děkuji.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 4937
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 7524
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chilli pasta

Příspěvekod Tea Racer » 08 srp 2021 09:37

Jak jsme již i řekli, způsobů bez chemické konzervace je víc.
Osvědčené způsoby jsou sůl cca 20 % a více. Kvašení - chunnan pasta, sriracha. Pochopitelně sušení, ale tobě jde o pasty a omáčky, jestli jsem pochopil.


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host