Regulus 2014
- chilli-max
- Stálý člen
- Příspěvky: 963
- Registrován: 31 črc 2013 20:54
- Reputace: 4
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Regulus 2014
No to je...masakrrrr ...paráááda.... Fakt...ty co uděláš, to je skvost
http://www.foto-tapety.cz
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Regulus 2014
Nazdar kamaráde , fotky zavařených pochutin vypadjí přímo skvostně....vše co mohu také zavařuji od marmelád po papriky, okurky, houby...atd...na Tvých snímcích jsem si všiml , že dáváš do sklenic nějaké modré kvítí copak to je (medv.česnek) ??? (viz. obr.)
................................................S pozdravem a přáním pevného zdraví a úspěchů v novém roce 2015...Petr Dr.
gallery/image.php?album_id=14&image_id=20529" onclick="window.open(this.href);return false;
Ps. Jaký máš recept na zavařované houby ve sladko-kyselém nálevu ?? (pokud to není tajné)
................................................S pozdravem a přáním pevného zdraví a úspěchů v novém roce 2015...Petr Dr.
gallery/image.php?album_id=14&image_id=20529" onclick="window.open(this.href);return false;
Ps. Jaký máš recept na zavařované houby ve sladko-kyselém nálevu ?? (pokud to není tajné)
Re: Regulus 2014
Nálev používám úplně běžný tzn. směs vody, třtinového cukru, octu, soli, cibule, česneku, chilli paprik, aromatických bylinek a koření, podle toho co roste zrovna na zahradě a v květináčích.Dr.Pedr píše:Nazdar kamaráde , fotky zavařených pochutin vypadjí přímo skvostně....vše co mohu také zavařuji od marmelád po papriky, okurky, houby...atd...na Tvých snímcích jsem si všiml , že dáváš do sklenic nějaké modré kvítí copak to je (medv.česnek) ??? (viz. obr.)
................................................S pozdravem a přáním pevného zdraví a úspěchů v novém roce 2015...Petr Dr.
gallery/image.php?album_id=14&image_id=20529" onclick="window.open(this.href);return false;
Ps. Jaký máš recept na zavařované houby ve sladko-kyselém nálevu ?? (pokud to není tajné)
Každou várku dochucuji individuálně podle chuti. Někdy koštují a evaluují členové rodiny.
Bylinka s fialovým květem na obrázku je Yzop lékařský. Patří mezi léčivky, které na jižní Moravě přezimují venku a jsou stále zelené.
Obsahuje hodně vitamínu C, má protibakteriální účinky, podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně.
Yzop patří mezi prastaré léčivé byliny a v minulosti byl doporučován zejména starým lidem jako prostředek, který posiluje zrak, odnímá bolesti žaludku, dává člověku pěknou barvu a čistí mozek. Dnes se doporučuje hlavně proti nadměrnému pocení, dále pak při chronickém bronchiálním kataru, astmatu, kašli, nadýmání, chronickém střevním kataru a k povzbuzení chuti k jídlu. Zevně se užívá v nálevu jako kloktadla při zánětu hrtanu a mandlí
Čaj z Yzopu pomáhá předcházet virovým onemocněním.V arabském světě se kvašením yzopových lístků získává mírně alkoholický občerstvující nápoj - šerbet.
Krásně voní a milují ho motýli a včely..
Má kořenitě kafrový pach a charakteristickou mírně hořkou chuť. U zavařování ve slaném nálevu ho používám často (okurky, cukety, dýně, papriky), někdy ho přidávám k přirozenému kvašení třeba okurek.
Naposledy upravil 1 dne regulus; celkem upraveno 29x.
Re: Regulus 2014
Yzop používáme též. Do čajů i na maso
Při zaváření jsme ještě nevyužili, takže děkuji za inspiraci.
Při zaváření jsme ještě nevyužili, takže děkuji za inspiraci.
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Příspěvky: 1399
- Registrován: 28 pro 2011 11:26
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
- Bydliště: KOLÍN
Re: Regulus 2014
děkuji !!
Re: Regulus 2014
To je hotová nádhera . Bohužel jsem začal s chilli až někdy ke konci března a papriky nebyly v době růstu hub dozrálé. Příští rok se těším na pořádnou zavařovačku chilli s houbama. Doufám, že se mi to aspoň z půlky podaří jak tobě
Re: Regulus 2014
30.12.2014
Capsicum Lanceolatum
Článek o něm zde na foru:
http://www.chilli-forum.cz/venkovni-gal ... 95-56.html
Fotografie je z půlky října.
Zajímavé je u těchto horských kytek, že neustále obměňují listy. Starší žloutnou padají na zem a rostlina vytváří nové. Paprika si vytváří substrát proti vyschnutí půdy (přírodní nastýlka). V rezervaci, odkud pochází je kamenitá půda.
Konec října.
Detail zralého oranžově červeného plodu.
Na dalším obrázku je vidět, že stále kvete a zárověň zrají plody.
Polovina listopadu.
Ostatní papriky jsou sklizeny, pouze Rocota dozrávají ve skleníku. Capsicum lanceolatum počasí mezi 2-10°C nevadí. Bez problému vydrželo malé ranní přízemní mrazíky.
Začátek prosince.
Jako poslední paprika šla přezimovat na chodbu.
Část sklizených plodů.
Nepálí, mají zvláštní mírně nahořklou chuť, trochu podobnou jeřabinovým plodům. Jsou hodně šťavnaté.
Semena se podobají barvou i tvarem semenům z Rocot, ale jsou podstatně menší - asi 1/4 - 1/5.
Capsicum Lanceolatum
Článek o něm zde na foru:
http://www.chilli-forum.cz/venkovni-gal ... 95-56.html
Fotografie je z půlky října.
Zajímavé je u těchto horských kytek, že neustále obměňují listy. Starší žloutnou padají na zem a rostlina vytváří nové. Paprika si vytváří substrát proti vyschnutí půdy (přírodní nastýlka). V rezervaci, odkud pochází je kamenitá půda.
Konec října.
Detail zralého oranžově červeného plodu.
Na dalším obrázku je vidět, že stále kvete a zárověň zrají plody.
Polovina listopadu.
Ostatní papriky jsou sklizeny, pouze Rocota dozrávají ve skleníku. Capsicum lanceolatum počasí mezi 2-10°C nevadí. Bez problému vydrželo malé ranní přízemní mrazíky.
Začátek prosince.
Jako poslední paprika šla přezimovat na chodbu.
Část sklizených plodů.
Nepálí, mají zvláštní mírně nahořklou chuť, trochu podobnou jeřabinovým plodům. Jsou hodně šťavnaté.
Semena se podobají barvou i tvarem semenům z Rocot, ale jsou podstatně menší - asi 1/4 - 1/5.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů