Pohled na moji školku. Prckové se skoroprcky v popředí. Ojos De Pescado se snaží. Získala trochu barvy a rozvinula se. Uvidíme. Dnes poprvé nakapu směs rybniční vody, Lignohumátu a Vitality komplexu. Ze zatím nevyklíčených semínek začínám být trochu nervózní i když je to vlastně teprve 9 dní od sázení. Už jsem do toho ďobal párátkem. Zvláště Cabaca Roxa mě štve. Magor no.
Lexter 2021
- Lexter
- Stálý člen
- Příspěvky: 1246
- Registrován: 11 dub 2017 08:52
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
- Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.
Re: Lexter 2021
Naposledy upravil 1 dne Lexter; celkem upraveno 3x.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
- Lexter
- Stálý člen
- Příspěvky: 1246
- Registrován: 11 dub 2017 08:52
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
- Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.
Re: Lexter 2021
Člověk pořád přemýšlí jak se zabavit během krize a občasného zalévání mrňousů. Hle, pořádná várka zeleniny v solném, kořeněném nálevu s chilli připravená na kvašení pod vodní zátkou. To já MUŽU! Vydržet alespoň 10 dní nebude k vydržení... Ideálně 14 dní a do ledničky s tím.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 538
- Registrován: 09 led 2020 16:37
- Reputace: 1317
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hrhov 216 m n. m.
Re: Lexter 2021
Hmm a recept?;)
- Lexter
- Stálý člen
- Příspěvky: 1246
- Registrován: 11 dub 2017 08:52
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
- Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.
Re: Lexter 2021
Prostý a jednoduchý. Zelenina dle libosti, jen je potřeba dbát na trochu podobnou konzistenci, protože kvašením zelenina měkne. Tato dávka je z řekdviček, mrkve, květáku, šalotky, papriky sladké, malé petržele a několika peperoncino. Logicky do této směsi nepatří rajče. Paprika je trošku na hraně, ale dá se.
1) Zvážit sklenici, řekněme že má 500g.
2) Nakrájet zeleninu na přibližně stejné kousky.
3) Nacpat do sklenice tak aby seděla těsně pod hrdlem. Nacpáním myslím skutečně nacpání.
4) Zvážit sklenici, nyní má třeba 1300g.
5) Zalít vlažnou vodou tak aby byla ponořená.
6) Zvážit sklenici ještě jednou, nyní má třeba 2000g.
7) Vylít vodu do misky, ale zeleninu nechat ve sklenici. Vodu osolit určeným množstvím soli, kolik? Váha zeleniny + váha vody * 0.025.
V našem případě tedy, (2000g (vše) - 500g (sklenice)) * 0.025 = 37,5g soli.
8) Nasypat na zeleninu co je libo, já používám nové koření, kmín, horčičné semínko a zalít osolenou vodou.
9) Vzít malý sáček a jeho dno naplnit vodou. Tímto pak zatížit hrdlo sklenice tak aby se zelenina nedostala do styku se vzduchem.
Po 3 dnech začne lák kvasit a kalit se. Podle teploty bude zelenina dokvašená za 10-20 dní.
Poté je možné ji dát do lednice i na několik měsíců. Je to žrádlo.
Pozor: Může se stát, že vršek začne obrůstat jemným bílým povlakem s bublinkami. To je absolutně normální a nejedná se o plíseň, nýbrž obrovské kolonie kvasinek. Plíseň pak poznáte jednoduše. Je bílá až zelená, hutná, dělá chomáčky a smrdí.
Zdravá várka voní příjemně nakysle.
Naposledy upravil 1 dne Lexter; celkem upraveno 4x.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5421
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9100
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lexter 2021
Klasické pickles mléčné kvašení.
Dělám to už roky, je třeba ochutnávat, ve hře je mnoho faktorů, co to mohou ovlivnit. Každopádně třeba 5 let staré, je gastro porno, celuloza rozložená a je to lábuš!
Dělám to už roky, je třeba ochutnávat, ve hře je mnoho faktorů, co to mohou ovlivnit. Každopádně třeba 5 let staré, je gastro porno, celuloza rozložená a je to lábuš!
- Lexter
- Stálý člen
- Příspěvky: 1246
- Registrován: 11 dub 2017 08:52
- Reputace: 1300
- Obrázky: 0
- Bydliště: Velké Pavlovice, 150 m n. m.
Re: Lexter 2021
Tak tak, kdyby někoho zajímal zdroj podle kterého jsem to začal dělat: https://www.youtube.com/watch?v=ZghX4Mrg7kw&t, akorát že tuším nepoužil vodní zátku takže mu něco logicky splesnivělo.
Naposledy upravil 1 dne Lexter; celkem upraveno 4x.
No, mě dostane máloco: Bo Burnham - Can't Handle This
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Lexter 2021
Na mléčném kvašení všeho jak bylo uvedeno přede mnou sem chodil v Rusku na rynek kde měly bábušky zkvašený úplně vše, od směsí po jednodruhovky a nechápal jsem jak jsou vynikající kvašený stroužky česneku nebo hříbky. Vše za pár rublů l tomu celou sušenou štiku,šampaňské i vodka a to bývávaly sobotní večírky
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 27 hostů