Stránka 1 z 5
					
				Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 01 dub 2014 19:29
				od snowNN
				Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký je váš nejlepší způsob uskladnění chilli papriček, ať již habanera, jalapena, fatalli yellow atp.. Chtěl bych spíše bez usušení a tak aby zůstala tvrdost těch papriček a hlavně pálivost. Myslíte si, že je lepší chilli zavařit, jak je popsáno 
ZDE, zamrazit nebo nějaké jiné uskladnění? Usušením se velmi rychle ztrácí již zmíněná pálivost :/ Předem díky moc za odpověď!  

 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 02 dub 2014 09:52
				od gandalf
				Nevšiml jsem si, že by se mi usušením chilli ztratila pálivost. Kdybys bydlel v okolí, tak bych ti dal ochutnat a zažil bys peklo 

 Lusky ztratí konzistenci ať je zmrazíš, nebo zavaříš. Zavařené navíc mají jinou chuť /podle nálevu/, sušené si zachovají i své charakteristické aroma a chuť.
Já jich část také zavařuji, ale pro jiné účely.
 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 02 dub 2014 12:36
				od snowNN
				U mě teda ty habanera po usušení a namletí ztratily za pár měsíců docela dost. Neříkám že nepálí, ale už to není ten brutus, jako zpočátku. Jde mi spíše o to jak uchovat hodně pálivé chilli tak aby ztratilo co nejmíň. V případě usušení, jak je dále skladovat. Říkal sem si, že udělám pár malých lahviček v oleji, něco zkusím zavařit a zbytek usušit, ale rád dám na něčí rady 
 
-- 02 dub 2014 12:38 --
by the way : 
ODKAZ 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 02 dub 2014 18:26
				od gandalf
				To se divím. Já Habanera mám a stále pálí jako čert. Já je skladuji v uzavřených skleněných obalech, v temnu. Mám to roztříděné podle druhů. Ale melu to až když potřebuji - v tom asi taky bude. Pochopitelně když to hned semeleš, tak ta zrnka chilli se více okysličují/zvětrají. To máš jako se sladkou mletou paprikou - tu taky nemůžeš dlouho skladovat - zvětrá, ztratí barvu i chuť a nejlepší je jí vyhodit a pořídit si čerstvou /proto je lepší si jí kupovat menší množství/.
			 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 02 dub 2014 19:22
				od snowNN
				Takže radíš, že je nejlepší je vysušit, hodit do skleněných nádob, zavřít a nechat je v temnu, jo? 

 Nevím, nezkoušel sem to nikdy, buď už nezbylo chilli, nebo sem to strachy radši pomlel 

 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 03 dub 2014 04:56
				od bremic
				Já suším, zamražuji i zavařuji. Nejčastěji ale dělám různé omáčky  

 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 06 črc 2014 12:45
				od vavy.p
				loni jsem par paricek ususil a ztratily, i jsem cetl tady na foru, ze kdyz to doma susi v susicce pali to po celem baraku coz je dukaz toho ze pri suseni dochazi k uniku capsaicinu....
			 
			
					
				Re: Uskladnění chilli papriček
				Napsal: 06 črc 2014 14:06
				od bremic
				Pokud máš nějakou supr místnost k sušení asi by to šlo sušit i provlečené na niti. Pokud použiješ sušičku tak aroma TSM je po baráku cítit převelice  
