Stránka 1 z 1

Luciferovo majda ze zelených chinesek

Napsal: 18 srp 2015 21:44
od Lucifer
Todlencto taky neníž ani tak recepis, jako spíše popis řešení situace kdy se vámi starostlivě opečovávané kytky rozhodnou zpáchat harakiri a vám zbudou olámané torza a několik větví obsypaných nezralými papričkami... Konkrétně mi takhle skoroumřela Scotch bonnet a vzala s sebou i kus Red habanero....

...a k tomu vám ještě matka přinese tašku rajčat a nevíte co s nimi....

...takže taková trochu volná improvizace ne nepodobná tomu mému pokusu na barbecue majdu. Chtěl jsem to malinko jiné, ale nekomplikované. Takže:

1kg rajčat (odhadem...)
3/4 kg mrkve
10 - 15k zelených Scotch bonnet (prostě - přiměřeně)
5 stroužků česneku
3 lžíce rýžového octu
2 lžíce třtinového cukru ( - dle potřeby)
2 lžíce olivového oleje
3 lžičky mořské soli
3 - 4 lžičky nadrceného římského kmínu
1 lžička mleté skořice


Obrázek
Klik pro full size


- spařil jsem rajčata, oloupal a nakrájel na čtrtky. Mrkev na kostičky, 5 stroužků česneku na plátky, a vybral z chudáků nezralých chilli to co bylo aspoň trochu větší. Na troše olivového oleje osmahnul nasekané papričky a česek (jedy, zamoření atd., znáte to...)

Obrázek
Klik pro full size


- až jsem si řekl že stačilo tak prd tam rajčata a rozšťouchat je, přidal mrkev, sůl, cukr, koření. Není potřeba žádná voda - rajčata pustí šťávy až až. Pomalu vařeno cca. půl hodiny až je mrkev měká, pak jsem přidal rýžový ocet - primárně kvůli snížení Ph/vyšší trvanlivosti, ale i chuťově je to myslím OK.

Obrázek
Klik pro full size


Rozmixováno, krátce provařeno a šup s tím do lahviček:

Obrázek
Klik pro full size


Průvodní mnozí efektové jako minule, ale jsa opatrnější, tak bez větších škod. :) Vařeno o víkendu, dnes jsem zdegustoval - a jo, je to jak jsem cca. chtěl. :veryhot: Potvory Scotch bonnet pálí i nezralé celkem slušně, konzistence relativně OK (taková...kašovitější), chuť vyhovuje - jednu lahvičku hned uzmul švagr...

Re: Luciferovo majda ze zelených chinesek

Napsal: 25 zář 2015 21:11
od Vasjis
Chystám se na ní z toho co nestihne dozrát pekelníku :)

Re: Luciferovo majda ze zelených chinesek

Napsal: 31 črc 2016 16:02
od KarlosK
tak jsem s drobnými úpravami uvařil taky :) 35 ROF nakonec stačilo.. a většina ještě zelených. jediný co jsem neměl tak byl rýžový ocet. tak jsem dal jen šťávu z limety. skořici jsem vynechal jelikož ji nemohu ani cejtit a přesto je výsledek uspokojující... fakt super. líbí se mi barva. konsistence je trochu kašovitá a to jsem mixoval cca 5 minut.

33062

Re: Luciferovo majda ze zelených chinesek

Napsal: 31 črc 2016 18:41
od KarlosK
doplnil bych že 35 ROF i zelených je celkem dost. na tuhle dávku by stačilo 20 ks, ale je to dle uvážení konzumenta co snese. Uvidíme jak se to rozleží. Doufám že omáčka ještě trochu zhoustne a bude to perfektní pasta do tortil, což mě přivádí k myšlence na nějakou fazolovou chilli pastu z čerstvých zelených fazolek.

Re: Luciferovo majda ze zelených chinesek

Napsal: 06 říj 2016 19:49
od Erben61
Jdu do ní o víkendu........mám hafo zelených plodů, nějak se to zpracovat musí. Přemýšlím i o tom, že koupím kilo kvalitních červených sladkých paprik, přidám něco svých zelených Palerm, a taky napůl zelený a zralý chilli a zkusím to zakvasit na srirachu poloGREEN :-D uvidíme...................