Stránka 1 z 2

Mexi 2021

Napsal: 21 bře 2021 12:45
od mexi
Původně jsem letos ani nechtěl vlákno zakládat, neb jak potvrzují minulé roky, prostě to nějak nestíhám reportovat . Nicméně, jelikož se udělalo takové krásné "jarní počasí" zavrhnul jsem naplánovanou práci na kolchozu a abych se jen tak neflákal koupil jsem v Sapě krásné zelí a ředkev a naložil nějaké kimchi. No a jak jsem si tak olizoval zbytky chillipasty, rozhodl jsem se přeci jen spáchat pár řádků.
Co se týká letošní sezony klíčit jsem začal někdy koncem ledna jako vždy v pařníčku na parapetu nad topením. Nejsou to žádné velké vraždy, spíš jen tak papričky pro radost a kuchyň. Fotit teď není moc co, prostě klasika malé prďolky, takže k seznamu:

Helix Nebula HJ5
Pimento de Padron
Jalapeno Maylon
Jalapeno Dieghito¨
Jalapeno yelow big
Jalapeno Černobyl
Poblano
Alma
Blue Christmas
Purple Pumpkin
Habanada
Datil Yelow ( válelo se mě tam jedno semínko tak v rámci zachování genetiky jsem ho tam strčil)
Koza s fazolí

dále pak něco sladkého
Amálka
Alceo F1
Hamík
Sladká Maďarská

Závěrem bych chtěl všem popřát bohatou letošní sezonu bez škůdců a jiných pohrom.

P.S. Ještě k tomu Kimchi - nevíte náhodou kde nějak rozumně sehnat semínka Gochu?
:thanx:

Re: Mexi 2021

Napsal: 21 bře 2021 13:34
od chris
Tak ať to roste.

A tomu Gochu: taky by mne zajímalo, pokaždé když se dokopu k tomu udělat várku kimchi, tak si říkám že by bylo fajn mít někdy možnost použít originální korejský materiál/odrůdu. Už kvuli porovnání. Trošku jsem se před dvěma lety rozhlížel jestli na to někde nebo u někoho nenarazím, ale nic z toho nakonec nebylo. Kdybys někde narazil na důvěryhodný zdroj semínek tak mi dej pls vědět, velmi rád přispěju na poštovné a podělili bychom se.

Re: Mexi 2021

Napsal: 21 bře 2021 19:59
od Bacula
Mohu poprosit a osvědcený recept na to kimchi? Udělali jste mi chuťě 🤔.
Přeji úspěšnou sezonu.

Re: Mexi 2021

Napsal: 21 bře 2021 20:35
od chris
@Bacula: Já ho dělám pokaždé trošku jinak, dle toho co mám zrovna doma a co mi padne pod ruku k těm pár základním složkám. A ono to tak afaik dělají i korejci, kimchi se dá udělat na opravdu hodně způsobů, a stejně tak pak následně konzumovat, od čerstvého až po měsíce uleželé, samotné i jako součást všeho možného. A snažím se nechat ho fermentovat alespoň cca 1 týden aniž bych ho podstatnou část sežral. Né vždycky se to podaří, nemám prostor na to skladovat dlouhodobě v chladu nějaké velké dávky, takže je někdy fuč už za 3-4 dny :) tj. dříve než pořádně prokvasí. :(
Tradiční recept má moc pěkně zpracován (video i textová podoba) třeba Maangchi, viz https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak

Re: Mexi 2021

Napsal: 22 bře 2021 07:36
od mexi
Přesně jak říká chris. Také jsem začal podle Maangchi. Jinak co se týká "originál" chilli dá se koupit v korejském krámku v Sapě již mleté, ale jestli je to opravdu gochu kdo ví...ono těch "originálů" bude asi taky tolik co kimchi.

Re: Mexi 2021

Napsal: 22 bře 2021 07:51
od Bacula
Díky moc :jalapeno:

Re: Mexi 2021

Napsal: 22 bře 2021 11:50
od Pedro
mexi píše:
22 bře 2021 07:36
Přesně jak říká chris. Také jsem začal podle Maangchi. Jinak co se týká "originál" chilli dá se koupit v korejském krámku v Sapě již mleté, ale jestli je to opravdu gochu kdo ví...ono těch "originálů" bude asi taky tolik co kimchi.
Taky jsme to dělali podle ní...jen jak tam ona láduje dva hrnečky chilli, tak to zcela určitě není to co má bacula s Palkem ve skleníku :firychil:
my máme vyzkoušenou sladkou papriku s čajovou lžičku superhotů. A pálilo to jako sviňa. Bál jsem se, že to nepůjde jíst, ale ta chuť byla fakt pecka!!!

Re: Mexi 2021

Napsal: 24 bře 2021 20:24
od accuface
Na jednom zahraničním eshopu nabízejí korejské chilli Gochuragu, což by mohlo být to, co sháníte. V případě zájmu pošlu odkaz - obchod nemám vyzkoušený.