Sušená rajčata...
Napsal: 29 črc 2020 22:23
Co k tomu budete potřebovat:
- rajčata...dle origo receptu by to měla být San Marzano odrůda...ale já to každý rok dělám z obyčejných keříkových rajčat co koupím v hypermarketech....odrůdu neřeším
- olivový olej - já používám z pokrutin neb extra virgin se mi zdá jednak zbytečný a to jak cenou tak i aromatičností...ale dá se použít i obyč, např. řepka, slunečnice...moje mamka to z nich dělá
- sůl obyč kuchyňská ale nevidím důvod nepoužít i mořskou, hrubozrnou, himalájskou či podobně
- cukr krystal
- pepř mletý (můžete použít i chilli, ale doporučil bych něco slabšího a už nepřidávat syrové chilli do sklenic)
- bazalka...jak sušená tak čerstvá!!!
- tymián
- oregáno
- česnek
- nějaké ty sklenice se šroubovacím víčkem
- plechy nebo nějaké tácy, podnosy apod. na čem lze rajčata sušit
A teď hurá na recepis...
Mně se osvědčilo dávat nakrájená rajčata (cca 3-5mm plátky-tenší se vysuší na prach, tlustší se dýl suší a pak mají tendenci v oleji plesnivět - to je tím, že nejsou dostatečně vysušená)na plechy co jsou do trouby. Kdo chce, může plechy ještě vyložit pečícím papírem, ale to nedělám (jen u umělých hmot nebo dřeva)...Takže pokud už máte plátky obsypané plechy, můžeme přistoupit k solení, pocukrování a obylinkování (vše kromě čerstvé bazalky)rajčat. A to z obou stran. Za chvíli co dáte plechy na sluníčko, uvidíte, že rajčata začala pouštět kvanta vody...tu průběžně slívejte, ať to neleží ve vodě. A když už se plátky rajčat chytají k plechům, což v tomto počasí trvá 1-2 dny, plátky rajčat otočíte na druhou stranu a opět necháte vysušit...pokud už jsou plátky rajčat vysušené dost - poznáte to tak, že jsou již tvrdší ale nesmí být už jako troud!!! tak můžeme plnit sklenice rajčaty. Já to dělám tak, že naspodek dám na plátky nakrájený česnek, pak vrstvu rajčat, vrstvu česneku, bazalku (čerstvou!!!) a celé to opakuju - rajče, česnek, bazalka a poslední vrstvu dávám jen rajčata. Rajčata průběžně stláčím ve skleničce...jednak aby jich tam bylo víc a jednak není potřeba tolik oleje. No a ve finiši zaleju celou sklenici olivovým olejem tak, aby všechny vrstvy byly pod hladinou oleje - to je d ů l e ž i t é !!! No a skladuju v temnu a spíš chladnu - ideálně ve skříni ve sklepě...Ale u nás to dlouho nevydrží, tak si s tím nelámu hlavu Je s tím sice neskonalá p*cačka, ale vynaložené úsilí o p r a v d u s t o j í z a TO!!! Tu je pár fotek a garantuju vám, že to nebudou ty kožovité hnusy co koupíte za nekřesťanské $$$ v Kauflandu!!!!!!!
Ještě poznámka...já preferuju sušení na sluníčku...je to levnější a dle mě i lepší co se týče chuti...ale dá se to provést i v sušičce, např. na ovoce, nebo v troubě pokud má trouba nejmenší teplotu 50-60°C. Toto je recept na klasická sušená rajčata jak to dělají Taliáni...ale můžete do sklenic zkusit dát nějakou syrovou chilli krásku nebo místo mletého pepře použít chilli, kayenský pepř apod. Když tak můžet v komentech napsat připomínky, či zkušenosti s tímto recepisem....
Stay !!!
- rajčata...dle origo receptu by to měla být San Marzano odrůda...ale já to každý rok dělám z obyčejných keříkových rajčat co koupím v hypermarketech....odrůdu neřeším
- olivový olej - já používám z pokrutin neb extra virgin se mi zdá jednak zbytečný a to jak cenou tak i aromatičností...ale dá se použít i obyč, např. řepka, slunečnice...moje mamka to z nich dělá
- sůl obyč kuchyňská ale nevidím důvod nepoužít i mořskou, hrubozrnou, himalájskou či podobně
- cukr krystal
- pepř mletý (můžete použít i chilli, ale doporučil bych něco slabšího a už nepřidávat syrové chilli do sklenic)
- bazalka...jak sušená tak čerstvá!!!
- tymián
- oregáno
- česnek
- nějaké ty sklenice se šroubovacím víčkem
- plechy nebo nějaké tácy, podnosy apod. na čem lze rajčata sušit
A teď hurá na recepis...
Mně se osvědčilo dávat nakrájená rajčata (cca 3-5mm plátky-tenší se vysuší na prach, tlustší se dýl suší a pak mají tendenci v oleji plesnivět - to je tím, že nejsou dostatečně vysušená)na plechy co jsou do trouby. Kdo chce, může plechy ještě vyložit pečícím papírem, ale to nedělám (jen u umělých hmot nebo dřeva)...Takže pokud už máte plátky obsypané plechy, můžeme přistoupit k solení, pocukrování a obylinkování (vše kromě čerstvé bazalky)rajčat. A to z obou stran. Za chvíli co dáte plechy na sluníčko, uvidíte, že rajčata začala pouštět kvanta vody...tu průběžně slívejte, ať to neleží ve vodě. A když už se plátky rajčat chytají k plechům, což v tomto počasí trvá 1-2 dny, plátky rajčat otočíte na druhou stranu a opět necháte vysušit...pokud už jsou plátky rajčat vysušené dost - poznáte to tak, že jsou již tvrdší ale nesmí být už jako troud!!! tak můžeme plnit sklenice rajčaty. Já to dělám tak, že naspodek dám na plátky nakrájený česnek, pak vrstvu rajčat, vrstvu česneku, bazalku (čerstvou!!!) a celé to opakuju - rajče, česnek, bazalka a poslední vrstvu dávám jen rajčata. Rajčata průběžně stláčím ve skleničce...jednak aby jich tam bylo víc a jednak není potřeba tolik oleje. No a ve finiši zaleju celou sklenici olivovým olejem tak, aby všechny vrstvy byly pod hladinou oleje - to je d ů l e ž i t é !!! No a skladuju v temnu a spíš chladnu - ideálně ve skříni ve sklepě...Ale u nás to dlouho nevydrží, tak si s tím nelámu hlavu Je s tím sice neskonalá p*cačka, ale vynaložené úsilí o p r a v d u s t o j í z a TO!!! Tu je pár fotek a garantuju vám, že to nebudou ty kožovité hnusy co koupíte za nekřesťanské $$$ v Kauflandu!!!!!!!
Ještě poznámka...já preferuju sušení na sluníčku...je to levnější a dle mě i lepší co se týče chuti...ale dá se to provést i v sušičce, např. na ovoce, nebo v troubě pokud má trouba nejmenší teplotu 50-60°C. Toto je recept na klasická sušená rajčata jak to dělají Taliáni...ale můžete do sklenic zkusit dát nějakou syrovou chilli krásku nebo místo mletého pepře použít chilli, kayenský pepř apod. Když tak můžet v komentech napsat připomínky, či zkušenosti s tímto recepisem....
Stay !!!