Stránka 1 z 1

Airlock ferment bez použití vody

Napsal: 13 dub 2021 13:37
od michal.valenta
Zdravím vás přátelé,

mám na vás prosíka. Moje zkušenost s kvašením chilli je pouze laktofermentací ve vákuu za použití 2% poměru soli.
Dostal jsem však Kilner nádoby na kvašení 3l (mají takový ten vyrovnávač tlaku nzapíchnutý do víčka).
Při výrobě Tabasca se chilli nasoluje a nechává v barelech, pokud to samé udělám a nasoilím pro jistotu proti bakteriím v poměru 5 %soli a nezaliji vodou, bude to fungovat? Nenašel jsem zatím jediný recept, kde by se nedolívalo vodou. Mám asi kilo a půl jalapenosekm co jsem nasekal a hodil do sklenice.
Rád bych chilli nechal při pokojovce za doby 6 měsíců. Je to reálné?
Chápu, že voda chrání před plísní a nežádoucími bakteriemi, ale je to potřeba pokud budu mít vše sterilní a vytřené akoholem?

Děkuji moc za zpětnou vazbu!!

Re: Airlock ferment bez použití vody

Napsal: 13 dub 2021 16:43
od Tea Racer
Teoreticky to fungovat bude. Já kvasím chunanskou pastu celá léta, skladuji pak ve sklepě, kde je klidne 20 °C v létě a jeste se nezkazilo nic. Voda moc nechrání, já mám vodu z reverzni osmozy, pokud to zalijes vodou která má v sobě bakterie, tak tam naopak paseku udelá.
Sůl, pokud má být jako konzervant tak 20 %. Ale to je zase hodne aby to nekvasilo.
Pokud to chytne správné kvasinky, tak se to nezkazí vůbec a tím se to bude konzervovat.