Stránka 1 z 1

Spracovanie úrody a mletie

Napsal: 26 čer 2018 22:43
od Pepo32
Zdravím.
Keďže papriky na rastlinkách už pomaly začínajú akoby schnúť, bol som nútený začať pomaly oberať. Zatiaľ som niečo zamrazil, niečo ide na sušenie a plánujem takisto nejaké omáčky.
Zaujímalo by ma ako ešte využívate chilli.
Druhá otázka sa týka mletia. Kdesi som videl, že treba semienka vyberať aby výsledné korenie nebolo horké, čo je na tom pravdy ? Dnes som zozbieral tak 150 ks Candlelight a je to fakt úmorné vybrať semienka z každej papričky a neviem si predstaviť čo budem robiť napríklad pri Zimbabwe bird, ktorej plody sú o dosť menšie a mám ich o dosť viac.
Vďaka za rady

Re: Spracovanie úrody a mletie

Napsal: 26 čer 2018 23:16
od chris
43747
Většinu spotřebovávám v této podobě :-)

Re: Spracovanie úrody a mletie

Napsal: 27 čer 2018 07:11
od JurassicChilli
Trošku pomáha, keď vyberáš semená až z uschnutých plodov. Nie je to úplne sto percentná metóda, ale je to lepšie ako vyberať semená z čerstvých plodov. Proste usušíš plody aj so semenami a zelenou stopkou na ktorej rastú. Po uschnutí plod trochu postláčaš v prstoch aby sa semená oddelili od placenty, odtrhneš stopku a cez vzniknutý otvor semená vysypeš. Väčšina z nich by mala vypadnúť von, keďže plod je suchý a už sa naň nelepia. Mne to takto pomáha u paprík veľkosti plodov Cayenne. Neviem ako to bude fungovať u tých maloplodých, pretože tie ja nepestujem a nespracúvam, ale malo by to fungovať podobne. Proste vyskúšaj a uvidíš.

Re: Spracovanie úrody a mletie

Napsal: 27 čer 2018 08:17
od OMO
Někdo má asi rád 3D efekt když semínka lezou ven :firy:

Re: Spracovanie úrody a mletie

Napsal: 28 čer 2018 13:08
od Kendy
Semínka zpravidla není potřeba odstraňovat. Záleží na tom, co ej to za odrůdu. Semena Ajin mi připadala opravdu chuti divné a dával jsem je pryč. U jiných odrůd ani ne, ale pokud měla semen opravdu hodně (Thai Red), tak jsem jich alespoň část dával taky pryč. Zhruba způsobem, který tady popisuje JurassicChilli. Spíš kvůli tomu, že semena obecně nechutnají nic moc. Mají sílu, ale ne chuť. Takže jsem jich část dal pryč, aby sušené chilli chutnalo po něčem.