Jak upravit kyblík na květináč?
Napsal: 01 bře 2017 12:57
Pořídil jsem za pár kaček 20l stavební vědra na letošní sazenice (33 Kč / kus, o poznání masivnější než jakýkoliv květináč koupeno ZDE) a chtěl bych se pozeptat ohledně toho, jak je předělat na květináče.
První mě napadlo klasicky je provrtat dole, aby přebytečná voda vytekla a hotovo. Pak si říkám když už si s tím můžu vyhrát, co nasimulovat efekt podtácku, tedy nevrtat do dna, ale z boku pár centimetrů výše. Takže dole vznikne prostor na vodu, třeba 4-5cm, vysypu ho keramzitem a budu tak mít rezervu, aby květináč nevysychal tak rychle. Zároveň dole bude voda v keramzitu a ne v substrátu, takže kdyby náhodou něco prorostlo až tak hluboko (přijde mi že papričky stejně mají většinou mělčí kořeny), nebude tam úplně bahno kde by kořeny hnily díky keramzitu.
Co na to nějaký zkušenější pěstitel?
A ještě jedna ohledně těch stavebních kžblů, rozebíralo se tu v jiném vlákně jestli někdo netuší jak je to s bezpečností, je u toho psáno že to není na skladování potravin. Ale nikdo se nevyjádřil. Poptával jsem známého chemika, je to vyrobeno z recykovaného PE - tedy to co se hází do kontejnerů na recyklovaný odpad. Říkal, že vodu by v tom neskladoval, ale jinak že je to nejspíš jedno a upozornění bude jen kvůli směrnicím. Ale jestli s tím má někdo nějaké větší zkušenosti?
První mě napadlo klasicky je provrtat dole, aby přebytečná voda vytekla a hotovo. Pak si říkám když už si s tím můžu vyhrát, co nasimulovat efekt podtácku, tedy nevrtat do dna, ale z boku pár centimetrů výše. Takže dole vznikne prostor na vodu, třeba 4-5cm, vysypu ho keramzitem a budu tak mít rezervu, aby květináč nevysychal tak rychle. Zároveň dole bude voda v keramzitu a ne v substrátu, takže kdyby náhodou něco prorostlo až tak hluboko (přijde mi že papričky stejně mají většinou mělčí kořeny), nebude tam úplně bahno kde by kořeny hnily díky keramzitu.
Co na to nějaký zkušenější pěstitel?
A ještě jedna ohledně těch stavebních kžblů, rozebíralo se tu v jiném vlákně jestli někdo netuší jak je to s bezpečností, je u toho psáno že to není na skladování potravin. Ale nikdo se nevyjádřil. Poptával jsem známého chemika, je to vyrobeno z recykovaného PE - tedy to co se hází do kontejnerů na recyklovaný odpad. Říkal, že vodu by v tom neskladoval, ale jinak že je to nejspíš jedno a upozornění bude jen kvůli směrnicím. Ale jestli s tím má někdo nějaké větší zkušenosti?