Stránka 1 z 3

Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 11:17
od Pajkapajka
Ahoj, letošní rok bychom si rádi vypěstovali svoje chilli do pizzerie :-) kdo má zkušenost, uměl by poradit co musíme udělat pro vypěstování cca 70kg paprik?

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 11:37
od Kendy
No to dost záleží na tom, co vlastně chcete pěstovat. Chilli jsou tisíce druhů.

Jakou máte představu? Nejaká Jalapenos? Pepperoncina? Něco ostřejšího?

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 11:47
od Dr.Pedr

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 11:52
od lobo
Pajkapajka píše:Ahoj, letošní rok bychom si rádi vypěstovali svoje chilli do pizzerie :-) kdo má zkušenost, uměl by poradit co musíme udělat pro vypěstování cca 70kg paprik?
No 70Kg je docela nálož. Nevím jak moc ostré ty pizzy chete dělat ael předpokládám žádné vraždy.

Tudíš papričko rodu C.Chinenses které jsou v 90% tenkostěné a váhově lehoučké nepotřebujete.

Pro potřebu pizzy bych si představoval papričky Rodu Annum a co nejvíce silnostěné a na to se nejlépe hodí Jalapeno i co se týče chuti, doby zrání a oblíbenosti u lidí.
Dovolím si odhadnoutž e z jedné rostliny Jalapeno se dá sklidit cca 1kg papriček plus/minus 200g.

Pokud by jste přece jen chtěli nějaký ostřejší druhy pro lidi co rádi hodně ostrý tak doporučuju klasiku Habanero Red a Yellow jsou to bohatě plodící a svkěle chutnající odrůdy výnos co váhy je menší než u Jalapenos protože plody jsou menší a a mají tenčí stěnu plodu ale jsou 100x pálivější tudíš jich spotřebuejte 100xmín taková pizza už by ale byla pro lidi co snesou více ostré než většina populace, věří male že by se někteří takový našli.

:tiphat:

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 11:54
od JurassicChilli
V tomto asi ťažko niekto presne poradí. Je nás tu málo takých, ktorí si celkovú úrodu presne vážia a výnos záleží aj od odrody a lokality pestovania. Za seba môžem povedať, že v roku 2016 som mal asi tak odhadom úrodu cca 40kg zo 135 rastlín na voľnom záhone na záhrade v chladnej oblasti na severe Slovenska. V teplejšej oblasti, alebo v skleníku by sa určite dala zo 135 rastlín dostať aj vyššia úroda. Každopádne na úrodu 70kg by som to videl aspoň na 200 a viac rastlín na voľný záhon. Keďže prevádzkuješ pizzériu, tak už určite vieš aké odrody zákazníkom chutia. Ak potrebuješ poradiť aj v odrodách, tak môžem odporučiť nejaké menej pálivé, aby takú pizzu zákazníci prežili. :lol: Na pizzu jednoznačne a určite Jalapeňo... Hodne Jalapeňa... To je základ. Potom možno by som doporučil nejaké mierne pálivé baranie rohy, napríklad odrodu Beros. Výborne si dokážem na pizzi predstaviť aj odrodu Serenade. Na sušenie a mletie môžem doporučiť Cayenne Red. Na zavarenie do sladkokyslého nálevu ako prílohu k pizzi nejaké guľaté feferónky, napríklad klasickú odrodu Korál.

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 12:35
od petr.polasek
Pizza paprikou je nazýváno Jalapeno Summer Heat.

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 12:44
od OMO
Jenom vypěstovat 70kg kápií bude fuška pro začátečníka. Hodně štěstí sklidit tohle v "nízko oktanovém" chilli !

Re: Chilli do pizzy

Napsal: 13 led 2017 13:22
od matoha
tak tak ako píše omo..treba sa vrátiť na zem lebo 70 kíl chilli je na začiatočníkov trochu silné café.
neviem aké majú pestovateľské skúsenosti podľa mňa veľké nebudú vzhľadom k tomu ako bola napísaná téma.
takže niekto kto nepozná hnojivo nevidel vošku ani svetlo na predpestovanie..ďalšia vec chilli dozrieva koncom leta a na jeseň takže bude treba aj variť pasty alebo omáčky na zvyšnú času roka lebo všetko sa zmraziť nedá..
všetko sa dá naučiť ale na to treba čas a čítať a čítať.keď ho popri pizzerii veľa nemáte radšej odporúčam skúsiť vypestovať časť potrebného množstva pre pizzeriu a trochu spoznať tie menej pálivé odrody lebo pustiť sa bez skúseností do takých objemov popri inej práci nemusí vôbec dopadnúť dobre.