Stránka 1 z 1

Závislost pálivosti na zralosti

Napsal: 06 zář 2015 20:09
od Wentura
Dobrý den, pěstuji Trinidad Scorpion Moruga. Mám 5 krásných rostlin plných různě zralých papriček, několik jsme již vyzkoušeli (červené i zelené) a pár věcí mi není jasných. První papričky mi přišly daleko pálivější než jiné, které uzrály před dvěma týdny. Byly hodně pálivé i v jídle nebo na steaku, ty pozdější zvládali známí po kousíčkách jíst i samotné.

Nevíte, jakým způsobem v papričkách vzniká kapsaicin?
1. Jsou zelené (už v plné velikosti) stejně pálivé jako zralé červené?
2. Má na jejich pálivost vliv počasí v době zrání, že se každý týden můžou urodit úplně jinak pálivé?
3. Je možné, že z některých rostlinek se urodí pálivější papričky než z jiných, ikdyž jsou v jednom skleníku všechny vedle sebe?

Děkuji :-) :firychil:

Re: Závislost pálivosti na zralosti

Napsal: 06 zář 2015 20:13
od chilli-max
Nejvyšší obsah kapsaicinu je teěsně po tom co se paprika zbarví do finální barvy ...potom postupně pal klesá. Vyšší teploty a potrápení suchem před dozráním, také pálivost zvyšuje. :firychil:
Co rostlina to originál.... v určitých mezích... takže je možné že jedna rostlina má pálivější plody než jiná,

Re: Závislost pálivosti na zralosti

Napsal: 07 zář 2015 09:21
od Kendy
chilli-max píše:Co rostlina to originál.... v určitých mezích... takže je možné že jedna rostlina má pálivější plody než jiná,
Já bych řekl, že se liší i jednotlivé plody na jedné rostlině. Některé pálí víc, jiné méně.

Re: Závislost pálivosti na zralosti

Napsal: 07 zář 2015 10:04
od MartinS
To mas pravdu, hlavne lisi se i palivost v ramci plodu jako takoveho. Vetsinou spicka nepali tolik jako zadek papricky u stopky a pak nejkrutejsi je "sliznice" kolem semen.