snekinator píše:Zdravím,
zajímá mě jak zjistím počet bodů pálivosti (nevím přesně, jak se té stupnici říká)? Jde mi především o počet bodů, když si například z nějaké papričky vytvořím vlastní omáčku, marinádu a podobně.
Jediné co Ti mohu poradit, že můžeš zkusit zajít do nějaké analytické laborateře nebo VŠCHT či tam kde mají laboratoře (většina chemických spol., apod.) a poptat se, zda umějí stanovit kapsaicin chromatograficky (HPLC-vysokotlaká chromatografie). Zřejmě by měli umět, problém akorát bude v tom, zda-li to dělají když to není úplně bežné stanovení, tzn. mají-li na to potřebou metodiku (ta musí být na všechno), jestli by měli odpovídající standard na kalibraci a kolik by to nakonec stálo. Čím měné běžné stanovení tím samozřejmě dražší. Na druhou stranu chromatografie je realativně levná metoda, spíš by záleželo na míře úpravy vzorku, atd.
Nicméně pak by jsi veděl realativně přesně SHU i ve své domáci chilli omáčce, protože by stačilo jim vzorek např. omajdy donést a bylo by.
Shodou okolností jedu zítra do jedné komerční laboratoře, tak se schválně poptám. Samotného by mě zajmalo jestli to u nás laborky dělají, jaké jsou podmínky a za kolik.
V opačném případě platí to co psal gandalf.