jsem zacatecnicky ucho, pestuju prvni rok, ale treba vam bude k uzitku muj vlastni vyber a duvody proc. Kytky jsem dal klicit na podzim a ted pres zimu je mam na trech ruznych mistech doma 1) okno doplnene o zarivky Osram Fluora 2) Roh nad kuchynskou linkou - prostor necely 1m2, prirozeneho svetla malo & nasviceny CFL 200W a 3) mistnost cca 2x1m kam budu davat vetsi/vyssi kytky. Ten je zatim jen v planu, o svetle stale mudruju, bo to bude jediny zdroj svetla - bud 600W vybojka nebo nejaky LED panel. Jsem tedy pri pestovani trosku omezen co do poctu kusu. Stavajici "rodinka"je tato
- Jalapeno a Jalapeno Hercules - 3ks - Jalapeno je klasika, to proste musim mit. Moc to nepali, ale skvely na ruzny jidla a prilohy
- Habanero Yellow a Habanero Red - cca 12ks - pro mne klasika - delam z toho nejruznejsi omacky, pasty atd - uz docela pali. Mam jich zbytecne moc, ale byly to prvni seminka co jsem klicil a sazel a nemam to srdce je ted "killnout". Nejaky casem rozdam az mi dojde misto
- 7Pod - paliva potvora 1ks -ale vicemene omyl - dostal jsem jednu papricku, ktera se obavam byla sprasena s necim jinym - moc nepalila - 1seminko jsem nechal z legrace naklicit, ze ho kdyz tak nekomu dam nebo vyhodim, ale kytka roste tak nadherne a ukazkove, ze dostala milost a necham si ji. Uvidim co z ni vyleze ve finale ...
- Trinidan Morouga Scorp - 1ks jen tak pro legraci - ani nevim co s tim budu kdyz tak delat
- Dorset Naga 1ks - hodne paliva potvora - bude kdyz tak na koreni
- Bhut Jolokia + Bhut Jolokia CHocolade - od kazdyho 1ks - hodne palive - mam Jolokii v omackach a extraktech a chutna mi, takze ji chci i "zivou"
- Bolivian Rainbow 1ks - pro paradu - ta kytka je nadherna. ZKusim ji strihat - ne uplne bonchi, ale at je to mensi jako ozdoba nejakyho okna.
tot zatim vse ... az prijde spravny cas - cca unor - necham naklicit kytky co pujdou potom ven - urcite pribudou dalsi Jolokie, mozna Dorset, urcite dalsi Jalapena. Pak tu mam jeste : Lemon Drop - lidi si hodne chvali jeho chut a asi i Serrano. To si myslim bude pro prvni rok stacit.
Podotykam, ze mam rad hodne palivy a proto se "tlacim" umyslne do tech palivejsich potvor.
Toz tak
TW
-- 14 lis 2012 09:01 --
JO zapomnel jsem ze na jaro na zahradu opet vysazim klasicky "feferonky" - neco jako Daminan nebo jak se to jmenuje. Pro bezne pouziti v kuchyni.