Stránka 1 z 1

Thajský salát

Napsal: 11 črc 2014 21:09
od aladincb007
Recept mě poradila kamarádka, která ho má od Thajky.

Rýžové nudle
Cibule
Šťáva ze 3-4 citronů nebo limetek
mrkev zbavená středu, salátová okurka zbavená středu, rajčata, paprika, případně jiná zelenina dle chuti
chilli papričky čerstvé nebo chilli koření
olivový olej (může být i obyč.)
maso na tenké nudličky ( vepřové, kuřecí, hovězí, nebo krůtí dle chuti a možností)
pepř, sůl, cukr
sojová omáčka

Rýžové nudle namočíme do vody (caa. 1 a víc hod), maso nakrájíme na tenké nudličky, posolíme, opepříme a naložíme do sójové omáčky.
Zeleninu a cibuli nakrájíme na hodně na jemno nebo nastrouháme. U mrkve a okurky vydlabeme střed, nemusí být, ale je to lepší. Rýžové nudle přivedeme k varu, nevaříme moc dlouho, aby se nerozvařily, já po dosažení varu slívám.
Naložené maso zprudka osmahneme na pánvi na oleji.
Připravíme si zálivku šťávu ze 3-4 citronů, lžička soli, pepře a lžíce cukru, lžička chilli koření, já dávám přednost nasekaným chilli papričkám většinou habanero, případně nakrájím další druh přímo do zeleniny, jak kdo snese.

zeleninu promíchám s nudlemi a masem, zaleju zálivkou a znovu promíchám.
Dá se jíst ještě za tepla nebo po vychlazení.

Ať Vám chutná.

Re: Thajský salát

Napsal: 11 črc 2014 21:51
od jezdik77
Díky, určitě vyzkouším. :tiphat:

Re: Thajský salát

Napsal: 11 črc 2014 22:03
od vavy.p
vypadá to prudce jedle .. to prubnem jen co něco dozraje..

Re: Thajský salát

Napsal: 13 črc 2014 12:22
od gandalf
Mně se osvědčilo to maso nerestovat, ale krátce povařit /s kořením, sojovkou ....../. Té vody nedávám moc, jen tak aby byly ty plátky masa ponořené. Výhodou je, že se tím masem lépe pracuje, dá se připravit předem /vychladit/ a potom se jen do toho salátu přidá. Okořeněný a ochucený vývar se dá použít třeba i na přípravu dušené rýže, nebo nudlí /dodá jí chuť, barvu i vůni/, případně na podlití třeba restované zeleniny.

Re: Thajský salát

Napsal: 14 črc 2014 10:47
od vavy.p
jde o to, že restováné maso si udrží svoji vlastní šťávu. dušené maso pouští svoji šťávu a natahuje obyč vodu... brr.
restováné maso se též dá prřpravit dopředu a schladit... a zkus nekdy jak dlouho ti v lednici vydrží ovařené a jak dlouho restované maso.