Chilli lívanečky s kukuřičnými zrnky
Napsal: 15 úno 2012 18:00
Suroviny
4 porce ( 12 lívanečků)
150g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
150 ml mléka
ukrojit z pórku asi 10 koleček a na jemno nakrájet
2 lehce prošlehaná velká vejce
400g rozmrazené a osušené mražené kukuřice
2 masité chilli papričky nebo jedno habaněro zbavené semínek
3 vrchovaté lžíce nasekaného čerstvého koriandru (když není listí, tak 30 semínek koriandru roztlouct v hmoždíři)
1 lžíce slunečnicového oleje
nastrouhaný parmazán, sůl a pepř
Jogurtový dip
400g 10% choceňský smetanový jogurt max
2 plné hrsti na drobno nakrájené řeřichy
2 jarní cibulky na drobno nakrájené
nastrouhaná kůra a šťáva z jedné limetky (může být i citrón)
špetka soli
Příprava
Nejprve si připravíme jogurtový dip. Do mísy dáme jogurt a do něj vmícháme řeřichu, jarní cibulku, kůru a šťávu z limetky, a špetku soli. Na dobu než nachystáme lívanečky, přikryjeme mísu a dáme chladit.
Pro lívanečky do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek do pečiva. Do důlku v mouce vlijeme mléko a rozklepneme vejce. Vejce vařečkou rozmícháme s mlékem a postupně přimícháváme zbytek mouky. Mícháme tak dlouho, až se vytvoří husté hladké těsto.
Do těsta přidáme kukuřice, pórek, chilli a koriandr. Podle chuti dosolíme a opepříme a pořádně promícháme.
Lívanečník, nebo velkou pánev rozpálíme a vytřeme olejem. Lžicí na pánev vložíme postupně těsto, najednou se vejdou 4 lívanečky a při střední teplotě smažíme asi 2 minuty nebo tak dlouho, až jsou lívance na spodní straně zlatavé a pevné.
Lívanečky otočíme obracečkou a smažíme je po druhé straně další dvě minuty dozlatova. Hotové lívance vyjmeme z pánve a osušíme na papírové utěrce. Uchováváme v teple. Na talíř dáme do středu jogurtový dip a okolo rozložíme lívanečky. Podáváme teplé a posypané strouhaným parmazánem. Pro chilli nenasyty ozdobíme habaněry.