Stránka 1 z 3
Capsicum Baccatum
Napsal: 23 srp 2010 12:59
od Seminka-chilli.cz
Capsicum Baccatum (bah-COT-tum or bah-KAY-tum)



Baccatum ve smyslu 'berry-like' se skládá z kultivarů z Jižní Ameriky známých jako Aji. Jsou téměř stejně pálivé jako druhy rodu Annuum.
Baccatum se obvykle odlišuje od ostatních druhů žlutými nebo světle hnědými fleky na okvětí a žlutými prašníky. Mnohé druhy jsou vysoké, často dosahují 1,5 metru na výšku, a lusky jsou obvykle vztyčené.
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 13 čer 2018 07:44
od honzek86
U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad

Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 13 čer 2018 08:39
od OMO
honzek86 píše: ↑13 čer 2018 07:44
U jednoho zdroje jsem si všiml, že u baccatum se uvádí velmi pozdní dozrávání - dokonce později, než chinense (alespoň u odrůd, které jsem vysel). Je tomu skutečně tak? Všechny baccatum mi dozrají až v září apod.? Do příští sezóny jsem chtěl nahradit anuumky rodem baccatum, ale zřejmě to není dobrý nápad

Nebudu mít přes léto co chroupat. Máte nějaké oblíbené druhy, které dozrají třeba už v červenci?
Je tomu tak a to díky velké násadě (množství) plodů, které je extrémní oproti annum a chinense. Pokud v září vemeš nůžky a nekompromisně ostříháš květy + zárodky malých plodů, šance na dozrání bude daleko vyšší. Největší rychlíci z annum jsou cayenové odrůdy a z chinense menší druhy habaněr.
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 14 čer 2018 12:36
od Maxim
Zkuste je jist v technicke zralosti, tedy jeste zelene. Treba vsechny thai anumky mi pripadaji chutnejsi zelene.. jsou takove stavnate, mlade, ten pal je jiny. Sladke se i u nas bezne konzumuji zelene, palive nevim z jakeho duvodu se ceka az na botanickou zralost, pokud tedy zrovna nechcete seminka.
Baccatum si myslim do dvou tydnu budou ok. Mam Ethiopian fire a Lemon drop, Ethio mi celkove moc nechutna, Lemon zrovna ted chroupu a neni to spatny, jeste bych ho ale nechal, kvalit zraleho zatim nedosahuje..
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 14 čer 2018 13:15
od honzek86
Zajímavý

nechám se inspirovat ... mám Jamaican Bell, Aji Fantasy White, Aji Ahuachapan a Aji Lemon Drop. Pár jich zkusím chroupnout zelených, až budu čekat na zrání.
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 14 čer 2018 13:34
od Holu
Taky chroupu doma Baccatum v technické zralosti a některé jsou chutnější.

Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 14 čer 2018 13:40
od honzek86
Ale tak oni jsou pověstný ovocnou chutí a aroma, ne? Dokud neuzrají do barvy, tak ji ještě nemají, nebo mají?
Re: Capsicum Baccatum
Napsal: 14 čer 2018 14:15
od lobo
Baccata jsou co se týče chuti opravdu vyjímečná v tom, že i v techniocké zralosti chutnají a voní skvěle. O proti tomu Chinensky speciálně superhoty tak ty v technické zralosti chutnají jako mýdlo takže nic moc.
Baccata se skvělě hodí na přípravu "poppers". Běžně se k tomu využívají Jalapena tedy naplnit sýrem chedar, obalit ve strouhance jako řízek a usmažit ale když člověk použije Baccata například kultivar Sugar rush nebo Bishop's crown tak to je teprve lahůdka
