Stránka 1 z 1

suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 18:31
od hunga
par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 19:29
od gandalf
Musíš je rozříznout na polovinu, nebo na čtvrtiny. Potom nic nehrozí. Sušit lze i v troubě při nižší teplotě pochopitelně.

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 19:34
od hunga
jak dlouho to cca trva???a jaka teplota je nejlepsi??abych to neprepalil.a zelene papricky pri suseni v troube zcervenaj?

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 20:34
od gandalf
cca kolem 50°C. Zelené plody, pokud jsou řádně usušené, tak barvu nemění. Běžně se se vyrábějí a prodávají zelené drcené chilli papriky /vločky/. Paprika při sušení nesmí měnit barvu - to by bylo pražení :-)

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 20:50
od hunga
diky zitra se dotoho pustim

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 21:26
od hunga
jeste otazecka,kdyz sou jeste zeleny muzu je nechat vklidu nekde v suchu dozrat??nebo zacnou sesichat a zevnitr hnit???

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 13 říj 2012 21:47
od gandalf
Pokud je nemůžeš nechat ještě nějaký čas na rostlině, tak je po sklizni nech pár dní a ony začnou červenat. Ale já bych to neřešil, protože pokrm tím chilli stejně asi nebarvíš /jako např. guláš cibulovým základem a červenou paprikou/, ale jen dochucuješ. To by nikdo nepozřel :-). Potom je /skoro/ jedno, jestli tomu dodáš grády vločkami ze zeleného chilli. Je pravda, že plně vyzrálé chilli má více cukrů, aroma a ostatních látek. Já jsem se letos rozhodl, že to zelený taky takto zpracuji /a rozdám :-)/, nebo udělám zelenou omáčku /a rozdám/.

Re: suseni nedozralich papricek

Napsal: 14 říj 2012 08:42
od Seminka-chilli.cz
hunga píše:par prispevku nize sem se docet ze papricky muzou zacit plesnivet kdyz nejsou dozrale.je nejaky zpusob jak je ususit tak aby nesplesniveli???nekde sem cetl rozriznout napul ale nevim jestli se tomu da verit.a nebo pouzit susicku jenze ji nemam...

Jen bych doplnil, že není závislé na stupni dozrání vs plesnivění. Plod papriky může zplesnivět v jakékoliv stupni zralosti, tedy i úplně zralý.

Ad teplota, 50°C v horkovzdušné troubě či sučičce je teplota, která již může způsobit tmavnutí plodů. Nemluvě o ztrátě terpenoidů, vonných látek, které se při vysokých teplotách odpařují. Doporučuji sušit na pomalejší teploty pozvolněji. V sučce na 40°C 9 platíček můžeš mít nasušíno za 12 - 15 hodin, záleží na velikosti dužniny paprik.

:wave: