Stránka 1 z 2

Miky

Napsal: 05 led 2016 02:05
od miky
Zdravim vsechny :tiphat: , Miroslav jest jmeno me. K chilli jsem se dostal pres kamarada ktery take aktivne pestuje a cca. pred rokem me pozval na sve ohnive Scorpiony, takze jsem do te chilli manie vletel pekne po hlave. :firy: Letos se chystam vypestovat s tatou (ktereho jsem do chilli taky zamotal) prvni rostlinky ze seminek z papricek co jsem od kamarada dostal a k tomu bych rad jednu cistokrevnou odrudu - stale se rozhoduji, uvitam osobni tipy. Jinak rad varim, fotim, maluju, ctu + zaucuju se vinarine. Forum je super, uz se tesim az se seznamim s komunitou a nasdilim prvni vypestky. :wave:
Edit: Tak jsem si na indoor pestovani obednal Zimbabwe Bird :)

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 12:02
od MartinS
Zdravim te chlape.
Do zacatku bych ti radil neco mene narocneho. Chces to i prikusovat k jidlu nebo to budes mit na suseni, pripadne omacky?
Pokud na susesni nebo omacky, muzes jit do neceho palivejsiho. Pro beznou konzumaci bych ti ale doporucil neco obycejneho s palivosti maximalne Habanero. Idelane neco jako Ring Of Fire nebo ruzne dalsi rohy a jim podobne. Plody od malych okrasek byvaji plne seminek.

Osobne me dost chutnaji Haba bonda Ma Jacques. I na panvicce treba s cibulkou. Jsou to slabsi Haba nez treba RED.
Kdybys chtel neco vyslovene na chut

Tak vyborne jsou Barbere Coffee Brown, Bishop Crown, Atomic Starfish a pak ruzne druhy Aji. Me treba Aji Omnicolor paradoxne chutna vice nedozrala kdyz je zlutozelena. Vice nez kdyz dozraje do cervene. Ale to si musi kazdy zkusit sam.

Dale muzes zasadit nejake to Jalapeno. Pestovali jsme s kolegou Jala Purple a bylo vynikajici zapecene v troube s chedarem.

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 13:03
od lobo
Zdravim nového kolegu,

Chválím tvuj přístup vletět do pěstování rovnou po hlavě, protože právě takto jsem to udělal i já.

Úplně mojí první sezonu jsem začal pěstovat Bhut Jolokii, která se řadí do rodu Chinensis, které jsou obecně náročnější než jiné rody.

Výsledek nebyl tehdá valný moc jsem o kytky nestaral a ani na forum jsem tehdy nechodil. Na forum jsem zavítal až mou druhou sezonu, kdy jsem opět pestoval Bhut Jolokii ale tentokrát variantu orange a pak nějeká druhy z rodu Annum. Výsledek byl super hlavně díky tomuto fóru kde jsem se v průběhu sezony naučil tolik, že ve finále jsem měl z Bhut Joloki Orange největší úrodu, paradoxně nejnáročnější odrůda z mého seznamu slavila největší úspěch.

Takže rozhodně bych se nebál být na tvým místě a rozjel to s Chinensis. Na výběr je tolik druhů a každý pěstitel ti tady řekne jiné oblíbené druhy co má. Ve finále jsou ale všechny Chilli skvělý a ta radost při sklizni je stejná at sklízíš cokoliv.

Já osobně vybírám vizuálně, podle toho jak se mi líbí tvary a barvy papriček, pak samozřejmě pálivost. Někdo upřednostnuje druhy se slabším palem na přímý každodenní konzum někdo zase preferuje odrůdy se super pálivostí.

Ze začátku je ale dobré vyzkoušet vypšstovat druhy z celé škály pálivosti aby člověk zjistil co mu sedí nejvíce.

Souhlasím s MartinemS že papričky rodu Bacatum jsou v podstatě nejchutnější ze všech a navíc mají přijatelnou pálivost a dají se konzumovat v podstatě kdykoliv a s čímkoliv o proti papričkám rodu Chinensis které jsou nesrovnatelně mnohy vražedně pálivé na přímý konzum v podstatě nepoužitelné ale na druhou stranu taková domácí Chilli omáčka se super pálivek ta se ničemu nevyrovná, nikde v supermarketu takovou nekoupíš, jen ve specializovaných e-shopech kde tyto omáčky jsou brutálně předražené ale ty si jí můžeš vyrobit v podstatě za hubičku a hlavně podle svých chutí.

Tak asi tak

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 15:11
od miky
Dekuji vam za tipy, Habanero mi dnes doporucil i kamarad jako idealni na kazdodenni konzum, Jalapenos jsou vyborne, zatim nejchutnejsi co jsem mel (cerstve), pri pravidelnem konzumu mi ale chybela papricka ktera by mela trosku vetsi grady - coz jsem ted nahradil scorpionama od kamarada (nevim presne ktere), a to je zase moc na nejake zakusovani, spis k prichuceni - ikdyz chutove mi prijdou vyborne.. Tak jeste budu dal vybirat protoze se mi zalibilo par tipu. Na ty Zimbabwe jsem opravdu zvedavy. Jinak papricky jsem do ted konzumoval susene a cerstve, rad bych si vyrobil nejakou fermentovanou omacku, navody zde zni skvele. :angry1: Dekuji za vrele prijeti a preji hezky den! :)

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 15:43
od Holu
Tož tě tu taky vítám :welcome:. Vše už zaznělo výše od kolegů. Připojuji se k názoru, že Baccatum jsou doopravdy top, tedy alespoň u mě. :-) Ať se ti v letošní sezóně daří!

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 16:47
od Zrzek
Taktéž tě vítám, a k těm Zimbabwe Bird, měl jsem možnost ochutnat sušenou, letos na chilli srazu (myslím od Oskar69, děkuji) a byl jsem myle překvapen, sladká a pal příjemný a jen na špičce jazyka. Hodně zajímavý požitek :-) Letos ji mám na Playlistu :-)
Tak ať se daří a posbíráš cenné zkušenosti.

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 20:08
od proki73
Vytam te kamarade kolegove jiz vsechno rekli takze preji uspesnou sezonu a jen na oko zimbabve je super chutna odruda ale to obirani je vrazda je to nekonecna prace

Re: Zdravim

Napsal: 05 led 2016 20:20
od Vasjis
Ahoj za mně doporučuji habanero bonda ma jacques spousta papriček a pal tak akorát :) Ať to roste a pálí :)