Stránka 1 z 2

chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 02:00
od R-Ha
Ahojte
Milujem zavárané feferónky (teraz už viem že aj to je vlastne chilli). pridávam si ich do každej polievky aj len tak ku chlebu. Surové nemám rád, proste len pálivý sladkokislý nálev.
Rozhodol som sa že si tento rok dopesrujem vlastné papričky. Mám k dispozícii kúsok sklenníka tak v nedelu objednávam a snáď sa pochválim svojou úrodou.

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 02:04
od Zrzek
Vítej, Přeji ti ať se ti první pěstování vydaří. Co budeš pěstovat za odrůdy? Doporučuju prostudovat tohle forum, jestli pěstuješ poprvé, mě to tady dalo opravdu hodně.

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 02:21
od R-Ha
Ďakujem,
Jalapeno asi ako každý začínajúci
Habanero na vysušenie
Ešte v tom nemám celkom jasno, ale chcem hlavne na zaváranie a niečo pálivejšie na pomletie
A v podstate ani nemám predstavu ako to páli, len som si zavéral feferónky kedisy a chcel by som niečo vlastné

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 08:50
od Soaker
kup si pre predstavu v Lidli, alebo Kauflande na ochutnavku, jalapeno je ako sladka paprika

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 09:35
od MartinS
Soaker píše:kup si pre predstavu v Lidli, alebo Kauflande na ochutnavku, jalapeno je ako sladka paprika
No i jalapen je celkem hodne druhu v rozsahu 1000-45000 SHU. Takze neni Jala jako Jala :-)

To same se da rict o beranich/kozich rozich a jim podobnych. Take tam muze byt rozpeti od skoro nepalivych az pro zacatecnika pomerne hodne palivych.

Osobne chci letos zkusit Jalapeno Numex Pinata, uvidime :-)

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 16 led 2015 12:54
od miroslav
souhlasim, kdyz jeden rok sem pestoval kozi rohy Pálivec a nasledny rok Ohnivec, tak ten rozdil byl znacny, ted uz jen Ohnivce :)

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 17 led 2015 00:03
od R-Ha
Čim dlhšie vyberám tak tým viac mám v tom chaos. Objednám na začiatok zo 3-4 druhy podla SHU a uvidím.
Bude to pre mňa prvá sezóna, tak sa celkom teším a uvidíme. V sklenníku mám vyhradený priestor tak na 4 papričky, tak čo dám dnu dám aj von pre porovnanie.
I keď tým vonku nedávam veľkú šancu : nadmorská výska cca 320 m/nm. pod kopcom, z juhu hneď od záhradky je prudký kopec z vysokými stromami, takže priame slnko svieti o pár hodín menej ako napr. na rovnej lúke.

Aj tak sa teším :jalapeno:

Re: chilli na zaváranie

Napsal: 17 led 2015 09:01
od Dr.Pedr
Na zavařování vybírám méně pálivé druhy chilli paprik ....velmi dobré jsou maďarské ALMA papriky (kulaté ..alma = v překladu jablko )...plody jsou hrubší ..s dužnatou stěnou o hmotnosti 50 -80 g (vel.většího golf.míčku).
ALMA papriček je několik druhů od více či měně pálivých až po sladké (JABLINA F1 - Semo).

STERILOVANÉ ALMA PAPRIKY PLNĚNÉ ZELÍM:

Nakrouháme zelí na tenké nudličky, prom.s cukrem..solí a tymiánem...necháme odležet (zelí zkřehne).
Odstáté zelí promačkáme mezi prsty (změkne) a naplníme do paprik zbavených jadřinců a semen.
Naskládáme do vypařených sklenic a zalijeme sladkokyselým okurk.nálevem (měl by být kyselejší
cca 2 :1 (voda / ocet ))
...do každé sklenice polévkovou lžíci kvalit.oleje.Sterilujeme 20 min na 80 C .
Pro chuťovou dokonalost receptu doporučuji použít BZENECKÝ OCET ...na samotný nálev používám DEKO . :foods:

PS: Co se týče podmínek na pěstování.. tebou popsané lokalitě...doporučuji , záhon na kterém budeš pěstovat papriky opatřit jednoduchou oborou z folie. Do rohů záhonu zarazíš cca 1metr dlouhý dřevěný kůl .......
(20cm do země a 80 cm ven) a obalíš to folií (do výšky 80cm) vznikne ti tak otevřený foliák( bez střechy). Léty vyzkoušený spolehlivý způsob pěstování náročnějších plodin.

Tady je to v malém na rajčatech:

http://rajsky-papriky.blog.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;