Mirabelková (špenlíková) omáčka
Napsal: 06 srp 2018 00:30
Ahoj všem.
Tak mě to zase chytlo! Viděl jsem na netu, jak kdosi dělal z mirabelek (špenlíků) nějakou marmeládu. A tak mne napadlo, že bych zkusil cosi...
No nadalo mi to a vyrazil jsem na špendlíky, kterých máme u nás spoustu. Natrhal jsem si jen ty žluté, ale lze i z červených.
Ingredience:
Mirabelky (špenlíky)
2 střední cibule
cca 8 kuliček nového koření
cca 5 hřebíčků
cca 0,5 lžičky skořice
trocha pepře
cca 4 bobkové listy
cca 0,5 litru vody
1 pektogel
0,5 kg cukru
2 habanera
Mirabelky jsem dal svařit s vodou a veškerými ingrediencemi kromě cukru a pektogelu. Po cca 20ti minutách jsem cměs propasíroval přez síto a dal znovu vařit (bylo toho cca 1,7kg). Přidal jsem cukr a pektogel. Výsledek jsem naplnil do vyvařených sklenic.
Barva je krásně zlatá (zítra sem dám fotku za denního světla). Chuť je příjemně kořeněná, nakyslá a zároveň decentně sladká. Úplně jí vidím s grilovaným masem a myslím si, že budu dělat ještě jednu dávku, protože výsledných 10 sklenic zmizí jako prd. Je to verze pro celou rodinu, proto chilli jen tak na pocit.
Žena si při mém nápadu klepala na čelo, ale při koštu výsledku uznala, že je to chuťová bomba. Pro ní prý po letošní meruňkové nejlepší.
Tak mě to zase chytlo! Viděl jsem na netu, jak kdosi dělal z mirabelek (špenlíků) nějakou marmeládu. A tak mne napadlo, že bych zkusil cosi...
No nadalo mi to a vyrazil jsem na špendlíky, kterých máme u nás spoustu. Natrhal jsem si jen ty žluté, ale lze i z červených.
Ingredience:
Mirabelky (špenlíky)
2 střední cibule
cca 8 kuliček nového koření
cca 5 hřebíčků
cca 0,5 lžičky skořice
trocha pepře
cca 4 bobkové listy
cca 0,5 litru vody
1 pektogel
0,5 kg cukru
2 habanera
Mirabelky jsem dal svařit s vodou a veškerými ingrediencemi kromě cukru a pektogelu. Po cca 20ti minutách jsem cměs propasíroval přez síto a dal znovu vařit (bylo toho cca 1,7kg). Přidal jsem cukr a pektogel. Výsledek jsem naplnil do vyvařených sklenic.
Barva je krásně zlatá (zítra sem dám fotku za denního světla). Chuť je příjemně kořeněná, nakyslá a zároveň decentně sladká. Úplně jí vidím s grilovaným masem a myslím si, že budu dělat ještě jednu dávku, protože výsledných 10 sklenic zmizí jako prd. Je to verze pro celou rodinu, proto chilli jen tak na pocit.
Žena si při mém nápadu klepala na čelo, ale při koštu výsledku uznala, že je to chuťová bomba. Pro ní prý po letošní meruňkové nejlepší.