Stránka 1 z 3

Luciferovo barbecue majda

Napsal: 18 črc 2015 23:13
od Lucifer
(Tohle neníž ani tak recept, jako spíš trapné chlubení že zpracoval jsem první vlastní úrodu. Taky osobní poznámkou abych příště věděl co a jak jsem to vlastně zmatlal )


Dnes sklizeny první dozrálí noname mutanti, v plánu bylo udělat z nich nějakou "barbecue style" omajdu. Recept volná improvizace dle jiných, stylem "přiměřeně". ("a co ta piksla?" "ta se vstřebá!")

Recepis:

400g rajčatového pyré
1 velká cibule
10-12ks masitějších středně pálivých papriček
2 stroužky česneku
3 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky mořské soli
1 a 1/2 lžičky nadrceného zeleného pepře
2/3 lžičky mleté skořice
3 - 4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce rýžového octa

Technologický postup:

Obrázek

Cibuli, česnek a chilli nasekáme na jemno a prdneme do kastrólu. Protože jsme pitomci, šaháme při tom na chilli holými rukami, a pak další dva dny nadáváme že nás ty pracky pálí:

Obrázek

(technická: papričky jsou prostě nějací noname mutanti, ale velká spokojenost - tenhle kříženec je neskutečně plodný, papričky jsou pěkně masité, s výraznou paprikovou aroma a příjemnou sladkou chutí. Pálivost odhaduji zhruba někde kolem 100 - 150k SHU - není to vyloženě "ultra", ale pálí dostatečně)

update - kecám, zas tolik SHU neměli, ale bylo to tak akorát. ;)



Přidáme cca. 3 lžíce olivového oleje, a vaříme/pečeme/smažíme dokud cibulka nezesklovatí a nezačne měnit barvu, Při tom zamoříme kuchyň a následně celý byt agresivními splodinami, což obzvlášt libě nese drahá polovička. Kašlajíc a kýchajíc se pokoušíme ty jedy vyvětrat, a přitom se snažíme obsah kastrólu promíchávat aby se nepřipálil.

Obrázek

Když už si myslíme že je byt vytrávený dost, mouchy pochcípaly, pes utekl na balkón a cibule je sklovitě nažloutlá, přidáme rajčatové püré (koupil jsem cosi Globusovité, cena rozumná, made in Italy, zdá se to být vyhovující), sůl, cukr, koření, ocet. Zamícháme a vaříme 20-30 minut. Z obsahu vznikne bublající magma které k radosti všech (obzvlášt drahé polovičky) při decentních explozích prská všude kolem. Sporák, dlaždičky za ním, podlaha před ním...no...co vám budu povídat.

Obrázek

Až se zdá že jsme okolí sporáku ozdobili dostatečně, dáme kastról do dřezu, a vzavše do pracek tyčový mixér začneme zdobit úhlednými červenými fleky i dřez a jeho okolí. Nebudeme přece troškařit. Pokračujeme dokud není to co zbylo v kastrolu dostatečně jemné. Poté už jen stačí ochutnat, nadávat že jsme si spálili držku, a obsahem naplnit sklenice. V mém případě sotva jednu větší a kouset malé = příště aspoň dvojnásobnou várku.

Obrázek

Výsledek splnil očekávání na 101%, příjemná nasládlá zeleninová chuť s uzeným a skořicovým ocáskem, pálivost pro mně tak akorát - nastupuje až po chvíli, nic vyloženě zabijácké ale drahá polovička nemá odvahu ochutnant. Nevím proč, já bych to žral samotné lžičkou. :firy:

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 19 črc 2015 09:17
od Baron z Žop
:thumbup: Výborný komentář pane kuchař :firychil: při sklizni určitě vyzkouším !!!

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 19 črc 2015 11:17
od Lucifer
Priste budu jeste experimentovat s korenim, premyslim ze by se do toho mozna hodilo jeste trochu rimskeho kminu... Pripadne pokud mate nejake overene kombinace, budu za ne vdecen.

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 22 črc 2015 13:49
od Jacopo.F.
Skvěle napsáno. :respect: Asi vyzkouším, jak budu mít z čeho. Jen vynechám to uzené koření. To já nerad.

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 26 črc 2015 10:55
od Lucifer
Tak při grilovačce sklidila majda úspěch, lahvička zmizela ani nevím jak. A už jsem zaůkolován "hele příště i pro mně...a pro mně taky!" :)

- chlapi by snesli o něco ostřejší, ženské se trochu zapotili ale prej OK, takže přijatelný kompromis...

Obrázek
Klik pro full size

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 27 črc 2015 21:57
od Jezevec
Dělal jsem podobnou majdu před cca 14dny. Jen jsem do omáčky ještě přidával med, worchester, sojovku a 3ks hřebíčku(na ten se příště vykašlu) a místo rýžového octa jsem použit normální kvasný. Udělal jsem 2 verze. Jednu jen lehce štiplavou na jazyku, aby ji mohli i děti a druhou trošku od podlahy. Postup skoro stejnej jako ty. Na začátku cibulka do hněda, pak jsem přihodil uzenou papriku. Nechal provonět (no prostě postup jak na guláš) a šup rajčatový pyré, papričky a ostatní ingredience od oka. Omáčku jsem nemixoval, ale skoro 1,5h vařil až jí byla polovina a všechno se spolehlivě rozvařilo. Snažil jsem se ji nepřetržitě míchat, aby se mi nepřichytila a neprskala. Omačka se sice nepřichytila, ale zasral jsem spolehlivě všechno v okruhu 3m jak prskala, když jsem na chvilku přestal míchat. Docela vejkej kus mi přistál i na ruce. Nic moc pocit :D . Po dovaření jsem odebral dětskou verzi a přidal chilli. Všechno jsem nacpal do skleniček, který jsem hned zavíčkoval a obrátil dnem vzhůru. Co se týče omáčky tak po dovaření jsem byl docela mrzutej, protože mi moc nechutnala. Byl v ní dost výrazný ocet a celková kyselost z rajčat. Další den jsem majdu podával ke grillovaným kuřecím křídlům a to už byla trochu uleželá. Chuťově vyrovnanější. Kyselost už nebyla tak patrná a neobtěžovala. Ale pořád žádnej zázrak. Další den jsme dělali krkovičky naložený v bylinkách. A to se už stihla omáčka rozležet do naprostý bomby. Sklenice vybraný do čista a všichni se ptali jestli mám ještě. Na další dny už nezbylo. :jalapeno: Takže za mě, udělat a nechat uležet. Dva dny bych bral jako minimum. Možná bych přidal ještě štávu z limetky nebo citronu. A docela mě zklamalo, že uzenou papriku přebily ostatní chutě. Přemýšlím u dalšího pokusu přidat trochu tekutýho kouře. Mně to kouřový aroma v BBQ omáčkách šmakuje. A ještě zvažuju zkusit verzi s koriandrem, římským kmínem, zázvorem a garam masalou. Ale to možná bude tím, že mám dlouho chuť na jal frezi, ale nemůžu se dokopat k tomu si ho udělat :D

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 27 črc 2015 22:57
od Lucifer
Jo ulezet to chce nechat, taky bych rekl ze je pak lepsi. Jinak teda dle mne "min je nekdy vic" - a snazim se to s korenim a prisadami prilis nekomplikovat, prave proto aby se netloukly chute. I proto treba ryzovy ocet ktery je takovy jemny a neutralni. Ale treba se pletu, no - dam pripadne na nazory a rady zkusenejsich ;) Ja jsem s chuti te svoji docela spokojeny, jen priste zkusim jeste pridat spetku rimskeho kminu, ten by k tomu zbytku myslim mohl pasovat.

Re: Luciferovo barbecue majda

Napsal: 28 črc 2015 00:26
od MartinS
Paradni fotky a urcite dobra omajda, ale 100-150K SHU je trosku sci-fi. Resp se to muze zdat, ale Annuunky palej jinak nez Chinese treba a tak se to muze zdat ze pali hodne. Vypada to jako nejaka okraska s Jala nebo mozna nejaka primo odruda, nic z toho se nepriblizuje ani 100K SHU.
Nicmene to nemeni nic na tom ze papricky vypadaji paradne a jestli plodej jak rikas, tak to muze byt rozhodne moc fajn :-)