Fermentovaná omáčka lousianského stylu
Napsal: 01 pro 2012 12:39
Používáte na omáčky nějakou cílenou fermentaci a nebo je kyselíte octem a jen necháte dozrát?
Zkusila jsem to od základu (a zahrnula mléčné, alkoholové i octové kvašení) a i když je omáčka zatím ve fázi octovatění, tak to chutná velmi zajímavě. Ingredience na něco okolo 500ml omáčky:
100g papriček - originálně tam patří cayenské, ale půjde to z jakékoliv oblíbené směsi.
80-100 g cukru (10-20% celkového objemu, více cukru znamený vyšší výsledná kyselost, protože bude více krmiva pro bakterie a kvasinky)
400 ml syrovátky a nebo vody
15- 20 g soli (okolo 3-5% celkového objemu)
špetka sušeného droždí
Výroba syrovátky
Vyrobit čerstvou syrovátku je výrazně jednoduší, než by jeden řekl. Kupte litr neochuceného kefíru a nechte ho přes noc vykapat přes nějaké řidší plátno (buď 3-4 vrstvy gázoviny, nebo látkový kapesník, nebo řidší bavlna (staré, vytahné triko). Z litru kefíru dostanete 600-750 ml syrovátky a ještě vám zbyte čerstvý sýr typu žervé. Jde to i s jogurtem, ale v kefíru bydlí daleko víc baketerií a tak budou ochotněji žrát zeleninu, zatímco v jogurtu jsou jednoznačně bakterie, které preferují mléko. Pokud se vám nechce vykapávat syrovátku, svařte 600 ml vody se solí a cukrem, nechte vychladnout a rozmíchejte v tom obsah dvou až tří kapslí probiotik v lekárně.
Výroba omáčky
Očistěte papričky (nahnilé a nebo chycené plísní vůbec nepoužívejte, zkazilo by to celý proce), podle kýžené výsledné palčivosti v tom nechte a nebo odstraňte semínka. V mixéru zalijte syrovátkou, přidejte sůl a cukr a dlouho a důkladně rozmixujte. Do hladké směsi přidejte něco droždí.
Fermentace
Provrtejte víčko pet flašky, prostrčte trubičku a pomocí lepicí pásky vyrobte kvasnou zátku. Omáčku nalijte do sedmičkové petky, zavíčkujte kvasným ventilem, do zátky kápněte něco vody a omáčku nechte stát 10-14 dní v teple. Mělo by to pár dní celkem intenzivně bublat. [img=float-right]http://1.bp.blogspot.com/-v3zDwadBTU8/U ... /bonus.JPG[/img]
Pár dní po té, co směs prokvasí - tedy přestane produkovat další kysličník uhličitý v bublinách - přelijte směs do nějaké nádoby se širokým hrdlem - třeba i do plastové krabice, kterou překryjete něčím prodyšným (ideálně kus plátna) - zatímco v první fázi potřebujete aby fermentace (mléčná a alkoholová) probíhala anaerobně, nyní se bude vzniklé paprikové víno měnit v domácí ocet a k tomu je potřeba dostatek kyslíku. A překryté je to potřeba kvůli tomu, abyste neměli byt plný octomilek. Omáčku, která si vytváří vlastní ocet je potřeba často míchat - právě kvůli tomu, aby se tam dostal kyslík. Při tom míchání zároveň ochutnávte míru acidity. V okamžiku, kdy už to bude kyselé tak, aby vám to vyhovovalo (klidně to může trvat pár týdnů, octové bakterie jsou pomalejší, než ty mléčné a nebo alkoholové kvasinky), omáčku důkladně přeceďte přes plátno a dašlí kysání přerušte buď převařením a nebo lžící přírodního medu. Nalijte do lahviček a ideálně ještě nechte pár měsíců dozrát v klidu.
nějaké další recepty s využitím fermentace a s aciditou způsobenou mléčnou kyselinou, spíše než octem pak najdete zde http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... ky-ii.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zkusila jsem to od základu (a zahrnula mléčné, alkoholové i octové kvašení) a i když je omáčka zatím ve fázi octovatění, tak to chutná velmi zajímavě. Ingredience na něco okolo 500ml omáčky:
100g papriček - originálně tam patří cayenské, ale půjde to z jakékoliv oblíbené směsi.
80-100 g cukru (10-20% celkového objemu, více cukru znamený vyšší výsledná kyselost, protože bude více krmiva pro bakterie a kvasinky)
400 ml syrovátky a nebo vody
15- 20 g soli (okolo 3-5% celkového objemu)
špetka sušeného droždí
Výroba syrovátky
Vyrobit čerstvou syrovátku je výrazně jednoduší, než by jeden řekl. Kupte litr neochuceného kefíru a nechte ho přes noc vykapat přes nějaké řidší plátno (buď 3-4 vrstvy gázoviny, nebo látkový kapesník, nebo řidší bavlna (staré, vytahné triko). Z litru kefíru dostanete 600-750 ml syrovátky a ještě vám zbyte čerstvý sýr typu žervé. Jde to i s jogurtem, ale v kefíru bydlí daleko víc baketerií a tak budou ochotněji žrát zeleninu, zatímco v jogurtu jsou jednoznačně bakterie, které preferují mléko. Pokud se vám nechce vykapávat syrovátku, svařte 600 ml vody se solí a cukrem, nechte vychladnout a rozmíchejte v tom obsah dvou až tří kapslí probiotik v lekárně.
Výroba omáčky
Očistěte papričky (nahnilé a nebo chycené plísní vůbec nepoužívejte, zkazilo by to celý proce), podle kýžené výsledné palčivosti v tom nechte a nebo odstraňte semínka. V mixéru zalijte syrovátkou, přidejte sůl a cukr a dlouho a důkladně rozmixujte. Do hladké směsi přidejte něco droždí.
Fermentace
Provrtejte víčko pet flašky, prostrčte trubičku a pomocí lepicí pásky vyrobte kvasnou zátku. Omáčku nalijte do sedmičkové petky, zavíčkujte kvasným ventilem, do zátky kápněte něco vody a omáčku nechte stát 10-14 dní v teple. Mělo by to pár dní celkem intenzivně bublat. [img=float-right]http://1.bp.blogspot.com/-v3zDwadBTU8/U ... /bonus.JPG[/img]
Pár dní po té, co směs prokvasí - tedy přestane produkovat další kysličník uhličitý v bublinách - přelijte směs do nějaké nádoby se širokým hrdlem - třeba i do plastové krabice, kterou překryjete něčím prodyšným (ideálně kus plátna) - zatímco v první fázi potřebujete aby fermentace (mléčná a alkoholová) probíhala anaerobně, nyní se bude vzniklé paprikové víno měnit v domácí ocet a k tomu je potřeba dostatek kyslíku. A překryté je to potřeba kvůli tomu, abyste neměli byt plný octomilek. Omáčku, která si vytváří vlastní ocet je potřeba často míchat - právě kvůli tomu, aby se tam dostal kyslík. Při tom míchání zároveň ochutnávte míru acidity. V okamžiku, kdy už to bude kyselé tak, aby vám to vyhovovalo (klidně to může trvat pár týdnů, octové bakterie jsou pomalejší, než ty mléčné a nebo alkoholové kvasinky), omáčku důkladně přeceďte přes plátno a dašlí kysání přerušte buď převařením a nebo lžící přírodního medu. Nalijte do lahviček a ideálně ještě nechte pár měsíců dozrát v klidu.
nějaké další recepty s využitím fermentace a s aciditou způsobenou mléčnou kyselinou, spíše než octem pak najdete zde http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chi ... ky-ii.html" onclick="window.open(this.href);return false;