Stránka 1 z 2

Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 08:53
od Pavel Loun
Zdravím všechny uživatele tohoto fóra. Již nějakou dobu se zahradničení věnuji (spíše bylinky a cokoli do kuchyně). Je mi 35 let, pracují ve státní správě, z koníčků vaření, cestování, občas zajdu na ryby a zkouším fotit. Brouzdaní po internetu mě zavedlo před delší dobou zavedlo na tyto stránky, které jsem důkladně přečetl a musím říct, že mě chilli dost uchvátilo a to mi ještě nic nevyrostlo. Rozhodl jsem se tedy letos něco zkusit i když na omezeném prostoru, ale když jsem viděl co jsou schopni někteří z vás vypěstovat na balkone a za oknem tak když se dostanu na polovinu úrody budu plně spokojen.

Pěstebním místem tedy bude částečně zaskleny balkon na jižní stranu, něco zkusím v práci za oknem na jihovýchod kam jde slunce zhruba do 13:00h. Vím že to není úplně optimální ale co. Pokoušel jsem se tedy vybírat odrůdy s ohledem na výšku X šířku finální rostliny a podle nádob které budu mít k dispozici. "Osazovací plán" je tedy zhruba následující, i když se samozrejme nebudu bránit změnám - je ještě dost času.

Zastřešeny a prosklený balkon jižní strana:

- Twilight - 7l kvetinac
- Habanero Tasmánian - dvě rostliny do 19l truhlíků
- Habanero Chocholate - 10l textilni květináč
- Sigaretta Di Bergamo - 10l květináč


Za okno na jihovýchod:

- JALAPENO Early, Maylon, Senorita a Jalastar - do 10l po jednom.

Třeba ještě něco přidám, ještě bych našel prostor v obýváku na jižní stranu z klasickým oknem, tam může být klidně nějaká obluda neb mám k dispozici celou stěnu. Ještě popremyslim co by tam mohlo jít. Návrhy a rady zkušenějších samozřejmě vítám.

Nevydržel jsem a před štědrý dnem dal do jiffu Habanero tasmanian. Klicil jsem ve tmě, posloužil vršek elektrokotle :). Vzešlo všech pět kytek, zatím jsou to tak 3 cm cudlove. No a následovalo dilema čím teď svítit, což jsem vyřešil následovně:

Vzal jsem prusvitnou plastovou krabici s víkem a natrel vnitřek bílou barvou (časem se dopracuju k fólii). Pěstební prostor je tak 50x30 cm tedy celých 0.15 metrů čtverečních. Z eBaye dorazily SMD LED pásky 3 červené, 1 modrá. Na víku tedy budou 2m těchto pásku. Podle údajů (i když těžko tomu věřit) mám tok 15lm na čip, takže celkem ve dvou metrech cca 1800 lm na ten prostor což by mělo v první fázi stačit. Plánuje to tam mít omezenou dobu, ta krabice má tak 30 cm na výšku. Potom půjdou za jižní okno, kde budu mít navíc dvě zářivky, každou po dvou trubicich.
No každý z vás si asi řekne proč to ten trouba nedá rovnou pod zářivky, ale já nejdřív koupil ty pásky a pak zářivky tak už mi přišlo lito to nesestavit. Substrát později plánuju klasický B, symbivit, Hošticke granule na papriky a rajčata, perlit, chilli fokus a pak slepicince. Tak uvidím až sklidim z každý rostliny 5 paprik :) Výhodu toho prosklenyho balkonu vidím v tom, že teď tam mam 10 stupnovej rozdíl oproti venku a na štědréj den jsem tam dával listovou petržel :)
No a jak jsem napsal baví mě vaření, takže v průběhu roku budu zjišťovat co z toho mého podprumerneho SHU vyrobit. O víkendu dodám nějaké fotky tě moji krabice. Omlouvám se za diakritiku, píšu z mobilu.

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 09:27
od Holu
Vítám tě tu :welcome: a přeji hodně úspěchů. Budu sledovat!

Téma jsem zároveň přehodil do odpovídající sekce.

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 09:34
od Kendy
Ahoj

vítám tě, přeji hodně úspěchů a velkou úrodu.

K tomu co jsi napsal bych snad jenom poznamenal.

Na ty jala ti stačí i menší množství substrátu. Mám je v 7 litrových a možná by stačilo i o trošku méně. Jsou to nenáročné kytky.

Jih je rozhodně dobré místo a i jihovýchod není k zahození.

Ty smd ledky v krabici (hlavní zdroj osvětlení, bez přirozeného světla) není úplně dobrý nápad. Mají dost nespojité spektrum. Na doplnění přirozeného světla (tak jak později budeš používat ty zářivky) jsou super, ale jako jediný zdroj to IMHO nebude úplně ono. Ale zkusit to samozřejmě můžeš. Třeba to půjde.

Na výsev určitě výsevní substrát (když bude supresivní, tak tím lépe). Později (po prvním přesazení) můžeš namixovat výsevní s předhnojeným (tak 2:1). Předhnojený až budou velké. Tak nějak okolo koncem dubna. Když je dáš do předhnojeného moc brzo, tak jim to může pálit kořeny a budou přehnojené. Když přidáš něco perlitu (cca 1/4, nebo i méně), tak tím líp.

Moc nevěřím symbivitu. Tedy ne že by to vůbec nefungovalo. Ale zdá se mi to moc drahé na to, co to vlastně umí. Radši si pomáhám lignohumátem. Výsledek je imho stejný, ale mám to víc pod kontrolou a je to levnější. Ale jestli do toho ty peníze dát chceš, tak tím jistě nic nezkazíš.

Hodně štěstí.

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 11:08
od Bacula
Ahoj, vítám tě tu a přeji hodně štěstí. Jalapena nejsou náročná, ale když mají prostor, umí narůst pořádně. Ve skleníku byla dvoumetrová, jedno z nich vykukovalo větracím oknem.

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 11:50
od Tea Racer
Ahoj vítám, myslím že jsi začal brzy s výsevem, ale ono se to nějak vyvrbí. :)

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 12:16
od Ondřej Liška
Ahoj, rád budu sledovat tvé počínání a přeji ať se daří. Určitě nás průběžně informuj i o tvém kuchařském umění. I já velmi rád vařím a budu u tebe hledat inspiraci. Měj se hezky

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 12:50
od Hornas
:thumbup: Zdarec, jsem rad, ze tu bude na další sezónu více zápalných začátečníků, jako jsem já. Tož ti přeju hodně úspěchů a ať to roste.

Re: Pave -l Kladno 1. sezona

Napsal: 29 pro 2017 23:35
od Pavel Loun
Diky vsem. Ta krabice s SMD je fakt dočasná. Má 30 cm na výšku a když počítám ze deset z toho bude květináč tak tam dlouho nebudou. Pak je dam na okno a pod zářivku. S tím vařením budu ještě dost pátrat která odrůda se hodí na co. Pochopil jsem ale ze tenkostěnné superhot jsou vhodné na sušení případně omáčky a pasty kde se dá ten pal korigovat. Mírnější co půjde sníst asi zasterilizuju. Se tresu když jsem viděl jednoho zdejšího uživatele se sušeným masem a k tomu nějaká ta pasta musí být :foods:

Co se týče vaření vaří sice žena ale když se na to vrhnu tak se snažím dělat trochu lepší věci s lepších ingrediencí, v tomhle směru mě uchvátil Pohlreich podle kterého jedu. Je sice svérázný a ne každému sedne, ale mě jeho styl jednak vyhovuje a hlavně proste vařit umí, o tom žádná a taky asi jako první otevřel par lidem oči o tom co kupují a jsou schopni sníst. Jeho hamburgery v lete na grilu s hovězího s nakladanym pepřem a houskou s domácí pekárny, to je proste žrádlo, jeden měl 400 gramů. Spíše mi poraďte co dat za to jižní okno, resp. bude to tak metr od okna. Preferuji něco dobře výnosného, klidně ostřejšího protože nejsilnější mám Habanero chocholate, to má okolo 325.000 a nakolik to nakonec vyroste je v tomhle případě fuk.

Všechny semena jsem objednával ze semínka chilli, jako dárek přišla usušena Bhut Jolokia a to je teda palem mazec, dávám na špičku nože a olizuju :), ale ta ovocná chuť která pak zůstane je super. Neklicil jsem v prosinci vše, jen Habanero Tasmanian, proste jsem se neudržel.