Začátek pěstování, rok nula.
Napsal: 07 říj 2017 19:48
Letošní rok je rokem startovním, co se týče mého pěstování Chilli. Semínka Jalapeňa a Habaněra jsem zakoupil v OBI. O jaké poddruhy se jedná na semínkách nebylo uvedeno. Začátkem března šly Jalapeňa a Habaněra klíčit k oknu. Semena klíčila v miskách pod truhlíky, které byly přetaženy igelitem. Substrát byl z jemně přesetého kompostu. Během třech týdnů skoro všechna semínka vyklíčila. Přesadil jsem do kelímků od jogurtů a koncem dubna šly rostlinky do květináčů, které byly po ruce a rovnou ven. Dvě Jalapeňa byla přesazena do kýblů. Do kýblu ( 5 litrů) bylo přesazeno i jedno Habaněro. Většinu papriček jsem dal ven na zahradu. Pár zbývajících zůstalo doma a střídavě jsem je dával za okno ven nebo na okno zevnitř. Těm se , ale příliš nedařilo. Bohužel tuto fázi pěstování nemám fotograficky zadokumentovanou. Fotit jsem začal, až v srpnu. Tedy pár fotek ze srpna 2017.
Jalapeňo
První zrající paprička Jalapeňo
Byl jsem překvapen jak jsou lusky Jalapeň velké, čekal jsem malé a krátké papričky. O Chilli jsem věděl, že pálí, to bylo tak všechno.
Jalapeňa
Jalapeňa v kýblech
Habaňera. Těm se venku moc nedařilo, Některé jsem nechal doma za oknem, kde z nich nic nebylo. Ze tří Habaněr venku dobře prosperovala jenom dvě. Ty jsou, ale nádherné. Obrázek nedozrálého plodu Habaněro ze srpna.
Habaněro. Fotka z října. Venku se ochladilo a začaly žloutnout listy. Evidentně jim říjnové počasí nedělalo dobře. Proto jsem je přenesl do bytu, aby dozrály v teple.
Detail plod Habaněro
Foceno dnes 7.10.2017.
Tato kytka z těch dvou Habaněr je ta menší, ale tyto její dva plody jsou největší. No není to nádhera?
Habaněro, jedním slovem krása
[
Nemůžu se na ně vynadívat
Finále. První várka Habaněr zpracována podle receptu ze zdejšího fóra. Je to chilli omáčka s Jalapeňama.
Závěrem. Tento můj pokus o vypěstování vlastního chilli mě pohltil. Pro příští rok se do toho vrhnu naplno. Už mám vybráno zhruba šest druhů papriček, co bych chtěl sázet. Tedy plánuji více druhů a kytek. Po letošním roce se mým favoritem stalo Habaněro. Je nejen krásné, ale i chutné a skvěle pálí. Příští rok, bych chtěl Habaněr více druhů. Konkrétně Habaněro Red a Habaněro Red savina. No uvidíme.
Dodatek. Protože jsem si poprvé vyrobil ze svého chilli svoji chilli omáčku (recept zde z fóra), musel jsem jít do hospody, kam jsem sezval pár kamarádů., abychom omáčku mohli řádně vyzkoušet. Podával se steak na který se nanesla "Moje chilli omáčka". Výsledkem byl skvělý gastronomický zážitek, kdy omáčka sklidila velký úspěch.
Pěstování zdar.
Jalapeňo
První zrající paprička Jalapeňo
Byl jsem překvapen jak jsou lusky Jalapeň velké, čekal jsem malé a krátké papričky. O Chilli jsem věděl, že pálí, to bylo tak všechno.
Jalapeňa
Jalapeňa v kýblech
Habaňera. Těm se venku moc nedařilo, Některé jsem nechal doma za oknem, kde z nich nic nebylo. Ze tří Habaněr venku dobře prosperovala jenom dvě. Ty jsou, ale nádherné. Obrázek nedozrálého plodu Habaněro ze srpna.
Habaněro. Fotka z října. Venku se ochladilo a začaly žloutnout listy. Evidentně jim říjnové počasí nedělalo dobře. Proto jsem je přenesl do bytu, aby dozrály v teple.
Detail plod Habaněro
Foceno dnes 7.10.2017.
Tato kytka z těch dvou Habaněr je ta menší, ale tyto její dva plody jsou největší. No není to nádhera?
Habaněro, jedním slovem krása
[
Nemůžu se na ně vynadívat
Finále. První várka Habaněr zpracována podle receptu ze zdejšího fóra. Je to chilli omáčka s Jalapeňama.
Závěrem. Tento můj pokus o vypěstování vlastního chilli mě pohltil. Pro příští rok se do toho vrhnu naplno. Už mám vybráno zhruba šest druhů papriček, co bych chtěl sázet. Tedy plánuji více druhů a kytek. Po letošním roce se mým favoritem stalo Habaněro. Je nejen krásné, ale i chutné a skvěle pálí. Příští rok, bych chtěl Habaněr více druhů. Konkrétně Habaněro Red a Habaněro Red savina. No uvidíme.
Dodatek. Protože jsem si poprvé vyrobil ze svého chilli svoji chilli omáčku (recept zde z fóra), musel jsem jít do hospody, kam jsem sezval pár kamarádů., abychom omáčku mohli řádně vyzkoušet. Podával se steak na který se nanesla "Moje chilli omáčka". Výsledkem byl skvělý gastronomický zážitek, kdy omáčka sklidila velký úspěch.
Pěstování zdar.