Stránka 1 z 2

Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 15:13
od wiky
V zimě jsme s přítelkyní nakoupili nějaká semínka, že je dáme jejímu tátovi pod stromek. Pár jsem jich uloupil a nakonec jsme s kámošem ještě nějaký objednali. Ve výsledku jsem tedy zasadil 7 odrůd:

Z obchodu seminka-chilli.cz jsou to:

Dorset Naga (2x)
Cayenne Yellow (2x)
Jalapeno Maylon (2x)

Z konkurenčního eshopu bhutjolokia.eu pak mam:

Jalapenos (2x)
Bhut Jolokia (2x)
Habanero Yellow (3x)
Lantern Red (1x)

Nutno podotknout, že oba obchody jsou (alespoň co se jednání se zákazníkem týče) naprosto perfektní!

Tak, a teď už k vlastnímu klíčení. Po prostudování fóra jesm se rozhodl klíčit v Jiffech. Pani v obchodě říkala, že jsou snad z kokosových vláken a na klíčení, že jsou fajn. Semínka jsem před zasetím přes noc a den namočil a pak píchnul do jiffů. Pro udržení optimální teploty jsem se rozhodl použít žárovku jako topné těleso. Teplotu hlídá termostat vlastní konstrukce a to v hodnotě 28,5°C +/-0,5°C (čili 28-29°C). Během prvních asi dvou, tří dnů jsem poklop položil přímo na kyblík a uvnitř "klíčníku" tak vzniklo hrozně vlhký prostředí. Na dvou jifech se objevily takový vlákna, jak od nějaký plísně nebo houby. Použil jsem tedy přípravek "Proplant" a víko jsem nadzvedl nad okraje kyblíku kvůli větrání. Od té doby, zdá se, neni plíseň nikde vidět. Všechno, co jsem zde popsal je asi mnohem patrnější z fotek:

10829
Tohle je celkový pohled na klíčírnu, sežranou energii hlídá měřič spotřeby.

10828

10827
Jiffy v kyblíku

10826
Zdroj tepla na bílým káblu a teplotní senzor na černým...

10825
Odborně uchycené kábly a řemeslnné provedení :D

10824
A nakonec řízení teploty (na obrázku zrovna hřeje žárovka, po dosažení teploty 29°C termostat vypne a sepne zase až při poklesu na 28°C). Původně jsem termostat zkonstruoval pro vaření piva, k čemuž taky doufám bude v létě sloužit.

Prosím všechny zkušenější pěstitele, kteří tento úvod dočetli až sem, aby mě případně upozonili na nedostatky, kterých se určitě spousta najde. Jde mi hlavně o použití žárovky jako zdroje tepla, podle mě, by to semínku ublížit nemělo. Jenže já jsem úplnej amatér a rád si nechám poradit... Přeju Vám, ať se daří nejen v pěstování a časem zas přidám nějakou fotku a kus textu.

Málem bych zapomněl. Semínka z seminka-chilli.cz jsem sázel 28. 1. a semínka z bhutjolokia.eu jsou sázený 3. 2.

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 15:21
od Dr.Pedr
parááda...a co to pivo...?

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 15:39
od wiky
Dr.Pedr píše:parááda...a co to pivo...?
Díky! No, všechno chce svůj čas. A vařit pivo je hlavně časově dost náročná záležitost. Navíc jsme se do toho pustili s kámošem a když mam čas já, tak on nemá a naopak. Snad teď po zkouškách a nebo v létě to klapne. Vařit v hrncích nás už nebaví, takže ještě ke všemu sháníme materiál, nějakýho svářeče, peníze a tak... ;) Snad se časem všechno povede!

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 20:51
od Laudis
Pěkně, ten termostat je luxus, to si buchnout do svýho boxu, tak mě žena odešle pro nějaký prášky :-D i když teďka pájím do školy nějaký zdroje a tak

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 21:55
od wiky
Laudis píše:Pěkně, ten termostat je luxus, to si buchnout do svýho boxu, tak mě žena odešle pro nějaký prášky :-D i když teďka pájím do školy nějaký zdroje a tak
No, je potřeba uvést všechno na správnou míru. Já sice občas něco spájim, ale jsem stavař a termostat jsem dělal podle předlohy z Amara. A řídicí obvod mi programoval jeden velmi ochotnej programátor, to všechno by bylo nad moje síly. :)

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 04 úno 2013 22:02
od wiky
Jinak, dneska je část semínek v jiffech 7. den (zbytek je tam teprve 3. den) a semínka Cayenne Yellow už vystrkujou klíčky. :)

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 06 úno 2013 08:32
od wiky
Tak zdravim uprostřed pracovního tejdne a poslušně hlásím, že Jalapeno Maylon, Cayenne Yellow a Jalapenos (z bhutjolokia.eu) už úspěšně klíčí. Ostatní zatim váhají, ale snad taky pustí klíček. :) Teď ale dotaz na zkušenější: Nevíte někdo, co by tohle mohlo bejt za papričku? Jediný co vim, je že jsou přivezený ze Sicílie. Včera jsem z nich vařil a hodnotil bych je na mírně pálivý...tak třeba 3-4/12. Ale to je jen muj hrubej odhad. Mam ze včerejška spoustu semínek (asi 200 - 300) a tak jich chci pár píchnout jen tak do substrátu a rád bych věděl, co to vlastně pěstuju. Jinak, kdyby měl někdo zájem, můžu mu nějaký (nebo klidně všechny) zbylý semínka přenechat. ;)

Tady je fotka tý papričky:
10838

Re: Wiky 2013 - Pokus č.1

Napsal: 06 úno 2013 17:11
od stankar
Tak ze suseneho kousku to moc poznat neni no, ale nasel jsem je na jednom obrazku z googlu ze sicilie:
http://www.calabriataste.com/en/16-hot-chillis" onclick="window.open(this.href);return false;
Mozna je to ono :)