Stránka 1 z 1

Slané preclíky sypané s chilli

Napsal: 26 bře 2016 21:30
od Gygabite
Ahoj všichni,
dnes jsem se po dlouhé době(to bude tím neobvykle dlouhým volnem) chvíli díval na troubu a pak to začalo.
Zrodil se mi v hlavě nápad že bych slad do ní mohl něco šoupnout.Rozhodl jsem se pro preclíky jelikož jsem je naposledy měl na Slovesku a to už nějaký ten pátek je(15 let :smart: ).
Těsto je naprosto obyčejné ale ve finále jsem musel zavolat mámě abych si doplnil mezery.

A tady to je.

Ingredience:
polohrubá mouka 1kg
droždí 40g(1 kostka)
olej 3dcl
vejce 3ks
kypřoprach 1balíček
mléko cca 5dcl(použil jsem míň)
cukr 0,5lžičky
kmín,chilli

29325
29326
Postup:
Zaděláme si kvásek a než nám vykyne smícháme si mouku,sůl a kypřící prášek. Přídáme kvásek,vejce,olej a zbytek mléka. Vypracujeme vláčné těsto(je lepší aby se lehce lepilo na prsty) a necháme ho vykynout na 2 až 2,5 násobek objemu.Těsto si rozdělíme na dvě části a z obou uděláme válec ze kterého ukrajujeme malé kousky a z nich válíme malé tenké valečky ze kterých pleteme preclíky.Preclíky skládáme na plech vyložený pečícím papírem(pozor na vzdálenost hodně nabydou). Potřeme rozšlehaným vejcem,posypeme solí,chilli a kmínem. Pečeme v troubě na 180-200 °C cca 20 minut(nebo dozlatova). Po vyndání z trouby je potřeba je hned sundat z plechu aby nám preclíky nevyschli.

29327
29328

A na závěr se vám musím přiznat že jsem dnes do nich zapomněl dát kypřotrach ale ve finále to nevadí jen by byly o něco víc nadýchaný.

AŤ PÁLÍ!!!

Re: Slané preclíky sypané s chilli

Napsal: 26 bře 2016 21:56
od Dr.Pedr
:cooking: :thumbup:

Re: Slané preclíky sypané s chilli

Napsal: 02 dub 2016 19:03
od BlueShark
Já musím přidat jeden receptík a musím dodat že o něco lepší, z brambor :-)
250 g brambor uvařených na loupačku (pak do těsta nastrouhám)
350 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
1 vejce na těsto a další na potření preclíků
nasekané čerstvé bylinky: dobromysl, divoká pažitka, šalvěj, rozmarýn
sůl

Uděláme těsto, dáme na plech vytřený máslem nebo na pečící papír, potřeme bílkem a posypeme solí, kmínem, chilli...

Musím říct, že ty s bramborem jsou mnohem chutnější a měkčí, zkus :-)

Jo a pečeme 220 stupnů Celsia a 15 min odhadem :-)

Re: Slané preclíky sypané s chilli

Napsal: 02 dub 2016 19:04
od BlueShark
Nevykynou, není tam prášek do pečiva, proto zůstanou tak krásné, jak je tam dáte :-)