Domaci "Chilli-chleb"
Napsal: 19 úno 2014 19:02
Dnes jsem se konecne odhodlal pokorit plynavou troubu a upect v ni dorry domaci chleb.Mel jsem z toho velke obavy jelikoz vsechno co v ni pecu se pripaluje odspodu.Az kdyz jsem pred par dny delal slany kolac z hodne podobneho testa jako je ten na chleb tak jsem se rozhodl.Jeste to ma znacne mouchy a musim je vychitat ale myslim ze dobra vec se povedla protoze chleb vsem chutnal(i tem co palive nemusi).
Ingredience:
brambory 1kg
hl. mouka 1kg
mleko 3dl
drozdi 40-50g
ocet 3lzice
kmin cely 3lzicky
slunecnicove seminka 1lzice
chilli 2,5lzicky
nove koreni 5-6kulicek
tymian spetku
curk 1lzicku
sul 3lzicky
Postup:
Brambory uvarime na loupacku,oloupeme a promackame nebo nastrouhame.Mleko ohrejeme a dame do nej cukr a drozdi(pokud mate ve sve blizkosti pekarnu doporucuji poridit tak i za cenu prosika na kolenou).Do brambor pridame mouku rozdrcene slunecnicove seminka,rozdrcene nove koreni,kmin,chilli,sul a tyminan.mezitim nam vykyne kvasek ktery pridame do testa spolu z octem.V tomhle momentu je treba pracovat opravdu rychle jelikoz testo zacne po chvili dost lepit(neni treba pridavat mouku chleb by pak byl prilis tvrdy).Az je testo hotove prikryjem ho uterkou a postavime na teple mista.Testo nechame kynout pul hodiny.



Pote testo pendame do formy nebo na plech(je dobre aby ste ho nechaly chvyly ohrat na radiatoru) prikryjeme uterkou a nechame ho jeste 15 minut dokynout.


Peceme v troube pri 240°C cca 75minut nebo do tmave hneda.Na poklepani zespodu musi chleb krasne dunet(tady se ukazali nevihody plynove trouby a musel jsem chleb dopekat bez formy).Po vyndani z trouby chleb potreme vodou znovu prikryjeme uterkou a nechame vystydnout(musim se priznat ze jsem byl nedockavej a chleb jsem ochutnal jeste teply).






Chleb se skutecne povedl a neni se ceho bat.Jen pri hneteni testa to byla pekna fuska.
AŤ PÁLÍ!!!
Ingredience:
brambory 1kg
hl. mouka 1kg
mleko 3dl
drozdi 40-50g
ocet 3lzice
kmin cely 3lzicky
slunecnicove seminka 1lzice
chilli 2,5lzicky
nove koreni 5-6kulicek
tymian spetku
curk 1lzicku
sul 3lzicky
Postup:
Brambory uvarime na loupacku,oloupeme a promackame nebo nastrouhame.Mleko ohrejeme a dame do nej cukr a drozdi(pokud mate ve sve blizkosti pekarnu doporucuji poridit tak i za cenu prosika na kolenou).Do brambor pridame mouku rozdrcene slunecnicove seminka,rozdrcene nove koreni,kmin,chilli,sul a tyminan.mezitim nam vykyne kvasek ktery pridame do testa spolu z octem.V tomhle momentu je treba pracovat opravdu rychle jelikoz testo zacne po chvili dost lepit(neni treba pridavat mouku chleb by pak byl prilis tvrdy).Az je testo hotove prikryjem ho uterkou a postavime na teple mista.Testo nechame kynout pul hodiny.
Pote testo pendame do formy nebo na plech(je dobre aby ste ho nechaly chvyly ohrat na radiatoru) prikryjeme uterkou a nechame ho jeste 15 minut dokynout.
Peceme v troube pri 240°C cca 75minut nebo do tmave hneda.Na poklepani zespodu musi chleb krasne dunet(tady se ukazali nevihody plynove trouby a musel jsem chleb dopekat bez formy).Po vyndani z trouby chleb potreme vodou znovu prikryjeme uterkou a nechame vystydnout(musim se priznat ze jsem byl nedockavej a chleb jsem ochutnal jeste teply).
Chleb se skutecne povedl a neni se ceho bat.Jen pri hneteni testa to byla pekna fuska.
AŤ PÁLÍ!!!