Ještě před pár týdny mi květy u odrůd, jako jsou 7 Pot White, TSM Yellow, Naga Morich, masivně opadávaly. To se u všech ustálilo a momentálně se mi opyluje většina květů. Třeba zrovna 7 Pot White bude mít nakonec úrodu jak blázen. I Naga Morich má asi necelých 30 plodů a furt kvete dál.
Možná je i lepší, když ti ty květy opadávají, aspoň rostlina stihne více vyrůst a zmohutnět.
Poprvé vážně
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Poprvé vážně
Ahoj, taky se pokusím přidat názor. kytky máš podle obrázku pěkný, padání květů je normální, je to docela věda když se na to podíváš trochu zeširoka.
Ale nejdřív k té Chinnese multicolor. to je okraska, té je nejlíp v květináči a skoro bych řekl, že ve skleníku jí dobře nebude. Prostě kytka vyšlechtěná do nádoby a ještě bych řekl, že větší nádoba jak tak 3 lt jí skoro škodí. To je má zkušenost s okraskami.
Dál můj názor na padání květů. Obecně má jistě vliv počasí, zálivka, druh a rod, některé shazují víc, některé méně.
A teď úvaha jak jsem předeslal, zeširoka.
Pěstuju pár let a vyzkoušel jsem různé postupy a napadá mě občas spousta argumentů, někdy se s nimi rád podělím.
Když vezmeš chilli tak má nějakou genetiku, je z mnoha zemí, podnebí a už je i velice šlechtěné a křížené. My v našem podnebí, aby jsme stihli vypěstovat, musíme tyhle většinou teplomilné rostliny už někdy od ledna, února předpěstovávat pod světlama a v indooru. Pak je tedy dáme ven a nebo do skleníku a chceme, aby hned kvetly, nasadily plody atd atd. Chilli je dost adaptabilní a životaschopná rostlina, snese leccos a osobně si myslím, že to shazování květů patří jako jedna z věcí a navíc ovlivněna mnohými dalšími faktory k té aklimatizaci a adaptování se na místní aktuální podmínky. Jako srovnal bych to do jisté míry s tím jak musíš kytky zvykat na slunce, abys je nespálil. U tohoto problému taky funguje to, že předpěstováváme pod lampama, nebo za oknem, což je jiný složení světla. No takové jsou moje úvahy, někdy to chce fakt trpělivost a konzultuj to, to je v pohodě. Ať se daří.
Ale nejdřív k té Chinnese multicolor. to je okraska, té je nejlíp v květináči a skoro bych řekl, že ve skleníku jí dobře nebude. Prostě kytka vyšlechtěná do nádoby a ještě bych řekl, že větší nádoba jak tak 3 lt jí skoro škodí. To je má zkušenost s okraskami.
Dál můj názor na padání květů. Obecně má jistě vliv počasí, zálivka, druh a rod, některé shazují víc, některé méně.
A teď úvaha jak jsem předeslal, zeširoka.
Pěstuju pár let a vyzkoušel jsem různé postupy a napadá mě občas spousta argumentů, někdy se s nimi rád podělím.
Když vezmeš chilli tak má nějakou genetiku, je z mnoha zemí, podnebí a už je i velice šlechtěné a křížené. My v našem podnebí, aby jsme stihli vypěstovat, musíme tyhle většinou teplomilné rostliny už někdy od ledna, února předpěstovávat pod světlama a v indooru. Pak je tedy dáme ven a nebo do skleníku a chceme, aby hned kvetly, nasadily plody atd atd. Chilli je dost adaptabilní a životaschopná rostlina, snese leccos a osobně si myslím, že to shazování květů patří jako jedna z věcí a navíc ovlivněna mnohými dalšími faktory k té aklimatizaci a adaptování se na místní aktuální podmínky. Jako srovnal bych to do jisté míry s tím jak musíš kytky zvykat na slunce, abys je nespálil. U tohoto problému taky funguje to, že předpěstováváme pod lampama, nebo za oknem, což je jiný složení světla. No takové jsou moje úvahy, někdy to chce fakt trpělivost a konzultuj to, to je v pohodě. Ať se daří.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Re: Poprvé vážně
Zdravím,
tak bych řekl, že se to docela rozjelo. Kytkám jsem trochu vynadal a asi 3 dny si jich nevšímal a asi si to vzali k srdci.
Každopádně mám dva dotazy:
1.) Přijde mi že tato paprika už je "hotová" (minimálně týden má stejnou barvu), ale mělo se jednat o 7 pot Jonah a nebo i kdyby se mi prohodily kytky tak Naga Morich. Mě ale přijde, že paprika je hotová a v tom případě to není ani jedna. Nebo ?????
2.) Další z hloupých dotazů: Jak dlouho necháváte plody na kytce? Zatím jsem provedl takovou první "sklizeň" těch, u kterých bych řekl, že dosáhli sytě červené barvy (u Charapity sytě žluté) nebo respektive byly z celého keříčku ty nejsytější. Má cenu je na kytce nechávat ještě delší dobu nebo to takto stačí? Případně pomůže nějak kytce ve vyživení dalších plodů častá sklizeň?
3.) Nyní jsem dával "slepičinec" jako hnojivo. Co by bylo nyní nejlepší pro podporu dozrávání plodů? Poměr NPK
Díky Tomáš
tak bych řekl, že se to docela rozjelo. Kytkám jsem trochu vynadal a asi 3 dny si jich nevšímal a asi si to vzali k srdci.
Každopádně mám dva dotazy:
1.) Přijde mi že tato paprika už je "hotová" (minimálně týden má stejnou barvu), ale mělo se jednat o 7 pot Jonah a nebo i kdyby se mi prohodily kytky tak Naga Morich. Mě ale přijde, že paprika je hotová a v tom případě to není ani jedna. Nebo ?????
2.) Další z hloupých dotazů: Jak dlouho necháváte plody na kytce? Zatím jsem provedl takovou první "sklizeň" těch, u kterých bych řekl, že dosáhli sytě červené barvy (u Charapity sytě žluté) nebo respektive byly z celého keříčku ty nejsytější. Má cenu je na kytce nechávat ještě delší dobu nebo to takto stačí? Případně pomůže nějak kytce ve vyživení dalších plodů častá sklizeň?
3.) Nyní jsem dával "slepičinec" jako hnojivo. Co by bylo nyní nejlepší pro podporu dozrávání plodů? Poměr NPK
Díky Tomáš
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Poprvé vážně
1) chtělo by to lepší světlo a vyfotit jen ten zralý plod, ale asi už je
2) týden dva stačí. Nebo denně kontrolovat jak to začne měknout už je pozdě
3) jaký ? kupovaný nebo domácí. Oba mají diametralně rozdílné složení. Chtělo hnojit už od květu. Přijde že ta kytka měla vše co potřebovala a na dozrání už to dojede sama. Opatrně s minerálními hnojivy přece jenom to budeš jíst a v tomto stádiu by plody byly hořké.
2) týden dva stačí. Nebo denně kontrolovat jak to začne měknout už je pozdě
3) jaký ? kupovaný nebo domácí. Oba mají diametralně rozdílné složení. Chtělo hnojit už od květu. Přijde že ta kytka měla vše co potřebovala a na dozrání už to dojede sama. Opatrně s minerálními hnojivy přece jenom to budeš jíst a v tomto stádiu by plody byly hořké.
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
Re: Poprvé vážně
Ahoj,
tak plod je skutečně ready. Proč jsou tak žluté je mi záhadou.
Slepičinec používám kupovaný a kytky byly hnojeny od začátku (Lignohumát, pro papriky, slepičince).
Níže pár obrázků jak se prozatím daří a jsem prozatím spokojen. Ve sklepě už asi 5 druhů omáček, suším, okolí obdarováno a už dochází nápady co s tím.
tak plod je skutečně ready. Proč jsou tak žluté je mi záhadou.
Slepičinec používám kupovaný a kytky byly hnojeny od začátku (Lignohumát, pro papriky, slepičince).
Níže pár obrázků jak se prozatím daří a jsem prozatím spokojen. Ve sklepě už asi 5 druhů omáček, suším, okolí obdarováno a už dochází nápady co s tím.
- stankar
- Stálý člen
- Příspěvky: 1364
- Registrován: 06 dub 2012 18:16
- Reputace: 1311
- Obrázky: 0
- Bydliště: Nový Jičín, 285mnm
Re: Poprvé vážně
Pekna urodicka Nasusit co nespotrebujes
Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com
Re: Poprvé vážně
Dotaz: Je možné, že z Naga Morich nebo 7 pot Jonah (trochu se mi pomíchaly) normálně vyteče při rozříznutí pár kapek "vody" ?????
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 hostů