TerasovaSahara 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Bacula » 10 črc 2017 10:28

Škvory také nechávám, zatím mi nic hrozného na rostinkách neudělali a likvidují škůdce, jak tady již zaznělo.
Bacula

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 10 črc 2017 19:19

Díky moc. Přišlo mi že na pár listech vidím drobnější okus který nevypadal anit tvarem ani pozící těch listů na ptáka okusováka.
Škvoři zůstanou, není jich moc a zatím zjevně dělají více užitku než škody, spolu s několika sluníčky, vosičkam a pár pavoučky mi udržují kytky prakticky zcela čisté od všemožného ssavého drobnohnusu.
A pokud by jich bylo časem trochu moc, tak mokrohadrové řešení je velmi elegantní metoda jak nadbytečnou část jejich populace poslat pomáhat pro změnu dolů do parku.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 10 črc 2017 21:37

Moje úplně první :naga:

40226

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 12 črc 2017 16:53

K tý jala na předchozím příspěvku: dost mne překvapuje konzistentní a vysoká pálivost plodů jak v technické, tak v botanícké zralosti (sklizeno 6t+2b). I jsem dával ochutnat dalšímu člověku jestli jen neblbnu a nejsem měkota.
Tak jsem se jal trochu pátrat jak to s těmi jalapenos vlastně je. A výsledkem je pár věcí které si chci zapsat a jeden dotaz:

- jala mají rozmezí pálivosti 0-50 000 shu, není dobré předpokládat že to u konkrétní kytky bude průměr, dle odrůdy můžou nepříjemně překvapit jak tím že vůbec nepálí (např. fooled you) tak pálivostí vyšší než mají typicky serrana. Speciálně když se k tomu sejdou faktory během pěstování ovlivňující míru palu.

- vůbec bych se nedivil, kdyby ta moje sazenice měla mezi předky něco jako NuMex Vaquero, ale to ví jen pámbu (a možná i Blumengerstl). V každém případě zachovám semínka na příští rok, uvidíme.

A ten dotaz: Jsem docela na rozpacích z shu čísel pálivosti co jsem našel pro Early Jalapeno (což by mohl taky být jeden z rodičů).
Buď jsou Jalapeno Early a Early Jalapeno dva zcela různé kultivary (což doufám nejsou),
nebo dost neuvěřitelné množství eshopů pěstitelů po světě opisuje čísla jeden od druhého (taky se mi nechce věřit)
nebo na univerzitě která vyprodukovala řadu známých kultivarů opakovaně nevědí co činí (tak tohle je asi úplně nejméně pravděpodobné)
nebo někdo někdy kdysi chybně uvedl zrovna pro early jalapenos pal počítaný nikoliv v sušině, ale v plodu v nesušeném stavu včetně vody, tj. cca 10krát menší, a od té doby se to traduje. Taky hodně divný, shu se přeci od vždycky měří ze sušiny.
Anebo nevím.

Podstata problému:
typický pal (opakovaně změřený při porovnávání s jejich odrůdami) Early Jalapenos dle NMSU: 44 000-48 000 shu.
typický pal Jalapenos Early uváděný na eshopech : cca do 6 000 shu.
Netuší někdo?
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 12x.

Din0
Stálý člen
Příspěvky: 681
Registrován: 14 lis 2012 09:21
Reputace: 422
Obrázky: 0
Bydliště: Praha

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Din0 » 12 črc 2017 17:18

Zajímavý příspěvek, něco podobného jsem měl v hlavě a řešil pálivost. Mám 4 květináče po 3 rostlinách Jalapeno, a každý jiný druh a docela mi to za čerstva dává zabrat. Například Aji Lemon mi přijde pálivé míň (nesmysl), nevím jestli roli hraje druh palu...Taky jsem hledal na netu pálivost a je to jak přes kopírák...
Pálí, pálí, to to pálí :firychil: :veryhot: :firy:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 12 črc 2017 18:18

ad druh palu: u mne rozhodně roli hraje, né třeba nějak několikrát více, ale pokud by to mělo přibližně stejný shu, tak tu "žiletkovou" pálivost vepředu budu hodnotit jako dosti více pálivé. Moc hezky ten typ palu popsal o pár stránek zpět Kendy.

btw, až takový nesmysl to být nemusí, Aji lemon (limo/peru yellow/lemon drop) je tuším baccatum, nikoliv chineska:

Jalapeño
Scoville Scale
0-50,000
Heat Profile
development: Rapid
duration: Flat
location: Tip of tongue, front of mouth
feeling: Gradual loss of heat
Flavors
Herbaceous Note

Aji
Scoville Scale
30,000-50,000
Heat Profile
development: Rapid
duration: Sharp
location: Tip of Tongue
feeling: Dissipates Quickly
Flavors
Strong fruity overtones, most aromatic of all peppers

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Kendy » 13 črc 2017 10:09

Nelze se dívat na Jalapeno jako na jednu odrůdu. Odrůd Jalapenos existují desítky, ne-li stovky.

Na jedné straně je Jala Senorita, která je úplně sladká a na straně druhé NumexPinaty, kterí mají okolo těch 40K-50K SHU.

Většina má okolo 2K-5K SHU. Ale je to průměr z několika plodů na rostlině. U tak nízkého palu je pak běžné, že některé nepálí vůbec (i když "papírově" mají třeba 4K), jiný plod na stejné rostlině může pálit víc. Navíc taky záleží na počasí, na množství zálivky. Faktorů, které ovlivňují pálivost je víc.

Ono stejné je to i u jiných odrůd. ale u pálivosti 100K ten rozdíl nebude tak cítit. I když SHU jednotlivých plodů bude taky létat, tak pálit budou všechny. U nízkých SHU ten rozptyl znamená, že něco nepálí vůbec.

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1364
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 1311
Obrázky: 0
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod stankar » 13 črc 2017 16:34

Taky mam zkusenost, ze pouze z jedne rostliny mam nektere plody, ktere sotva simraji na jazyku a jine pali celkem dost (osobni odhad 10k+ shu).


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů