TerasovaSahara - 2020

Naše pěstitelské snažení v roce 2020
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 16 úno 2020 20:02

Kimchi: kvasný proces se parádně rozběhnul, takže dnes už mohlo jít z pokojové teploty do chladničky kde pobude minimálně týden než ho prohlásím za připravené ke konzumaci. Ono by to chtělo déle, ale znám se. :-)

Při té příležitosti proběhla první koštovačka:
- vůně už parádní
- chuťový profil už taky prima, byť zatím takový ten trošku "neučesaný", typický pro ranné fermentační fáze než se všechny složky chutě pořádně propojí.
-pal a spol: taky prima, baccatum té verzi kterou jsem dělal celkem dost sedly, ale chtělo by to do základu dát ještě o něco více paprikové/chilli složky. A na to už jsou baccatum trošku moc pálivé, vzhledem k tomu že se chilli drť odměřuje na počty hrníčku vůči počtu hlávek to chce něco s relativně malým palem.
Ono si to ještě sedne a zjemní, stejně jako když člověk fermentuje třeba srirachu, ale aktuálně je to luxusní jako příloha, jako samostatná svačinka je to maličko více pálivé než by mělo být když to do sebe chce člověk občas ládovat z vrchovaté misky po polévkových lžicích. :-)

V téhle první verzi tvořila drť ze sušených baccatum cca 45-50% podílu paprikové/chilli složky a myslím že optimum bude někde okolo 25-30%. Budu muset zapátrat v okolí po nějaké šikovné asia food prodejně a někdy příště prubnout originální korejské chilli vločky abych si nastavil laťku do správné výše. :-)

Btw: šlo tam taky jedno sušené Mulato Isleno a ty náznaky kouřových tónů které tomu dodalo nemají chybu, parádně to pasuje k té části chuti kterou dodává rybí omáčka plus zázvor. Množství zázvoru jsem naštěstí hned napoprvé trefil tak akorát, ono když se to s ním přežene tak speciálně u mladých kvašáků (chunanka atp.) umí docela dost "čouhat" a přebíjet ostatní složky chutě (než se to časem srovná a propojí).

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 16 úno 2020 20:48

Na rozběhnutí přísvitu dneska nakonec nevyšel čas, jsem byl rád že jsem stihnul pořídit alepoň ten nový substrát. Tak doufejme zítra večer.

Roosterspurka má už povícero úspěšných květů, je to radost koukat už v ůnoru na maličkaté zárodky plodů. :-)

Anumky jsem původně chtěl vysévat až příští víkend, ale o pár dní to posunu a půjdou o maličko dříve, když vyjde čas tak už zítra, pokud né tak pozítří.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 19 úno 2020 17:09

Anumky se jdou dnes večer koupat, zítra půjdou do tablet.

Přísvit: dnes podvečer konečně jakžtakž zprovozněn, ještě musím doladit přistínění z bytové strany.

Baccatum: narozdíl od sprintera El Oro si zbylé dávají trochu na čas, jako druhý v pořadí dnes vykouknul Jamaican Bell. 11 dní. Z pařníku půjde až zítra. Btw, obě semínka vylezla skoro naráz, rozdíl je maximálně několik hodin, zítra se mi bude dost těžko vybírat které dostane šanci a které ne.

Chinesky: jako první vytvořila (zatím maličké) pravé listky CGN21500. 9 dní po vyklíčení.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 23 úno 2020 15:25

Aji Guyana a Aji Chinchi Amarillo z první vlny ke dnešku (16. den) nevylezly, tak dávám druhou vlnu výsevu baccatum. Před chvilkou namočeno, večer půjdou do tablet.

Od Aji Guyana už nemám semínka a už to nebudu řešit, když nevylezla tak ji zřejmě letos nemám mít, nahrazuje jí neméně chutné, předloni a loni osvědčené Aji Mango (semínka jsou z mixu 2 plodů roku 2018, tím pádem minimálně 50% pravděpodobnost crossu s Aji Lemon, z loni vylosovaného semínka vylezl dosti životaschopný a plodný kříženec).
Od Aji Chinchi jsem preventivně namočil pro druhou vlnu raději 3 semínka místo 2, proti semínkům Aji Mango (z roku 2018) která šla při namočení skoro hned ke dnu jsou semínka Aji Chinchi vesměs dost plaváčci a zjevně jim bude trvat déle než si nasají vodu a klesnou ke dnu.

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2183
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4463
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod Pedro » 23 úno 2020 15:45

Nejspíš tady budu mít jednu volnou Guyanu :thumbup: ...takže jí mohu vzít při nějaké cestě do Prahy a Ty by jsi si jí někde převzal. Nebo až Dachova...no uvidíme. :tiphat:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 23 úno 2020 16:28

Díky předem.
Obvykle sice říkám že co si nevypěstuju od semínka není tak úplně ono, ale zrovna u Aji Guyana nabídku nějaké přebytečné sazeničky rozhodně neodmítnu, chtěl jsem tuhle odrůdu a i jí zkoušel vysadit už loni, a taky nevylezla.
Normálně bych si myslel že zdroj semínek stál za prd, ale kupoval jsem je před dvěma lety na náplavce (chillipikanterie) napůl s Petrem Poláškem, a afaik jemu vylézala zcela v pohodě, u mne nevylezlo jedinné semínko ani loni, ani letos. A uskladněna byla stejně jako mám semínka ostatních odrůd. Prostě je u mne nějaká prokletá.
Takže za nějakou životaschopnou genetiku budu velmi rád.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 23 úno 2020 20:28

Ta Guyana mi furt vrtala v hlavě, furt jsem si říkal kde jsem mohl udělat chybu při uskladnění či čem... tak jsem dal podvečer telefon s Petrem. A klasika, více hlav více ví.
Celou dobu jsem si myslel že jsme se tehdá podělili o obsah jednoho balení, ale není tomu tak, Petr měl semínka sice ze stejného zdroje=prodejce a kupována na stejné akci, ale měj jiné, samostatné balení.
Tím pádem není co řešit, s kým jsem se tam tehdá podělil o půlku semínek z jednoho balení netuším a není to důležité, ale to, že se mohla dostat do jednoho pytlíčku dávka semínek která měla jak na potvoru bídnou klíčivost si umím představit velice snadno, to se občas přihodí.
Takže moje chybka, a poučení do budoucna, měl jsem si na letošek raději rovnou obstarat jinou genetiku když se ta loňská neosvědčila a vykazovala už loni prachbídnou klíčivost.
Snad mne trochu omlouvá to, že když mám vždy jen jednu kytku od odrůdy tak toho dohromady moc nevysévám (jen 2 semínka na várku, maximálně 3 várky, spíše však jen 2), a tím pádem když se klíčení nedaří tak hledám chybu v mém procesu klíčení, nikoliv v genetice.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 24 úno 2020 17:31

Kimchi: dopadlo to jak jsem čekal, ani omylem jsem nevydržel průběžně neochutnávat, takže po pouhých 10 dnech je celá první pokusná várka zblajznuta. :-)
Od cca 3. dne v chladničce, tj. od 6. dne celkem, se počáteční mírně nesourodá chuť už parádně propojila a uhladila, Taky chladničková nesterilová sriracha zafungovala tak jak jsem doufal, jako optimální startér. Na to že to byl první pokus, tak naprostá spokojenost. Zítra se nejspíš pustím do výroby další várky a tuhle dobrotu si zařazuju nastálo.
Navíc mne na tom baví že pokaždé může člověk použít trošku jiné suroviny a jejich poměr dle aktuální dostupnosti, takže přestože v našich suchozemských podmínkách jen velmi málokdy použiju všemožné mořské potvory, tak rozhodně nehrozí že by to byla furt ta samá chuť co by se rychle přejedla.

Což mne vede k tomu že nejspíš neodolám a přidám do letošního playlistu (po loňské pauze) ještě i Mulato Isleno. Ta jeho mírně kouřová chuť mi do fermentovaného kimchi parádně pasuje a jestli budu kimchi dělat pravidelně, tak moje už nevelké zásoby sušeného Mulata z předloňska zmizí velice rychle.


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2020“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů