TerasovaSahara - 2020

Naše pěstitelské snažení v roce 2020
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 01 dub 2020 15:15

Předpěst u okna tak nějak nemám zařízen na to, že bude v noci na prvního dubna venku několik hodin víc než sedm stupňů pod nulou (minimum bylo -7,3°).
Pár listů u pár odrůd to odneslo chladovými spáleninami jak se posledních 7-10 dní už tlačily na vnitřní sklo okna. Sice nic co by sazenice nerozchodily, ale nepotěší to. Největší "omrzlinu" má asi Peperoncino.

64220
Pohled na spodní stranu listu v oblasti dotyku licové strany listu se sklem.

edit: počasí je vskutku aprílové, jen 12 hodin po tom co mi některé kytky skoro přimrzly ke sklům oken se člověk rozvaluje na balkóně jen v kraťasech a spolu s kytkami si dává odpolední opalovačku. :-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 04 dub 2020 18:24

Ráno moudřejší večera... ale co se podvečera týče, tak to zatím vypadá dost nadějně...

64288

Večer to půjde do sušky a ráno se uvidí jestli si budu rvát vlasy (je toho 1,3 kg) nebo si pomlaskávat a olizovat se od ucha až k uchu. :-)

Uživatelský avatar
Quentin_Bull_89
Stálý člen
Příspěvky: 1465
Registrován: 09 kvě 2018 17:58
Reputace: 1963
Obrázky: 0
Bydliště: Kypr, Oroklini

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod Quentin_Bull_89 » 04 dub 2020 18:32

No to je žrádlo. 👌 Ty už máš kytky venku?
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ :chilli11:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 04 dub 2020 20:24

ad kytky venku: Zrovna dneska odpoledne jsem vyndaval na balkón zbylé truhlíky, zítra mne asi čeká oživení další části substrátu, a když vše půjde podle plánu tak chci večer sednout nad dlouhodobé předpovědi a rozmyslet jestli už nevyhnat, stejně jako v předchozích dvou letech, nějaké dva sebevražedné předskokany ven. Případně alespoň jednoho, nejlepší pěstebním pozici v tuhle chvíli zabírá žížalí Kolyma, na místě kde bude na vrcholu léta (kout kam se nedostane slunce) by při těch kosách co teď byly zatím ještě být nemohl.

Což mi připomíná že musím zítra prohrábnout a kouknou jak dopadly, ale moc nadějí tomu nedávám, čekám že ten ledový týden nepřežily a že dojde na druhy transport do žížalího gulagu.
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 5x.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 04 dub 2020 22:41

Tak tohle jsem fakt podcenil. A to tak že hodně.
Totiž: všechny moje předchozí pokusy se sušeným masem byli pomalé sušení přirozenou cirkulací vzduchu. Tj. v řádu dní.
Zatímco tohle je první várka s nuceným oběhem vzduchu sušičkou.
A kurnik práce, celý byt je už teď, po dvou hodinách, neskutečně provoněn tou sušící se dobrotou. Slintám kudy chodím a velmi vážně uvažuju o tom že dnes budu asi muset přespat na balkóně, protože jinak si v noci s předstihem vyzkouším co je to stařecká nespavost, myslím že tak od 02:00 budu co hodina vzhůru, probudím se jako slintající bernardýn, a půjdu ochut...eh, chci říct kontrolovat jak probíhá proces sušení. :D :D

Uživatelský avatar
Quentin_Bull_89
Stálý člen
Příspěvky: 1465
Registrován: 09 kvě 2018 17:58
Reputace: 1963
Obrázky: 0
Bydliště: Kypr, Oroklini

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod Quentin_Bull_89 » 05 dub 2020 10:59

Tak jak to dopadlo? Já se na sušenku chystám příští týden a na druhou Hyňovu variantu , tj. oběšenec mezi futrama, až se trochu oteplí. Co si dával za koření?
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ :chilli11:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod chris » 05 dub 2020 13:26

Dělal jsem takového kočkopsa, :-) variantu někde mezi jerky a biltongem.
On to byl taky test jak rovnoměrně suška suší, takže jsem cíleně flákat tloušťku řezů, dělal podélné i příčné, atp. Tuhle verzi jsem dělal se slabším palem a více vysušenou, cílem je celodenní uzobávání při toulkách přírodou a poživatelnost i pro většinu rodiny.
Druhá základní verze co chci pravidelně dělat bude trošku přiostřená a trošku méně vysušená, cílem jsou snacky na stůl při podvečerním pokecu u pivka atp.

Mno a jak to dopadlo...
Spoiler!
64292
:-) :-D :jalapeno:
... asi jedinné na co bych si mohl stěžovat je to, že se mi celá várka nevešla naráz. Tím jak bylo maso koupené už v kuchyňské úpravě tak nebylo potřeba vůbec nic ořezat, a těch 1,3 kg už se naráz nevešlo. Zbytek se zrovna teď dosušuje.
Ono bych to tam možná i nějak naskládal, ale na první test jsem to nechtěl narvat až tak, že by se všechny kousky dotýkali všech svých sousedů, to pro sušení masa není moc dobrý nápad pokud chce člověk dlouhou skladovatelnost při pokojové teplotě. Mno alepoň si vyzkouším případný rozdíl v marinování 4 hodiny a cca 18 hodin.

Uživatelský avatar
Quentin_Bull_89
Stálý člen
Příspěvky: 1465
Registrován: 09 kvě 2018 17:58
Reputace: 1963
Obrázky: 0
Bydliště: Kypr, Oroklini

Re: TerasovaSahara - 2020

Příspěvekod Quentin_Bull_89 » 05 dub 2020 14:47

Vypadá to luxusně 👌
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ :chilli11:


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2020“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti