TerasovaSahara - 2018

Naše chilli papričky v roce 2018
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Bacula » 15 srp 2018 15:00

Dělala jsem z něj (z jednoho plodu) salát pro dva, bylo super vyzrálé, lahůdka. O víkendu budou další. Chuťově je pro mě mimořádné.
Bacula

Uživatelský avatar
padr
Stálý člen
Příspěvky: 359
Registrován: 29 črc 2015 10:13
Reputace: 653
Obrázky: 0
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod padr » 15 srp 2018 15:02

Ty velký stejkový rajčata sklízím dřív a nechávám doma pár dnů dojít, aby dostoupily chuťového vrcholu.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 16 srp 2018 23:44

Dnešní transmutace:
Cca polovina tohoto (víc ani velký pekáč nedovolí)
51889

patláma patláma...

51896

Hle, kečup pečenáč
(místo sladkých paprik použity ajiny, padronky, mulata,...)

Musím někam schovat alespoň jednu sklenici a zkusit na ní zapomenout, je mi jasné že stejně jako loni tahle dobrota u mne nemá šanci vydržet ani do vánoc pokud to budu mít na očich, ani kdybych vyrobil třeba trojnásobek :-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 18 srp 2018 23:27

Dnešní transmutace:
Vrchovatý tallíř Aji Mango + Aji Strawberry + celodenní slunce + černý plech na pečení = plný talíř Ají Křížaly :-)
Škoda že to v téhlé gumové polosušené podobě nejde dlouhodobě skladovat mimo chladničku (leda s použitím nějakého konzervantu) protože koncentrovaná chuť těchto chilli hrozinek je fakt zážitek.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5407
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9067
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Tea Racer » 19 srp 2018 10:16

chris píše:
16 srp 2018 23:44
Dnešní transmutace:

Hle, kečup pečenáč
(místo sladkých paprik použity ajiny, padronky, mulata,...)

....................
Mínusové body že tu není presny recept. :-))) :angry1:

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2224
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3634
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod Bacula » 19 srp 2018 11:15

Také by mne zajímal :-D
Bacula

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 19 srp 2018 19:46

Je tu tolikrát že nemá smysl ho znovu psát, klasický pečenáč dle nuselské kuchty...btw, vaříte ho oba taky, viz vlákno o rajčatech :-)
...ale když jinak nedáte, tak se rozkecám detailně :D
na 2,3 kg dávku rajčat jde:
2-3 Mulato Isleno aby dodali kouřovou chut aniž by se člověk musel s paprikami bokem předem opékat. Mám je letos právě kvuli tomu, že jsem po loňsku doufal že by mohli v pečenáči takto zafungovat a naděje se potvrdila :-)
4-6 plně dozrálé padronky aby dodali chuť a pal klasické červené pálivé papriky
4 Lemon Drop aby dodali nesladký pal a svoji chuť
6-8 Aji Mango aby dodali ovocné tony a pal
1 dlouhá sladká červená kapie aby byl sladký paprikový základ

zbytek je klasika z receptu, jen snad poznamenám že dle mého skutečně stojí zato dát část cukru tmavého třtinového a část octa červeného vinného, ale to jsem tuším tady někam psal už loni.

btw, před plněním do sklenic nepasíruju, mám rád když zůstanou semtam nepatrné kousky. A cíleně nechávám nepatrně řidší konzistencí proti typickému kečupu, takže peču s poklicí.
Kdybych ho někdy náhodou chtěl plnit i do klasické plast lahve na kečup s tenounkou tryskou ve vičku, sundal bych na koncovou část doby pečení poklici a počochnil ho tyčákem o minutku až dvě déle abych vytvořil zcela hladké pyré.
Naposledy upravil 2 dne chris; celkem upraveno 19x.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 19 srp 2018 20:17

Všechno dozrává. Nestíhám sklízet :-)

Malawi Piquante
51963

Jamaican Bell
51962

Aji Strawberry
51965

NuMex Suave Orange - nenechala se zdolat jarním atakem mšic, vytvořila sice pozdní ale bohatou násadu a první plody právě dozrávají.
51964

Resp. sklízet by nebyl takový problém, ale zpracování nestíhám. Sušení půjde zvádnout, zítřkem počínaje už půjde spousta úrody na nitě protože jiné místo na sušení už není.
Ale zavařování vázne, na následující 2-3 týdny by to chtělo klasický velký zavařovací hrnec přes celý sporák, do špageťáku se vejdou jen malé dávky sklenic, docela to zdržuje.


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů