Stankar season 8

Předpěstování, vnitřní pěstování chilli papriček
Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 19 dub 2019 13:12

Tak sazenicky se budou pekne slunit na balkone a za oknama, a ja uz dnes nadelavam dalsi chilli omacky :cooking: , protoze uz dochazi, nastesti jsem mel zamrazene prebytky z lonska :thumbup:
ObrázekObrázek

chris
Stálý člen
Příspěvky: 1627
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 1986
Obrázky: 676
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Stankar season 8

Příspěvekod chris » 19 dub 2019 14:40

Tohle je sympatická myšlenka, sice omajdy nebudou tak dlouho zrát, ale některé typy to ani nepotřebují...a navíc má člověk po ruce v mrazáku instatně připravené kousky na nějaké to vaření. Zatím jsem dával zamrazit jen jalapena a to jako celé plody, dobře se pak ve zmrzlém stavu krájí na tenoulinké kroužky do guláše atp., ale odsemínkové půlky/čtvrtinky jsou daleko univerzálnější surovina. Dík za inspiraci pro letošek, z většiny budou rovnou omajdy nebo sušené, ale narozdíl od loňska dám i něco zamrazit :-)
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 19 dub 2019 15:15

Ja se pokusim moc letos nezamrazovat, ale naopak nasusit, protoze loni jsem nesusil vubec nic. Vsechno slo do omacek a na syrove pojidani, a jelikoz se loni moc nedarilo, tak nebylo co susit.
Kazdopadne na omacky pripravuju papricky bez seminek, coz mi ulehci praci pri samotnem vareni a o to lepe se omacka konzumuje, rekl bych, ze tim setrim i misto ve skelnickach :D

chris
Stálý člen
Příspěvky: 1627
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 1986
Obrázky: 676
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Stankar season 8

Příspěvekod chris » 19 dub 2019 16:13

Ono záleží co a kdy člověk dělá a na odrůdě, loni jsem zkoušel obě metody, jak semínka pryč hned na začátku, tak i až před finálním skleničkováním. Jsou tam i nějaké vlivy na chuť a intenzitu palu, ale to hlavní je odrůda plus fáze sklizně a pracnost s tím spojená.
Když jsem loni na vrcholu sklizně odsemínkovávál někdy po půlnoci asi tak dvěstěosmdesáty nevelký plod ajin před fermentací jediné dávky (celkem jsem dělal za sezónu tuším 6 či 7 dávek), tak jsem normálně rezignoval a od té chvíle šlo opět všechno se semínky, i za cenu výrazně větší ztráty pevné složky a větší pracnosti při pasírování po fermentaci před finálním plněním (tohle ještě musím letos dořešit - šnekový pasírovač na kliku to jistí :-)
Pro nefermentované rovnou do hladka mixované typy je to jasné, tam by byli semínka jen ztráta místa ve skleničce :-)
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 21 dub 2019 13:31

Update: Pred par dny probehlo dalsi presazovani, mensi kousky sly do vetsiho, vetsi do jeste vetsiho, atp. V podstate mam polovinu rostlin uz ve finalnim.
Vsechno krasne roste, tak to nechavam rust :dance2:
Substrat na dalsi presazovani zatim nemam, ale asi budu muset brzo koupit, protoze asi dalsich 7-8 kousku bych mohl presadit taky do finalniho... snad pristi tyden nekdy.
Brazilian Starfish v Hydru taky porad zije, ikdyz dostavala bidu od slunka, tak si pekne zvyka na mokre nozky :thumbup:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

PS: Tech zabran proti slunku ve forme kartonu a termoizolacni folie si nevsimejte, jen docasne reseni, nez budou vsechny ve finalnim, pak to poresim individualne.

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 27 dub 2019 18:40

Update: Diky idealnimu pocasi tento vikend jsem tedy dneska cely den venoval rostlinam, pripravil si vse potrebne na velke presazovani do finalniho, no a trosku se snazil pouklizet, kde to slo.
Vsechny rostliny jsou teda uz presazene ve finalnim kvetinaci, ale trosku jsem se motal kolem toho jaka odruda do ceho, ikdyz jsem mel pripraveny list. Radeji to ale zitra jeste prekontroluju, verim ale, ze je to tak, jak jsem to planoval :)
Z rajcat jsem vybral 4 pekne sazenicky a soupl je taky rovnou do finale. Pestuju je poprve od seminka, ale myslim, ze uz by mohly prezit ve vetsim.
Lonsky substrat, ktery jsem uz vsechen pouzil vypada, ze s sebou nesl nejake choroby nebo mozna spise nedostatky nejakych prvku, jelikoz Haba Yellow a Fatalii Gourmet Jigsaw v nem zacaly projevovat stejne problemy s listy, ale pouze ze zvedavosti jsem listy oskubal a nechal je porad v tom samem. Urcite budu muset davat pozor, jaky substrat budu zimovat a jestli to ma vubec cenu.
Pri presazovani jsem pouzil Agro zahradnicky substrat, perlit, kokos, vermikompost, azomite.

Zitra budu pracovat na obalovani cernych kvetinacu, aby nedostavali takovou bidu od slunka.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Nejake to rajske, snad z toho neco bude, jinak na rajcata opravdu kaslu
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 11 kvě 2019 17:28

Tak jsem dnes podruhe pridal do zalivky FishMix od Biobizzu namisto Hostic, budu to davat na stridacku, tak jsem zvedavy jak se osvedci. Vzal jsem jen male 250ml baleni, protoze predpokladam, ze se to neda dlouho skladovat. Z prozatimniho pozorovani a ocuchavani mi to prijde podobne, jak konzistenci, tak vuni, jako Plagron Alga Bloom, ktery jsou dlouho pouzival. Pri zalivce jsem nic necitil, jelikoz micham cerstvou zalivku tesne pred zalevanim. V takovem pripade asi nebude zadny problem u indooru se zapachem.

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1153
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 824
Obrázky: 2
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: Stankar season 8

Příspěvekod stankar » 26 kvě 2019 16:19

Update: Dnes jsem radeji presadil obe Jigsaw do noveho mixu, protoze byly v lonskem, a ten s sebou nesl nejakou virozu, protoze to zasahlo vsechny rostliny (cerne fleky na listech, postupne opadavani listu, zakrneny rust). Maji jeste dost casu se zotavit, takze snad se z toho nejhorsiho dostanou.
Ostatnim se dobre dari, hlavne, kdyz vysvitne slunicko a otepli se :)
Moje kratky hydro pokusy se zatim drzi, vsechny pomalu rostou, ale nekterym uz doslo misto na koreny, rekl bych. Necham je tak, a treba to stacim uzivit porad v tech malych sklenicich.
Ta nejdulezitejsi zprava ale je, ze uz mam prvni letosni papricku na prezimovane rostline Big Black Mama :jalapeno:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek


Zpět na „Vnitřní galerie pěstování chilli“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů