Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Naše pěstitelské snažení v roce 2021
Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod radkiii » 27 čer 2021 12:17

Plán na tento rok, čo sa týka druhov chilli bol celkom rozsiahli, každopádne so starých asi 3 ročných semien mi nevyšlo nič. Len to, čo som kupoval tento rok. Takže okrem okrasok, ktoré som aj tak povyhadzoval, lebo z nich nie je úžitok mám už len:

Squash Jamaican Yellow (2x 6l, 2x 12l)
Scotch Brains Yellow (2x 6l, 2x 12l)
Yamaican Rosso (1x 12l, 1x 20l)

Tento rok som prvý krát použil výhrevnú podložku. Trochu som ešte bojoval s nastavením teploty a uložením jiffov, aby sa nevysúšali, ale nakoniec som našiel ten správny recept, ktorý som si overil neskor pri klíčení rajčat. 100% úspešnosť a takmer hneď. Ja fakt výhrevnú podložku potrebujem, hlavne na to januárové klíčenie. Nemám doma žiadny zdroj tepla, len stropný infrapanel a klíčenie pri 22 stupňoch bolo vždy o ničom.

74357

Na klíčenie som použil rašelinové jiffy. Asi to bolo koronou, ale nikde som nezohnal kokosáky a nechcel som zbytočne míňať za poštovné. Ešte ma tento rok čakali iné veľké investície, ale o tom neskoršie. Takže som kúpil rašelinové a už ich viac nechcem.

Ešte minulý rok tu bola téma lacných led svetiel z Číny. Tak ja som si ich objednal a teraz prišiel čas na test, o výsledkoch si povieme v ďalšom príspevku.

Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod radkiii » 27 čer 2021 12:41

Po vyklíčení išli všetky sadeničky do 0.7l kvetináčov. Mal som z minulého roka 4ks fialových led svetiel z Číny, tak som si ich zapojil do provizórneho testovacieho držiaka a išlo sa svietiť. Sadeničky boli pod svetlami každý deň cca 16 - 18 hodín. Podotýkam, že boli umiestnené pri južnom okne, takže svetlá boli len doplnok prirodzenému svetlu.
A aby to bol skutočný test, jednu sadeničku od Squash Jamaican Yellow a jednu od Scotch Brains Yellow som oddelil a boli len na prirodzenom svetle. Výsledky ma prekvapili.

Provizórny držiak na 4 led pásky

74358

Squash Jamaican Yellow - vpravo je tá, ktorá nebola pod svetlami

74359

74360

a teraz je tá, ktorá nebola pod svetlami vľavo

74364

74365

Záver: Sadenička, ktorá nebola pod svetlami je krajšia, rozvetvenejšia, vačšie listy a celkový stav bol lepší.

Scotch Brains Yellow - vpravo je tá, ktorá nebola pod svetlami

74361

a teraz je tá, ktorá nebola pod svetlami vľavo

74363

Záver: Sadenička, ktorá nebola pod svetlami je výrazne menšia, s menšími listami. Stav bol dobrý, ale tie pod svetlami vyzerali trochu zdravšie

Takže výsledok testu? Jednej odrode toto svetlo jednoznačne pomohlo a druhej jednoznačne ublížilo. Každopádne, svetlá som už vyššie nedával, preto neskor dostávali všetci už len slnko a výsledok bol taký, že po pár týžďňoch sa všetky sadeničky totálne zrovnali a keby som ich nemal poznačené, vobec neviem, na ktoré sa svietilo a na ktoré nie. Moj osobný záver je, že to sú vyhodené peniaze a preto kúpu nedoporučujem. Ja už ich používať určite nebudem.

74366

Sadeničky neskor išli do finálnych nádob. 6l a 12l. Mala veľkosť finálnej nádoby nejaký vplyv na rast? To si napíšeme v ďalšom príspevku.

Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod radkiii » 27 čer 2021 13:04

Na budúci rok si chcem kúpiť textilné kvetináče, tak som si spravil menší test, aby som vybral tú správnu veľkosť. Zatiaľ sú rozdiely vo veľkosti skutočne významné, plody v tých menších sú výrazne menšie. Ešte je na konečný záver príliš skoro, konečné rozhodnutie bude na konci tejto sezóny a to na základe - počtu a celkovej hmotnosti plodov z jednotlivých kvetináčov, celkovej veľkosti rastliny a to s prihliadnutím na jednotlivé pozície vo fóliovníku. Je dosť možné, že príde otázka, radšej 2 vačšie nádoby alebo 3 menšie?

Squash Jamaican Yellow 12l vs 6l

74367

Scotch Brains Yellow 12l vs 6l

74368

Yamaican Rosso 20l vs 12l

74369
Naposledy upravil 1 dne radkiii; celkem upraveno 27x.

Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod radkiii » 27 čer 2021 14:31

Ad foliovník na terase.

Už som to písal v inom vlákne, ale bude dobré mať všetko na jednom mieste. Prečo som sa rozhodol pre toto nie na 100% logické rozhodnutie?

1. Skorší začiatok sezóny a neskorší koniec sezóny
2. Omnoho stabilnejšie prostredie s kontrolovanou zálivkou
3. Ochranu pred silným vetrom, búrkami, krúpami
4. (Jedno z najpodstatnejších) Projekt, na ktorom bude pracovať moj 6 ročný syn.

Aké nevýhody to má?

1. Cena, jednoznačne. Není to úplne nutné, takže 2000 Kč sú pre niekoho len vyhodené peniaze.
2. Pri slnečných dňoch okolo 30 stupňov veľká akumulácia tepla, až do 45 stupňov.

Takže aký bol plán?

Za finálne rozhodnutie ďakujem aj Vám, za nasmerovanie a inšpiráciu.
Takže základ je, že chcem mať autonómny systém, ktorý zvládne aj moju neprítomnosť na niekoľko dní. Takže obnáša to automatickú závlahu, predsalen ten odpar vody je vetší než inde, automatický odvod horkého vzduchu a dobíjanie cez solárny panel.
Ešte predtým malý upgrade fóliovníka, pridal som jedno okienko navyše a čo najviac zvetšil vnútorný objem napnutím fólie von.

Takže kúpil som nakoniec 100W solárny panel (a možno bude nutný ešte jeden), ktorý som umiestnil na strechu fóliovníka.

74385

Solárny panel cez solárny kontrolér dobíja akumulátor 7Ah. Ďalej ide z kontroléru 12V vývod, na ktorý som napojil 3 vetráky. Vetrákom som vyrezal okienka len z troch strán, aby pri vypnutom stave bol ventilátor krytý plachtou. Ventilátory som mal najskor napojené na jeden hlavný vypínač, potom som tam zapojil termostat. Vypínač som nakoniec nechal ešte pred termostatom, prečo nie. Ventilátory mi odvodom horkého vzduchu dokážu znížiť teplotu o cca 4 - 6 stupňov. Vo finále, keď bolo vonku 30 - 32, vo fóliovníku som mal okolo 40 - 42, ventilátory mi to vedeli zraziť na celkom stabilných 34 stupňov. Pridal som ešte takú tú termofóliu na kúsok jednej steny, kde boli kvetináče najviac vyschnuté vždy. Takže termostat mám nastavený momentálne, že sa ventilátory zapínají pri 34 a vypínajú pri 32. Treba dodať, že toto riešenie je trochu hlučné, ako menší dron a preto cez víkend budem pravdepodobne tento interval korigovať a nechávať radšej vyššiu teplotu, pretože nechcem prudiť susedov. Není to nič hrozné, ale bzučí to.

74381

74383

74384

Automatická závlaha. Už dopredu som mal plán spraviť mix medzi gravitačnou a čerpadlovou závlahou. Kúpil som si z Číny to najlacnejšie malé čerpadlíčko na 12V, ktoré mali. Stálo asi 120 korún. Nádobu na vodu - plastová krabica 25l som umiestnil na policu. Z troch strán som ju obalil termofóliou, nech sa voda neprehrieva, z prednej strany a zospodu není nič. Není to nič moc, ale počítame každú desatinku stupňa a toto riešenie je inšpirované od Chrisa s jeho nápadom pasívneho chladenia. Ráno bol box zospodu fakt studený, takže možno to bude mať nejaký malý efekt. Čerpadlo je teda napojené na závlahový systém, najskor všetky pozície na policiach, potom gravitačne na spodné pozície. Musím povedať, že to čerpadlo úplne v pohode zvláda. Testoval som aj umiestnenie vody dole, fungovalo to, ale kvetiny hore dostávali menej vody, takto majú všetci rovnako.
Čerpadlo je napojené na automatický časovač. To ešte budem musieť doladiť. Aktuálne to mám zapnuté na minutu každé 4 hodiny. Za minutu do jednej pozície ide cca 70 ml vody. Plán je, aby vody išlo o niečo menej, ako je za týždeň potreba, pretože raz týždenne robím hnojenie zálivkou a nechcem si kontaminovať hnojivom box na vodu. Ďalšia podmienka je, radšej častejšie a kratšie závlahy ako opačne. To preto, lebo mám obmedzené množstvo dažďovky a kohútková voda je dosť tvrdá, tak aby sa mi tam neusádzal vodný kameň, alebo aspoň menej.

74382

74386

Vyhrievanie. Tu na fóru som to ešte nevidel, našiel som to na youtube, vytvoril som si z 3 keramických kvetináčov sviečkový ohrievač. Myšlienka je taká, že sa kvetináče nad sviečkami nahrejú cca na 90 stupňov a potom sálajú teplo aj po tom, ako sviečky dohoria. Funguje to dokonale a jeden takýto ohrievač mi vedel dvihnúť teplotu v noci o cca 4-5 stupňov.

74387

74388

Záverom. Nikomu toto riešenie nedoporúčam. Hlavne pre veľký nepomer ceny/výkon. Cena presiahla 5000 Kč, no na druhej strane mnoho komponentov sa bude dať keď tak použiť na iné projekty. Ale cenu som ja neriešil. Išlo mi o výhody, ktoré som písal a hlavne mi išlo o synka. Má extrémny talent a po tomto projekte začíname s arduinom.

Keby som to mal ale za seba zhodnotiť. Jednoznačný prínos. Všetci viete aká bola jar, studená a daždivá. Ja som to neriešil, rástly ako o život. Keď som videl tie vaše..bez urážky.. chcípáky, tak som mal tak 3x vačšie rastliny. Ale aj ja som vždy mával takých chcípákov. Teraz mohutne nasadzujú všetky rastliny kvety. Ďalšia výhoda, prvý krát nemám žiadnych škodcov. Mšice vždy prileteli nejako, nemám, ani jednu ani nič iné.
Vo štvrtok bolo 50 km od nás tornádo. A moja terasa je orientovaná presne na túto oblosť, odkiaľ aj išla asi najhoršia búrka odkedy tu bývame. ľuďom odlietavali trampolíny zo zahrad, v lepšom prípade ostali na plotoch, v horšom zdemolované autá. Kopa bordelu na zahrade. Krúpy ako pingpongové loptičky. Rajčata polámané, ale u chilli nič. Fóliovník ich totálne ochránil, sám to s mojím upevnením v pohode vydržal. Myslím si, že keby som ho nemal, tak by moja sezóna už skončila.

Projekt zaujal aj mladšieho synka

74374

Výroba velínu aj so schémou

74373

Finále - aj s upratanou terasou po búrke

74375

74376

74377

74378

74379

74380

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod chris » 27 čer 2021 16:40

Moc pěkná práce. :) :thumbup:

Přesně o takovém řešení uvažuju každé jaro. A speciálně letos během jara by to opravdu hodně dávalo smysl, viz to co píšeš.
Takže jsem moc rád že to u někoho vidím realizované, a budu sledovat jak ti to bude dlouhodobě fungovat. A je mi jasný že už letos na podzim ti budu těžce závidět prodloužení délky sezóny. :)
Protože u mne to asi nikdy nevznikne, na léto potřebuju/chci mít balkón bez foliovníku, kvůli všemu ostatnímu co není pěstování kytek. Jó mít u bytu balkóny dva místo jediného, to by byla jiná, jeden na pěst, druhý na "family affairs". :)

Taky to "...Plán je, aby vody išlo o niečo menej, ako je za týždeň potreba, pretože raz týždenne robím hnojenie zálivkou a nechcem si kontaminovať hnojivom box na vodu..." mám úplně stejně pojaté. Lenost mne sice každou chvíli ponouká lupnout vodorozpustné hnojivo do vodního zásobníku, ale ono by to významně zkracovalo životnost (minimálně membrány) vibračního čerpadýlka, takže už pár let lenost překonávám. :)

A taky dík za info o tom jak ti během jara zafungovalo květináčové vyhřívání, tohle řešení znám ale nemám vyzkoušeno, je super vědět jak zafungovalo na balkónoterase+foliovém balkónovníku. To se mi ještě může časem hodit, příští rok nás čeká rekonstrukce střechy na domě... :wink: ...takže nějaké to částečné zastřešení/zasklení balkónové terásky úplně natvrdo a navždy u mne vyloučeno vlastně není. :D

Napadají mne dvě drobnosti:
- zvážil bych zaslepení té průhledné nádoby na vodu. Folií/nátěrem/něčím. Kvůli růstu řas. Uvidíš sám jak málo či hodně to bude potřeba, ale ony tam v nějaké míře vždy porostou jakmile tam může světlo. Případně nechat nezaslepený uzounký sloupec coby vizuální vodočet.
- plná automatika je skvělá věc, ale když už si to člověk sestavuje, tak bych asi řešil i nějaký minimalistický reporting závad. I kdyby to měla být třeba jen blikající červená ledka na dvoudrátu někdy na nepřehlédnutelném místě. Při počítačovém řízení asi nejspíš nějaké emailovadlo aby se o tom člověk dozvěděl i na mobilu. On si totiž člověk hodně rychle zvykne na automatiku spoléhat.
I jen u té pomocné závlahy jsem za ty necelé tři roky byl už dvakrát hodně rád že jsem pořídil verzi vodního pšoukadla která má i detekci výšky hladiny (mají to řešeno triviálně, dva dráty přivázané u vstupního sítka sání a detekce změny odporu když se ocitnou na suchu) která mi pípáním připomněla že v soudečku je málo vody. Býval bych odjel na prodloužený víkend bez doplnění (v obou případech mi nějak nedocvaklo že tam může být za těch pár dní vedra a jasna už skoro prázdno) a po návratu bych býval byl hodně smutný.

Uživatelský avatar
radkiii
Stálý člen
Příspěvky: 225
Registrován: 30 led 2019 23:04
Reputace: 363
Obrázky: 0
Bydliště: Uherský Brod, 251 m n.m.

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod radkiii » 27 čer 2021 17:35

Ano, presne na riasy som pri dávaní boxu do nákupného košíka myslel :D Takže počítam s tým, že to asi bude treba zafarbiť. Zatiaľ som to nechal takto čiste z tej vizuálnej a pocitovej stránky. Každé 4 hodiny sa teraz chodím pozerať ako pekne to čerpadlo pracuje a robí mi to radosť.

Ja mám našťastie priamo z terasy schody a na záhradu, ktorá je len pre náš byt. Síce tie schody boli drahé jak čert, ale rodina je spokojná a ja som si mohol terasu zabrať ako som chcel :thumbup:

74391

K tomu reportingu závad.. Zatiaľ mám pocit, že to nepotrebujem, lebo mám celkom vo zvyknu chodiť na kontrolu aspoň 2x denne. Ale je určite fakt, že toto riešenie mi može a asi aj zmení myslenie. Každopádne aj keby nie, ako vravím, ja vyhľadávam technické projekty pre synka, pretože má nejakého robota na programovanie, má elektrotechnické stavebnice, ale prax je prax a dáva mu to určite omnoho viac.

Takže zatiaľ mi napadli dva poplachy aj s realizáciami ako na to. Nedostatok vody v zásobníku a rozpojenie hadičiek na všetkých spojoch. Ešte vymyslím, aký to bude poplach, asi svetelný, možno pojdu použiť tie čínské fialové zbytočné svetlá. Ale rozhodne obidva poplachy musím zapojiť do "vodného obvodu", pretože nechcem ani čerpadlo spúšťať na prázdno a ani aby mi tam striekala voda z rozpojenej hadičky, to može skončiť úplne fatálne (čo sa mimochodom počas prvých testov niekoľkokrát stalo, síce ani tak nie z rozpojenej, ale zabudnutej nezapojenej :D)

Určite budem informovať o postupe ďalej.

Uživatelský avatar
lazar
Stálý člen
Příspěvky: 926
Registrován: 11 srp 2020 12:38
Reputace: 3000
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Radkiii 2021 - projekt fóliovník

Příspěvekod lazar » 28 čer 2021 10:37

Tak jako :respect: , hezky provedeno :thumbup: . Doporučil bych online teploměr jak jsem psal >>> ZDE
Navíc tím teploměrem jde vyřešit, hlídání případného výpadku elektřiny, systém kam se teploměr registruje ho čekuje a když se nějakou dobu nepřihlásí tak pošle report emailem..
Každé sousto je lepší než to poslední.. :angry1:
> foto 2021 < - > foto 2022 <
> foto 2023 < - > foto 2024 <



Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2021“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti