Stránka 1 z 5

Uskladnění chilli papriček

Napsal: 01 dub 2014 19:29
od snowNN
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký je váš nejlepší způsob uskladnění chilli papriček, ať již habanera, jalapena, fatalli yellow atp.. Chtěl bych spíše bez usušení a tak aby zůstala tvrdost těch papriček a hlavně pálivost. Myslíte si, že je lepší chilli zavařit, jak je popsáno ZDE, zamrazit nebo nějaké jiné uskladnění? Usušením se velmi rychle ztrácí již zmíněná pálivost :/ Předem díky moc za odpověď! :chilli11:

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 02 dub 2014 09:52
od gandalf
Nevšiml jsem si, že by se mi usušením chilli ztratila pálivost. Kdybys bydlel v okolí, tak bych ti dal ochutnat a zažil bys peklo :-) Lusky ztratí konzistenci ať je zmrazíš, nebo zavaříš. Zavařené navíc mají jinou chuť /podle nálevu/, sušené si zachovají i své charakteristické aroma a chuť.
Já jich část také zavařuji, ale pro jiné účely.

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 02 dub 2014 12:36
od snowNN
U mě teda ty habanera po usušení a namletí ztratily za pár měsíců docela dost. Neříkám že nepálí, ale už to není ten brutus, jako zpočátku. Jde mi spíše o to jak uchovat hodně pálivé chilli tak aby ztratilo co nejmíň. V případě usušení, jak je dále skladovat. Říkal sem si, že udělám pár malých lahviček v oleji, něco zkusím zavařit a zbytek usušit, ale rád dám na něčí rady :)

-- 02 dub 2014 12:38 --

by the way : ODKAZ

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 02 dub 2014 18:26
od gandalf
To se divím. Já Habanera mám a stále pálí jako čert. Já je skladuji v uzavřených skleněných obalech, v temnu. Mám to roztříděné podle druhů. Ale melu to až když potřebuji - v tom asi taky bude. Pochopitelně když to hned semeleš, tak ta zrnka chilli se více okysličují/zvětrají. To máš jako se sladkou mletou paprikou - tu taky nemůžeš dlouho skladovat - zvětrá, ztratí barvu i chuť a nejlepší je jí vyhodit a pořídit si čerstvou /proto je lepší si jí kupovat menší množství/.

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 02 dub 2014 19:22
od snowNN
Takže radíš, že je nejlepší je vysušit, hodit do skleněných nádob, zavřít a nechat je v temnu, jo? :) Nevím, nezkoušel sem to nikdy, buď už nezbylo chilli, nebo sem to strachy radši pomlel :D

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 03 dub 2014 04:56
od bremic
Já suším, zamražuji i zavařuji. Nejčastěji ale dělám různé omáčky :tiphat:

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 06 črc 2014 12:45
od vavy.p
loni jsem par paricek ususil a ztratily, i jsem cetl tady na foru, ze kdyz to doma susi v susicce pali to po celem baraku coz je dukaz toho ze pri suseni dochazi k uniku capsaicinu....

Re: Uskladnění chilli papriček

Napsal: 06 črc 2014 14:06
od bremic
Pokud máš nějakou supr místnost k sušení asi by to šlo sušit i provlečené na niti. Pokud použiješ sušičku tak aroma TSM je po baráku cítit převelice :tiphat: