Stránka 1 z 5

Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 27 úno 2010 23:32
od Seminka-chilli.cz
Zdravím, přátelé všeho pálivého

Přidávám zde thread, jakým způsobem usušit silnostěnné chillies a ještě z nich udělat mleté koření.

V mém případě jsem použil Habanero Orange a Habanero Red. Papričky rozřízneme napůl a vydlabeme semena, která ponecháme na příští rok. Poté pokrájíme na menší kousky. Přendáme do sušky a sušíme. Nic na tom není.

Usušené chilli by nemělo měnit svůj tvar, být křehké a lámat se. Pak už jen stačí použít vhodný mixér. V mém případě to byl hyper super ETA robot s nástavcem na sekání koření, jehož stáří se odhaduje na 25 let. Svůj účel splnil na jedničku. :-) Chtěl jsem ovšem ještě jemnější koření. Použil jsem tedy stejně starý ruční mlýnek. Výsledek vidíte sami.

Příjemné kořenění přeji

Upozorňuji jen, že Habanero maji až 350.000 SHU. Dávejte si pozor při manipulaci. Při samotném sekání chilli papriček doporučuji prach nevdechovat! Účinkuje stejně jako slzák!

5046

5047

5048

5049

5050

5051

5052

5053

5054

5055

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 07 čer 2011 09:24
od zrizenec
Jo, ususit habanera mi taky dalo zabrat, nez jsem prisel na to ze je v kuse proste neususim. Na kolik mas stupnu tu susicku? Jedina vec kterou bych udelal jinak, jsou ty semena na dalsi roky. Zjistil sem ze ususenim paprik i se semenama se jejich klicivost hodne zvysi. Jinak susene (i drcene) chilli by se melo uchovavat ve tme. Neztrati pak svoji palcivost ani za nekolik let.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 07 čer 2011 11:08
od Seminka-chilli.cz
zrizenec píše:Jo, ususit habanera mi taky dalo zabrat, nez jsem prisel na to ze je v kuse proste neususim. Na kolik mas stupnu tu susicku? Jedina vec kterou bych udelal jinak, jsou ty semena na dalsi roky. Zjistil sem ze ususenim paprik i se semenama se jejich klicivost hodne zvysi. Jinak susene (i drcene) chilli by se melo uchovavat ve tme. Neztrati pak svoji palcivost ani za nekolik let.
Sušičky mívají přednastavenou teplotu ca 35 - 40°C.
V sušičce bych semínka na zachování genetiky určitě nedoporučoval. To pouze při přirozeným sušení, což je u některých druhů (silnostěnných) skoro nemožné.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 17 srp 2011 08:09
od Radu
Ahojte,

takze po precitani prispevkov mam jednu otazku. Doma caka par mojich papriciek (Habanero Red Savina) na susenie. Ake je teda najvhhodnejsie susenie?(V pripade, ze susicku nemam). Ususit ich v celku?Neporusene a teda aj so semienkami, alebo ich porozkrajovat a susit po kuskoch, a semienka zvlast. Semienka som nechal susit na mensom papieriku.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 17 srp 2011 12:50
od Seminka-chilli.cz
Radu píše:Ahojte,

takze po precitani prispevkov mam jednu otazku. Doma caka par mojich papriciek (Habanero Red Savina) na susenie. Ake je teda najvhhodnejsie susenie?(V pripade, ze susicku nemam). Ususit ich v celku?Neporusene a teda aj so semienkami, alebo ich porozkrajovat a susit po kuskoch, a semienka zvlast. Semienka som nechal susit na mensom papieriku.
Sám jsem nezkoušel, ale lze prý usušit utrženou papričku napíchnutou na niti. Já doporučuji papričku alespoň říznout vejpůl a potom zavěšenou susšit ve větraném a sušším prostoru. Kdesi sem jednou zahlídl, že v Indií suší chilli v celku na rozložených látkách při plným slunečním svitu. Mohla by pomoci i lehce předehřátá trouba (50°C), v tomhle případě bych se bál znehodnocení semínek.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 18 srp 2011 08:17
od Radu
Dakujem, za rychlu odpoved a radu. Papricky skusim susit tak, ze ich prerezem na pol. Neskor sa podelim o skusenosti.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 28 srp 2011 18:19
od gladipl
suhlasim s tym, ze vysusit habanero v celku je dost obtiazne, ma tendenciu hnit a nie schnut, treba ich minimalne nadrezat, idealne rozpolit.

Re: Sušené chilli papričky - chilli koření

Napsal: 21 lis 2011 19:51
od Herkules
Pěkně popsané, vyzkoušel jsem sice s jinyma paprickama ale je to dobré..