Stránka 1 z 2

Uchovávání chilli

Napsal: 02 říj 2018 20:14
od Marwe
Přijde mi kilo různých papriček na ochutnávku a nevím jak dlouho vydrží v čerstvém stavu? Doporučili byste chilli zamrazit?

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 02 říj 2018 20:45
od Tea Racer
Nejhorší způsob je zamražení! Zkus cokoliv vyndat z mrazáku a do prá hodin to je smradlavá kejda!
Nasušit, udelat omáčku, chunan pastu, srirachu atd.... zkus tu pohledat. Nebo dej do nálevu, oleje atd..

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 02 říj 2018 21:08
od JurassicChilli
Ja doporučujem chilli mraziť. Mrazené chilli je perfektné do varenia. Len je lepšie nedávať ho mraziť v celku, ale nakrájať priamo na veľkosť kúskov, vhodných do jedla, pretože mrazené chilli by sa nemalo rozmrazovať, ale pridávať do varenia ešte zamrznuté. Ja mrazím asi tak 30% úrody. V zime ho pridávam do leča, chilli con carne, gulášu a podobne. Takže za mňa je mrazenie jedno z najlepších spôsobov uchovania chilli. Akurát je náročné na skladovanie, pretože musí byť v mrazáku.

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 02 říj 2018 21:13
od Tea Racer
Kdysi jsem to také tak dělal, dneska už fakt ne. Ztrácí to vůni a chut, pal ne to je pravda. Pokud jde nekomu o to, aby ochutnal jak co chutná a voní tak mu mražení nepomůže s výběrem. Zamražení potrhá vse živé a pak to je jen mrtvá hmota.

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 03 říj 2018 06:42
od Marwe
Ok, díky oběma za názory.. asi budu příští týden vyvářet.. 😊🤯

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 03 říj 2018 17:34
od Pedro
Já zamrařuji část úrody. Doporučují hodně pálivé naporcovat (třeba na čtvrtky) a malé zamražuji celé. Pak si vytáhnu jedno habanero, ještě zmrazené si ho nakrájím, šoupnu do talíře a zaliji třeba gulášem. Je to neskutečná dobrota a chuť habanera tam je úplně krásně. Není to na to, aby si dal člověk mražené do salátu nebo na chleba, to ne. Má to fakt nehezkou konzistenci. Ale na vaření nebo dochucení jídla na talíři to je úplně v pohodě. A hlavně se chuť a vůně papriky v mrazáku nezmění. Jo jen doporučuji zamrazit v mikrotenovém sáčku a pak přendat do uzavíratelné krabičky. Aroma papriček se totiž jinak line celým mrazákem!
Takže jak jsem psal ve svém vlákně. Omáčky z různých druhů ovoce, Chunan pasta, moje osvědčená pasta se solí, část usušit a rozdrtit, něco do lobova kalňáku, no a zbytek zamrazit. To je moje zpracovávání paprik...
Dával jsem taky u nás do pizzerie nějaké papriky, tak si je taky zamrazili. Jinak by jim nevydržely.

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 04 říj 2018 07:02
od Marwe
Díky za tipy.. jen by mě zajímalo, co je to ten lobův kalňák?? 😀😂

Re: Uchovávání chilli

Napsal: 04 říj 2018 08:25
od Pedro
ostatni-chilli-recepty/exkluzivni-nalev ... t4089.html
Je to fakt pecka. Zkusil jsem tak i okurky a super.